Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Η βιομηχανία τροφίμων είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της ελληνικής μεταποίησης

tags :
ΙΟΒΕ: Η βιομηχανία τροφίμων είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της ελληνικής μεταποίησης
ΙΟΒΕ: Η βιομηχανία τροφίμων είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της ελληνικής μεταποίησης
Η βιομηχανία τροφίμων αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής μεταποίησης, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών που εξέδωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ)
Από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει ότι το μερίδιο της βιομηχανίας τροφίμων στο σύνολο των εργαζομένων της μεταποίησης παραμένει σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, χωρίς ωστόσο να σημειώνει άνοδο, κυρίως λόγω της μικρής αύξησης του συνολικού εργατικού δυναμικού στις βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας.
Το 2011, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού Τροφίμων και Ποτών στο σύνολο της απασχόλησης στη μεταποίηση βρισκόταν στο 28%, ενώ σταδιακά, μέχρι το 2018 έφθασε στο 37%.
Η άνοδος αυτή οφείλεται, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, κυρίως στη μείωση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στην εγχώρια μεταποίηση μέχρι το 2014.
Συγκεκριμένα, η πτώση του αριθμού των απασχολούμενων στο σύνολο της μεταποίησης της χώρας από το 2011 έως το 2014 καταγράφει σωρευτικές απώλειες της τάξης του 23%, όταν η αντίστοιχη σωρευτική μεταβολή στα τρόφιμα και ποτά είναι κατά πολύ χαμηλότερη (-1%).
Έτσι, το μερίδιο των απασχολουμένων των τροφίμων και ποτών ως προς το σύνολο του μεταποιητικού τομέα παραμένει σε υψηλά επίπεδα για 5η συνεχόμενη χρονιά
Από το 2013 και μετά, η πτωτική τάση της απασχόλησης στα τρόφιμα και ποτά ανατρέπεται, με το μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής να ξεπερνά το 3%.
Το 2018, οι εργαζόμενοι στη μεταποίηση τροφίμων και ποτών μειώνονται κατά 2,3%, ξεπερνώντας τους 130 χιλιάδες περίπου.
Μικρότερη κατά το ίδιο έτος, η μείωση στο σύνολο της μεταποίησης κατά 0,1%
Από τους υποκλάδους των τροφίμων και ποτών το 2018, αρκετοί παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό εργατικού δυναμικού.
Συγκεκριμένα, η υψηλότερη άνοδος σημειώνεται στο κρέας, με εργατικό δυναμικό που αυξήθηκε κατά 21,4% το 2018, ξεπερνώντας τις 11 χιλ. εργαζομένων και στα ποτά (+29,9%).
Τα προϊόντα αρτοποιίας και αλευρώδη, ο υποκλάδος με τους περισσότερους εργαζόμενους (σχεδόν 50 χιλ. το 2018), καταγράφει πτώση της τάξης του 9,1% το 2018 σε σχέση με το 2017.
Τα φρούτα και λαχανικά παρουσιάζουν πτώση της απασχόλησης κατά 12,8% το 2018, με 16,1 χιλ. εργαζόμενους, ενώ αύξηση του εργατικού δυναμικού σημειώνεται και στα γαλακτοκομικά προϊόντα (6,2%), με τον αριθμό των απασχολούμενων να αγγίζει τους 16,0 χιλ. εργαζομένους.
Πτωτική τάση στο εργατικό δυναμικό καταγράφεται και στις ζωοτροφές (-12%). Τέλος ο αριθμός των εργαζόμενων στα προϊόντα αλευρόμυλων διαμορφώθηκε στις 3 χιλ. σημειώνοντας αύξηση κατά 6,6%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης