Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο τολμηρός υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο τολμηρός υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος
Είπε ότι «η κανονική αγορά στέγασης έχει πάντα ένα ρίσκο»
Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή έγινε viral στα μέσα κοινωνικής  δικτύωσης.
Τόλμησε να πει το αυτονόητο.

Είπε ότι «η κανονική αγορά στέγασης έχει πάντα ένα ρίσκο.
Παίρνεις ένα δάνειο και κάποια στιγμή πρέπει να το ξεπληρώσεις.
Έχεις και την πιθανότητα κάποια στιγμή να μη σου βγει αυτό το ρίσκο και να το χάσεις»
Η ρεαλιστική δήλωση του αριστερού υπουργού Οικονομικών χαροποίησε τους πολιτικούς του αντιπάλους και πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανέδειξαν παλαιότερες δηλώσεις του για την πρώτη κατοικία όπως και το βασικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν «Κανένα Σπίτι Στα Χέρια Τραπεζίτη.» 
Η ταπεινή μας άποψη είναι ότι ο πολιτικός κρίνεται κυρίως από αυτά που κάνει και όχι  από αυτά που λέει.
Είναι σχετικά εύκολο το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει στροφή 180 μοιρών σε σχέση με όσα έλεγε πριν έρθει στην κυβέρνηση.
Το εκλογικό σώμα πλέον κατανοεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τον προεκλογικό  ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν είναι σε  θέση να υλοποιήσει όσα έλεγε προεκλογικά.
Πολιτικό θάρρος θα μπορούσαν  να του αναγνωρίσουν οι πολίτες που άκουσαν τον υπουργό  Οικονομικών σε απευθείας  μετάδοση να μιλά από το βήμα της Βουλής  χρησιμοποιώντας  τον ορθό  λόγο.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  ως υπουργός Οικονομικών ήταν στο ρόλο του υπουργού ξεχνώντας τι έλεγε στο παρελθόν και κυρίως τις θα επιθυμούσε να κάνει  υπό καλύτερες συνθήκες.   
Δεν  θα αποφύγω τη σύγκριση με τη Νέα Δημοκρατία.
Πόσο πιθανόν είναι  ο αυριανός  υπουργός Οικονομιών της ΝΔ να πει μια αλήθεια από το βήμα της Βουλής.   
Δίνω ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες.  Άλλωστε η Νέα Δημοκρατία προσήλθε στη Βουλή δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για τη νομοθετική της πρωτοβουλία η οποία να σημειωθεί ήταν σε συμφωνία με τους Θεσμούς.
Το κόμμα που φιλοδοξεί να γίνει κυβέρνηση « κρύφτηκε» πίσω από την κυβέρνηση για ψηφοθηρικούς λόγους σε ένα καυτό  θέμα όπως είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ανέδειξε το ζήτημα της επιβράβευσης των δανειοληπτών που πληρώνουν χωρίς καθυστέρηση τις δόσεις του στεγαστικού δανείου παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Η Νέα Δημοκρατία  επί της ουσίας δεν είχε πρόταση.
Απέφυγε την ουσιαστική εμπλοκή της στο θέμα διότι καίει χιλιάδες δανειολήπτες.
Μήπως θα ήταν προτιμότερο να είχε ζητήσει τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις δίνοντας τα δικό της στίγμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ένα είναι βέβαιο ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προστασία  της πρώτης κατοικίας δεν έχει στο DNA της τον προεκλογικό ΣΥΡΙΖΑ.  
Πρέπει όμως να αναδειχθεί ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσιπρα δεν φοβάται να αναμετρηθεί  με τα προβλήματα και να δώσει  λύσεις μέχρι εκεί που μπορεί, σε αντίθεση  με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας το οποίο υπερασπίζεται τα εύκολα και αποφεύγει τα δύσκολα.
Ο φόβος της μήπως χάσει ακόμη και μία ψήφο που θα τις φανεί χρήσιμή στις επερχόμενες εθνικές  εκλογές την προτρέπουν να κρατά κλειστά τα χαρτιά  της σε  που καυτά  ζητήματα  που απασχολούν τους ψηφοφόρους.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης