Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συνάντηση Τσακαλώτου - Lagarde στις ΗΠΑ 12/14 Απριλίου για την αποπληρωμή των δανείων στο ΔΝΤ - Στις 6 Μαΐου οι 4 επικεφαλής στην Αθήνα

Συνάντηση Τσακαλώτου - Lagarde στις ΗΠΑ 12/14 Απριλίου για την αποπληρωμή των δανείων στο ΔΝΤ - Στις 6 Μαΐου οι 4 επικεφαλής στην Αθήνα
H κυβέρνηση εξετάζει να κινήσει και επίσημα τις διαδικασίες πρόωρης αποπληρωμής των δανείων στο ΔΝΤ με τον τελικό λόγο να έχει ο πρωθυπουργός
Ανοίγει ο δρόμος για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους ή του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μετά την απόφαση εκταμίευσης της δόσης από το Eurogroup αυτής της Παρασκευής (5/4).
Στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, από τις 12 μέχρι τις 14 Απριλίου, το ελληνικό αίτημα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην συνάντηση που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου Christine Lagarde.
Στο διάστημα που απομένει η κυβέρνηση εξετάζει να κινήσει και επίσημα τις διαδικασίες πρόωρης αποπληρωμής με τον τελικό λόγο να έχει ο πρωθυπουργός .
Αυτό που δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» είναι αν το αίτημα της Αθήνας θα αφορά το σύνολο των δανείων που οφείλει η Ελλάδα στο Ταμείο και ανέρχονται σε 9,5 δισ. ή μόνο τις ακριβές δόσεις του 2019 και του 2020 που περιορίζονται σε 3,8 δισ. ευρώ.
Η ελληνική πλευρά περιμένει την έγκριση για τα 970 εκατ. ευρώ (κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα – ANFA’s) από το Εurogroup και εν συνεχεία το «πράσινο φως» από τον ESM, που είναι αναγκαίο για να προχωρήσει στην πρόωρη εξόφληση των δανείων και να διακόψει τη «στενή» σχέση με το ΔΝΤ, που θα περιοριστεί στη σύνταξη των εκθέσεων στη βάση του άρθρου 4.
Η εξόφληση θα γίνει με τα λεφτά από τα ANFA’s, τα χρήματα από το «μαξιλάρι διαθεσίμων» και τα λεφτά που έχει συγκεντρώσει η χώρα από τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Σε αυτό το πλαίσιο οργανώνεται η τρίτη έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, πιθανότατα μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's (πιθανότατα κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- από Β) στις 26 Απριλίου.

Στις 6 Μαΐου οι 4 επικεφαλής στην Αθήνα    

Στο μεταξύ, αναβάλλεται για τις 6 Μαΐου, η προγραμματισμένη για σήμερα 1η Απριλίου κάθοδος των τεσσάρων επικεφαλής των θεσμών στην πρωτεύουσα για την επίσημη εκκίνηση της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Οι Declan Costello (Κομισιόν), Nicola Giammaroli (ΕSM), Francesco Drudi (ΕΚΤ) και Peter Dolman (ΔΝΤ) θα έρθουν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές στην Αθήνα αφήνοντας στα τεχνικά κλιμάκια την προεργασία των θεμάτων – προαπαιτούμενων που θα τεθούν σε διαπραγμάτευση εκείνη την περίοδο σε ανώτερο επίπεδο.
Η ακύρωση της επίσκεψης έγινε με ελληνική πρωτοβουλία, ενώ συμφώνησαν αμέσως οι Ευρωπαίοι εταίροι μετά τις υποχωρήσεις που έκανε η κυβέρνηση στα «ακανθώδη» θέματα του νέου νόμου Κατσέλη, προσεγγίζοντας τις θέσεις των δανειστών.
Έπειτα από αυτό ήρθαν οι τοποθετήσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα βρίσκεται μία… ανάσα από τη δόση.
Οι θεσμοί έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την έκθεση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα διαβιβαστεί στην υπουργική σύνοδο της Παρασκευής και θα είναι θετική για την Ελλάδα.
Η έκθεση θα επιβεβαιώνει ότι οι διατάξεις που ψηφίστηκαν από την ελληνική βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας καλύπτουν τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων και ότι η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης