Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Στο 60% η πιθανότητα συγχώνευσης μεταξύ Deutsche Bank-Commerzbank

Scope: Στο 60% η πιθανότητα συγχώνευσης μεταξύ Deutsche Bank-Commerzbank
Το σχόλιο της Scope για τα σενάρια συγχώνευσης μεταξύ Deutsche Bank-Commerzbank
Στο 60% υπολογίζει την πιθανότητα μίας συγχώνευσης μεταξύ Deutsche Bank (ΒΒΒ+, αρνητικό outlook) και Commerzbank (Α, σταθερό outlook) ο οίκος Scope, σημειώνοντας πως δεν παρατηρείται η απαραίτητη πολιτική στήριξη για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου.
Μέχρι στιγμής, σχολιάζεται, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank -το υπουργείο Οικονομικών- διαδραμάτισε ορατό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των δύο τραπεζών. Ωστόσο, οι αρνητικές εκφράσεις -γύρω από το κόστος μιας συγχώνευσης κλπ- εξακολουθούν να κυριαρχούν στις συζητήσεις.
Οι κυριότερες ανησυχίες σχετίζονται με πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας, μέχρι 30.000, που θα προέρχονταν κυρίως από τις δραστηριότητες στο εσωτερικό, όπου εργάζονται συνολικά για τις δύο τράπεζες 73.000 άτομα.
«Οι περικοπές θέσεων εργασίας πιθανότατα θα συμβούν με την πάροδο του χρόνου ούτως ή άλλως, οπότε το πραγματικό ερώτημα είναι σε ποια ταχύτητα μπορούν να εφαρμοστούν σε μια συγχώνευση και εάν το σημαντικό αρχικό κόστος αποχώρησης μπορεί να δικαιολογηθεί.
Τα συνδικάτα ανησυχούν.
Οι επενδυτές, εν τω μεταξύ, φοβούνται ότι οι ανταγωνιστές θα επωφεληθούν από την κατάσταση.
Αυτό είναι δεδομένο.
Ο κίνδυνος είναι ότι, έχοντας ήδη χάσει τη θέση τους στην παγκόσμια επενδυτική τραπεζική, μια παρατεταμένη διαδικασία για ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα υπονομεύσει τη θέση και των δύο τραπεζών στην εγχώρια αγορά τους.
Ωστόσο, θα ήταν λάθος να κρίνουμε τη συγχώνευση μόνο για τις δυνατότητές της μείωσης του κόστους.
Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν αρνητικές συνέργειες εσόδων από μια συγχώνευση, υπάρχουν τομείς στους οποίους μια συγχώνευση θα μπορούσε να ενισχύσει και τις δύο τράπεζες, δεδομένης της συμπληρωματικότητας των επιχειρηματικών μοντέλων και της ενισχυμένης θέσης τους στη Γερμανία, κυρίως στον εταιρικό τομέα.
Η Commerzbank διαθέτει σημαντικό μερίδιο αγοράς μεταξύ των μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ η Deutsche Bank έχει μια ευρύτερη και βαθύτερη λίστα πελατών.
Σε καθαρά εγχώρια δραστηριότητα, η Commerzbank θα ήταν σε καλύτερη θέση από ό,τι η Deutsche Bank να αναπτυχθεί και να προσαρμόσει το επιχειρησιακό μοντέλο της.
Η συγχώνευση θα βοηθήσει επίσης τις δύο τράπεζες να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις σχετικά με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών.
Η διαχείριση του συστημικού κινδύνου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δομή της συγχώνευσης», σχολιάζει ο οίκος, συμπληρώνοντας:
«Οι εναλλακτικές λύσεις σε μια συγκέντρωση δεν είναι ενθαρρυντικές.
Χωρίς τη συγχώνευση, η Deutsche Bank θα πρέπει να εντείνει τη στρατηγική της μείωσης του κόστους στην τράπεζα επενδύσεων, επιπλέον των συνεχιζόμενων εγχώριων μειώσεων και στις δύο τράπεζες.
Η βάση χρηματοδότησης της Deutsche εξακολουθεί να είναι ευάλωτη σε σχέση με το κλίμα που επικρατεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Σε μια ταχέως ψηφιοποιημένη αγορά, οι τράπεζες κινδυνεύουν τότε να εξαντληθούν σε έναν επιταχυνόμενο αγώνα ψηφιακών εξοπλισμών».

Διαβάστε: Scope: Μεγάλη κερδισμένη η Deutsche Bank, σε μία ενδεχόμενη συγχώνευση με την Commerzbank

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης