Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ παρατείνει την επιχείρηση «Sophia» στη Μεσόγειο, έως τον Σεπτέμβριο 2019

Η ΕΕ παρατείνει την επιχείρηση «Sophia» στη Μεσόγειο, έως τον Σεπτέμβριο 2019
Το Συμβούλιο της ΕΕ παρατείνει την εντολή της επιχείρησης Sophia στη Μεσόγειο
Να παρατείνει την εντολή για την επιχείρηση «Sophia» της EUNAVFOR MED έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, αποφάσισε σήμερα (29/3) το Συμβούλιο της ΕΕ.
Ο Διοικητής της επιχείρησης, Υποναύαρχος Credendino, από την Ιταλία, έλαβε εντολή να αναστείλει προσωρινά την ανάπτυξη των ναυτικών μέσων της επιχείρησης για τη διάρκεια αυτής της παράτασης για επιχειρησιακούς σκοπούς.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συνεχίσουν το έργο τους στα αρμόδια φόρουμ για την επίτευξη λύσης όσον αφορά την αποβίβαση, στα πλαίσια της συνέχειας που δίνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2018.
«Η επιχείρηση θα εξακολουθήσει να εκτελεί την εντολή της αναλόγως, αυξάνοντας την επιτήρηση με αεροπορικά μέσα, καθώς και ενισχύοντας τη στήριξη προς τη Λιβυκή Ακτοφυλακή και το Ναυτικό για τη διεξαγωγή καθηκόντων επιβολής του νόμου στη θάλασσα μέσω ενισχυμένης παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της στεριάς, και τη συνέχιση της κατάρτισης», αναφέρει το Συμβούλιο.
Βασική αποστολή της επιχείρησης είναι να συμβάλλει στην προσπάθεια της ΕΕ να διαταράξει το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών μεταναστών και των ασκούντων εμπορία ανθρώπων στο νότιο τμήμα της Κεντρικής Μεσογείου.
Η επιχείρηση επωμίζεται επίσης υποστηρικτικά καθήκοντα.
Εκπαιδεύει την ακτοφυλακή και το πολεμικό ναυτικό της Λιβύης και παρακολουθεί τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης, συμβάλλοντας παράλληλα στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.
Επιπλέον, η επιχείρηση διεξάγει δραστηριότητες επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών για την παράνομη διακίνηση εξαγωγών πετρελαίου από τη Λιβύη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κατά συνέπεια, η επιχείρηση συμβάλλει στις προσπάθειες της ΕΕ για την επιστροφή της σταθερότητας και ασφάλειας στη Λιβύη και για τη ναυτική ασφάλεια στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου.
Η Επιχείρηση Sophia της EUNAVFOR MED ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου 2015.
Εντάσσεται στην ολοκληρωμένη προσέγγιση της ΕΕ σε θέματα μετανάστευσης.
Το αρχηγείο της επιχείρησης βρίσκεται στη Ρώμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης