Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκουρλέτης: Εκτός κυβερνητικών σχεδιασμών οι πρόωρες εκλογές - Κλειδί για νέα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η επανασυσπείρωση δυνάμεων

Σκουρλέτης: Εκτός κυβερνητικών σχεδιασμών οι πρόωρες εκλογές - Κλειδί για νέα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η επανασυσπείρωση δυνάμεων
"Η σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ με έναν λυσσαλέο τρόπο αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ", σύμφωνα με τον Π. Σκουρλέτη
«Είναι έξω από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης οι πρόωρες εκλογές», τονίζει ο Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Εποχή», τονίζοντας παράλληλά ότι  «το κλειδί για μια νέα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο η εκλογική του διεύρυνση προς τον κεντροαριστερό χώρο, όσο κυρίως η επανασυσπείρωση των δυνάμεων που του έδωσαν τις δύο νίκες το 2015».
Όπως εξηγεί, «πρόκειται για ένα κομμάτι ψηφοφόρων, που σήμερα έχουν στην πλειοψηφία τους αποστασιοποιηθεί, έχοντας μια αριστερή κριτική ματιά απέναντί του.
Με αυτή την έννοια, προσεγγίζουμε την ανάγκη της αμφίπλευρης διεύρυνσης».
Αναφερόμενος στον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, ο κ. Σκουρλέτης αφού σημειώνει ότι το περιεχόμενο της αντιπαράθεσης εντός της Ε.Ε. ενδιαφέρει και μοιάζει πάρα πολύ, με τα προβλήματα που απασχόλησαν και στο εθνικό πεδίο, τονίζει πως «σήμερα, με την άνοδο της ακροδεξιάς, ως αποτέλεσμα των ακραίων πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, τίθενται με έναν πολύ άμεσο τρόπο κάποια διλήμματα.
Εάν συνεχίσουμε στη λογική αυτών των πολιτικών, τότε είναι βέβαιο ότι θα έχουμε περαιτέρω ενίσχυση της ακροδεξιάς.
Και εδώ κανείς πρέπει να επισημάνει το καινούριο στοιχείο, τη συνάντηση του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού με την ακροδεξιά ρητορική, τη λογική της εθνικής αναδίπλωσης και τις ρατσιστικές αναφορές.
Αυτό πια εμφανίζει μια ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία στα ευρωπαϊκά πράγματα και το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι κερδίζει σε λαϊκά στρώματα.
Το δίλημμα, λοιπόν, είναι αν θα δημιουργήσεις εκείνες τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, ώστε να ανακόψεις αυτή τη φορά των πραγμάτων».
Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση της Μυρσίνης Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο, μετά τη δημιοσιοποίηση δικαστικών εκκρεμοτήτων, αναφέρει ότι «οι περισσότεροι από εμάς μάθαμε τη δικαστική εκκρεμότητα από τις εφημερίδες.
Είναι ευθύνη και αυτού που αποφασίζει να εκτεθεί, αλλά και ως ένα βαθμό και του κόμματος να ελέγχει, στο μέτρο του δυνατού, τέτοιου είδους ζητήματα.
Δεν είναι, όμως, πάντα αποτελεσματικό, διότι δεν έχουμε τέτοιους μηχανισμούς “γραφείου πληροφοριών”.
Εναπόκειται τελικά σε μια ειλικρινή πολιτική συζήτηση, που πρέπει να γίνεται ανάμεσα σε αυτούς που αποφασίζουν να εκτεθούν και στο κόμμα».
Για την υποψηφιότητα του Π. Κόκκαλη, επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «έχουμε μια υποψηφιότητα που κρίνεται από τους ίδιους τους ψηφοφόρους.
Δεν πρόκειται για μια μυστική συμφωνία».
Ακόμη, ο κ. Σκουρλέτης υποστηρίζει πως είναι εφικτό ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις στις ευρωεκλογές, καθώς και ότι το κλίμα είναι πολύ πιο θετικό από αυτό που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις ή στα διάφορα ΜΜΕ.
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Σκουρλέτης εκτιμά ότι σε αυτές τις εκλογές θα επιβεβαιωθεί ακόμα περισσότερο ότι υπάρχει μια σχετική αυτονομία και χειραφέτηση των τοπικών κοινωνιών έναντι των κεντρικών πολιτικών εξελίξεων και προσθέτει «επιχειρήσαμε να στηρίξουμε και να συμμετέχουμε σε ευρύτερα αυτοδιοικητικά σχήματα.
Αυτή τη στιγμή συμμετέχουμε σε σχήματα συνεργασίας, στο 65% των δήμων της χώρας, με επικεφαλής ανθρώπους που δεν είναι κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».
Ωστόσο, κατά τον ίδιο, το σημαντικότερο «είναι να δούμε πως θα λειτουργήσει, για πρώτη φορά, το νέο θεσμικό πλαίσιο, η απλή αναλογική και τι διεργασίες θα τροφοδοτήσει για την επόμενη μέρα».
Για τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου που αποτελεί στόχο του ΣΥΡΙΖΑ και αρνούνται τα κόμματα τη συμμετοχή,  κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι έχουν υπάρξει τέτοιες κοινωνικές και πολιτικές διαδικασίες το προηγούμενο διάστημα που κανείς μπορεί να ανιχνεύσει διάσπαρτες πολιτικές κινήσεις και μορφώματα, που δείχνουν από μεριάς τους το ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας.
«Το γεγονός ότι η σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ με έναν λυσσαλέο τρόπο αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ως προτεραιότητα τη στρατηγική του ήττα, δείχνει ότι υπάρχει πλέον μια εμπεδωμένη πολιτική συνεννόηση με τη Νέα Δημοκρατία.
Αυτό προφανώς σημαίνει ότι για το ορατό μέλλον, με ευθύνη του ΚΙΝΑΛ, δεν υπάρχουν περιθώρια ενός διαλόγου, κάτι που μόνο τυχαίο δεν είναι.
Πρόκειται για την ακραία έκφραση μιας πορείας των προηγούμενων ετών, από τα χρόνια της προγραμματικής συμπληρωματικότητας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, από τα χρόνια της σύμπλευσης, τα χρόνια του μνημονίου και της κοινής προγραμματικής στάσης τώρα που είναι στην αντιπολίτευση. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια συμφωνία ανάμεσα στην κα Γεννηματά και τον κ. Μητσοτάκη», συμπληρώνει.
Μάλιστα, για το ΚΙΝΑΛ αναφέρει πως η βάση αποσυσπειρώνεται.
Κληθείς να απαντήσει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να μην αντιπαρατεθεί με τη στάση του ΚΚΕ σε διάφορα ζητήματα, αναφέρει ότι το ΚΚΕ έχει βολευτεί σε μια στάση στείρας καταγγελίας και «χαρακτηρίζεται από μια λογική δογματικής αναδίπλωσης, τα τελευταία χρόνια, στις αναλύσεις του και τις επεξεργασίες του, κάτι που έχει βολέψει και τις υπόλοιπες δυνάμεις του πολιτικού συστήματος, διότι με τη στάση του αυτή δεν ενοχλεί, αφού δεν δημιουργεί μια συνθήκη ανατροπής των πολιτικών καταστάσεων».
Για τη στρατηγική της ΝΔ . μεταξύ άλλων ο κ. Σκουρλέτης, υπογραμμίζει  ότι η οικονομική πρόταση της ΝΔ είναι να έχουμε μεγάλο όγκο ανεργίας, για να οδηγηθούμε σε μικρότερους μισθούς και άρα να γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί.
«Αυτό που ονομάζουν «επιδοματική πολιτική» είναι η δική μας υποχρέωση για να περιορίσουμε τη φτώχεια και την ανέχεια, αλλά ταυτόχρονα δείχνει τη δική μας κοινωνική ευαισθησία, αφού για εμάς δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς να έχει το στοιχείο της μείωσης της ανεργίας, της ενίσχυσης των δικαιωμάτων του κόσμου της μισθωτής εργασίας, που επλήγησαν τα χρόνια των μνημονίων», προσθέτει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης