Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Τσουνάμι φυγής» εταιρειών από το ΧΑ – Ποιες εισηγμένες έχουν περιορισμένη διασπορά

«Τσουνάμι φυγής» εταιρειών από το ΧΑ – Ποιες εισηγμένες έχουν περιορισμένη διασπορά
Αύριο (2/4) σταματάει η διαπραγμάτευση των Υγεία, Ντρουκφάρμπεν και Nexans – Επιτυχημένη σε χρόνο ρεκόρ η δημόσια πρόταση για την Κανάκης
Η δημόσια πρόταση από τη Νορβηγική εταιρεία Orkla στην Κανάκης επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια περαιτέρω συρρίκνωσης του χρηματιστηριακού ταμπλό.
Σημειώνεται πως η δημόσια πρόταση θα πρέπει να θεωρείται ήδη επιτυχημένη.
Επιπλέον η άσκηση του δικαιώματος για την απόκτηση του 32,6% της Πανγαία που κατέχει η Εθνική Τράπεζα από την Invel δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το μέλλον της εταιρείας στο ΧΑ.
Σημειώνεται πως οι μετοχές των Υγεία, Ντρουκφάρμπεν και Nexans μετά τις επιτυχημένες δημόσιες προτάσεις, θα ασκηθεί το δικαίωμα του squeeze out και αύριο (2/4) θα σταματήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών.
Τρεις μέρες αργότερα, στις 5 Απριλίου, λήγει και η περίοδος που η Grimaldi Group αγοράζει μετοχές των Μινωικών Γραμμών.
Η εταιρεία θα διαγραφεί από το ΧΑ, αλλά όσοι δεν πουλήσουν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία θα μείνουν ως μέτοχοι μειοψηφίας σε μία εταιρεία που δεν θα είναι εισηγμένη.
Η αγορά αναμένει και τη δημόσια πρόταση από την Oaktree στο ΙΑΣΩ, σε τίμημα 1,50 ευρώ ανά μετοχή.
Το επόμενο χρονικό διάστημα, η Eurobank θα συγχωνευτεί με τη Grivalia, η Ελλάκτωρ με την ΕΛΤΕΧ Άνεμος, αλλά και τις δημόσιες προτάσεις για τη Σελόντα και Νηρεύς, λόγω της εξαγοράς από τα fund Amerra και Mybadala που ελέγχουν την Ανδρομέδα.
Πληροφορίες για εξαγορά υπάρχουν και για την Attica Group λόγω ανάγκης απομόχλευσης του ισολογισμού της MIG, αλλά και για άλλες μικρές εταιρείες του ΧΑ.
Οι αποτιμήσεις σε πολλές εισηγμένες είναι χαμηλές έναντι του ύψους των ιδίων κεφαλαίων ή των περιουσιακών στοιχείων και οι επενδυτές φοβούνται πως οι βασικοί μέτοχοι εκεί όπου τα ποσοστά συγκέντρωσης είναι υψηλά, θα επωφεληθούν της χρονικής συγκυρίας και θα θελήσουν να βγάλουν τις εισηγμένες από το ταμπλό.
Στην αγορά εκφράζονται ανησυχίες για αυτές τις οικογενειακές επιχειρήσεις όπου η οικογένεια του βασικού μετόχους έχει ποσοστό άνω του 80%.
Αν κάποιος δει τη λίστα με τους βασικούς μετόχους των εισηγμένων θα δει πως είναι πολλές οι εταιρείες όπου θα μπορούσαν να φύγουν με λίγα κεφάλαια.
Δεν είναι βέβαια όλες φθηνές στο ταμπλό, αλλά η φυγή απελευθερώνει δυνάμεις που ίσως σήμερα λόγω της διαπραγμάτευσης να μην υπήρχαν.
Κοιτώντας τη λίστα πάνω από 80% έχουν δημοσιεύσει πως έχουν οι βασικοί μέτοχοι στις παρακάτω εταιρείες: Βιοκαρπέτ, Alpha Αστικά Ακίνητα, Audio Visual, Byte, Cenergy, Creta Farms, Έλτον, FG Europe, Flexopack, Foodlind, Forthnet, Inform Lykos, Intercontinental, Intracom Κατασκευές, Medicon, Mermeren, Moda Bagno, Nexans, Trastor, Vidavo, Αττικές Εκδόσεις, Τράπεζα Αττικής, Βαράγκης, Βαρβαρέσος, Viohalco, Βογιατζόγλου, President Hotel, Δούρος, Εβροφάρμα, Ελβέ Ενδυμάτων, Ελβιεμέκ, ΕΥΑΘ, Καραμολέγκος, Καράτζης, Καρέλιας, Κλωστήρια Ναυπάκτου, Κορδέλλου, Κτήμα Λαζαρίδη, Λάμψα, Εκδόσεις Λιβάνη, Μύλοι Λούλη, Μουζάκης, Κεπενού, Φίλιππος Νάκας, Νίκας, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Περσεύς, Πλαίσιο, Πλαστικά Κρήτης, Σφακιανάκης, Τζιρακιάν, Χαϊδεμένος και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
Θα μπορούσε σε ένα υποθετικό σενάριο η Alpha Bank να συγχωνεύσει την Alpha Αστικά Ακίνητα, που διαπραγματεύεται με μεγάλο discount και να αποχωρήσει έτσι άλλη μία εταιρεία από το ταμπλό.
Η περίπτωση της Viohalco από την άλλη δεν θα πρέπει να θεωρείται πιθανή αφού οι βασικοί μέτοχοι σύμφωνα με πληροφορίες θα ήθελαν να βελτιώσουν τη διασπορά της μετοχής.
Η Φίλιππος Νάκας, ή η εισηγμένη Μύλοι Λούλη από την άλλη που θεωρούνται φθηνές ή η Πλαστικά Κρήτης είναι περιπτώσεις που θα μπορούσαν να αποχωρήσουν.
Την ίδια ώρα η ΕΧΑΕ επαναλαμβάνει την αισιοδοξία της και αναφέρει πως «για το 2019 προγραμματίζονται νέες εισαγωγές εταιρειών καθώς και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, γεγονός το οποίο θα ανατροφοδοτήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συνθήκες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων μέσω του Χρηματιστηρίου.
Με τη σειρά της, μια τέτοια εξέλιξη θα ανατροφοδοτούσε το θετικό κλίμα για την χρηματιστηριακή αγορά».
Το ίδιο σχόλιο πάντως υπήρχε και στις λογιστικές καταστάσεις χρήσης 2017 στην ενότητα για τις προοπτικές του 2018.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης