Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Μειωμένη η συμμετοχή στο 20ο Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων»

Γαλλία: Μειωμένη η συμμετοχή στο 20ο Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων»
Βανδαλισμοί και συγκρούσεις με την αστυνομία οδήγησαν σε περισσότερες από 100 συλλήψεις στο περιθώριο ειρηνικών διαδηλώσεων
Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στις πόλεις της Γαλλίας το Σάββατο (30/3/2019), στο 20ο Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» αλλά η συμμετοχή ήταν μειωμένη ενώ σποραδικές υπήρξαν και οι συγκρούσεις με την αστυνομία.
Βανδαλισμοί και συγκρούσεις με την αστυνομία οδήγησαν σε περισσότερες από 100 συλλήψεις στο περιθώριο ειρηνικών διαδηλώσεων στο Παρίσι, την Αβινιόν, την Τουλούζη και το Μπορντό - όπου διαδηλωτές έσπασαν τα παράθυρα μιας τράπεζας προτού διαλυθούν.
Η συμμετοχή μειώθηκε σε περίπου 33.400 διαδηλωτές σε εθνικό επίπεδο το Σάββατο, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, σε σύγκριση με 40.500 μια εβδομάδα νωρίτερα, σημειώνει το Reuters.
Στα μέσα Νοεμβρίου, σχεδόν 300.000 είχαν διαδηλώσει στις γαλλικές πόλεις.
Οι αρχές είχαν συμβουλεύσει τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να παραμείνουν κλειστοί σε πιθανά σημεία προβλημάτων και απαγόρευσαν διαμαρτυρίες σε άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων και τα Ηλύσια Πεδία της Γαλλικής πρωτεύουσας, φοβούμενοι την επανάληψη της μεγάλης κλίμακας καταστροφής που παρατηρήθηκε δύο εβδομάδες νωρίτερα.
Οι διαμαρτυρίες των «κίτρινων γιλέκων» ξεκίνησαν το Νοέμβριο 2018 ως έκφραση δημόσιας αντίθεσης  στις αυξήσεις του φόρου καυσίμων.
Το κίνημα σύντομα μεταμορφώθηκε σε μια ευρύτερη αντίδραση εναντίον της κυβέρνησης του Emmanuel Macron, παρά την ταχεία ανατροπή των αυξήσεων φόρων και άλλων μέτρων αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των λιγότερο εύπορων Γάλλων πολιτών.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης