Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (VERSAL): Το Χρηματιστήριο Αθηνών …αναζητεί όραμα για την οικονομία και τη χώρα

Κων. Φέγγος (VERSAL): Το Χρηματιστήριο Αθηνών …αναζητεί όραμα για την οικονομία και τη χώρα
Άρθρο Toυ  Κωνσταντίνου  Φέγγου, Προέδρου  της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Διαδικαστικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι συνεδριάσεις της εβδομάδας που πέρασε.  
Ο Γενικός Δείκτης αρνείται να πέσει κάτω από τις 700 μονάδες αλλά δεν έχει καμία δύναμη να ανέβει πάνω από τις 730 μονάδες.
Παραμένει συνεπώς σε ένα εύρος τιμών που δεν πανικοβάλλει όσους αγόρασαν τελευταία, αλλά και δεν πιέζει να ανεβάσουν τις τιμές όσους έχουν αρχίσει να παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα ήθελαν να αγοράσουν.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου πως το Ελληνικό χρηματιστήριο, έχει μία από τις καλύτερες αποδόσεις διεθνώς από την αρχή του χρόνου και έχει αρχίσει να συγκεντρώνει κάποιο ενδιαφέρον.  Η αβεβαιότητα όμως δεν μετουσιώνει αυτό το ενδιαφέρον σε τοποθετήσεις.
Βασικός λόγος της αβεβαιότητας, είναι ότι η Ελλάδα δεν προσφέρει ένα ρεαλιστικό όραμα στον επενδυτή.  Όταν «βγήκαμε από τα μνημόνια» πέρυσι το καλοκαίρι, η κυβέρνηση δεν προσέφερε ένα ρεαλιστικό όραμα στους διεθνείς επενδυτές όπως φρόντισαν να κάνουν άλλες χώρες που είχαν βρεθεί στην ίδια κατάσταση στο παρελθόν.
Ένα ηγέτης πρέπει να έχει όραμα, να «βλέπει» δηλαδή μια ιδεατή κατάσταση στο μέλλον και να μπορεί να την περιγράψει στον κόσμο.  Πρέπει όμως να έχει και συναίσθηση των δυνατοτήτων του και των ευκαιριών αλλά και εμποδίων που θα αντιμετωπίσει για να φτάσει το όραμά του.
Πρέπει να έχει σκεφτεί πως θα χειριστεί αυτές τις ευκαιρίες και εμπόδια και να μπορεί να περιγράψει με ρεαλιστικό τρόπο πως θα φτάσει στο στόχο του (έστω και αν η περιγραφή έχει μια μεγάλη δόση αισιοδοξίας που είναι αναμενόμενη).
Για παράδειγμα και ο Δον Κιχώτης ήταν οραματιστής, αλλά δεν έμεινε στην συνείδηση του κόσμου σαν ηγέτης, αλλά σαν ο τρελός που κυνήγαγε ανεμόμυλους.
Η κυβέρνηση  μετά την «έξοδο από τα μνημόνια», αντί να προσφέρει στον κόσμο ένα ρεαλιστικό όραμα, πανηγύρισε την ανεξαρτησία της και άρχισε να υπόσχεται αλλά και να δίνει, προσλήψεις μερίσματα και συντάξεις.
Αυτή δεν είναι μια ρεαλιστική πρακτική για να διατηρήσεις υψηλά πλεονάσματα, εκτός του γεγονότος ότι τα πλεονάσματα δεν είναι εξασφαλισμένα, αν υπολογίσουμε την αύξηση των ανείσπρακτων του Δημοσίου.
Η Ελλάδα σίγουρα δεν μπορεί να αυξήσει το χρέος της γιατί αυτό είναι ήδη μεγάλο, οι αποκρατικοποιήσεις δεν προχώρησαν με το ρυθμό που είχαμε υποσχεθεί, οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν όσο δεν λύνεται το θέμα με τα κόκκινα δάνεια και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, περιορίστηκε στη δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας που και αυτή κόλλησε στα βαλτωμένα νερά της Τράπεζας Αττικής.
Παρόλα αυτά κάποιοι διεθνείς επενδυτές αναγνώρισαν πως η Ελλάδα είναι επαρκώς φθηνή για να γίνει επενδυτικός προορισμός και τοποθετήθηκαν.
Σε αυτό βοήθησε το προεκλογικό κλίμα σε όλη την Ευρώπη που κάνει την Ελλάδα να μην ξεχωρίζει αρνητικά, αλλά και η προοπτική ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι λιγότερο φιλοευρωπαϊκή από τη σημερινή.
Τώρα περιμένουμε το δεύτερο κύμα επενδυτών που θα ξεκαθαρίσει την πορεία των τιμών, αλλά αυτό προσωρινά φαίνεται να περιμένει συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις για να εκδηλωθεί.
Η ψήφιση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν ένα πρώτο βήμα και τα αποτελέσματα φάνηκαν ήδη από τη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Δυστυχώς όσο ο καιρός περνάει, οι κυβερνητικές αποφάσεις δεν υλοποιούνται και η αναμονή παρατείνεται, το κλίμα βαραίνει και η τάση χάνεται.
Αν δεν δούμε σύντομα θετικές αποδόσεις με την έλευση νέων πακέτων αγορών, το κλίμα θα χαλάσει.
Η περίοδος πριν από το Πάσχα, πάντα απαιτεί αυξημένη προσοχή για πτωτικές κινήσεις, από μεριάς των επενδυτών.

Κωνσταντίνος Φέγγος
Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης