Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Αναμένοντας το στοιχείο που θα απεγκλωβίσει ανοδικά το ΧΑ

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Αναμένοντας το στοιχείο που θα απεγκλωβίσει ανοδικά το ΧΑ
Όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές, στοχεύουμε σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια
Η αναμενόμενη κόπωση από την πρόσφατη ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου συνεχίστηκε και χθες, παρά την φιλότιμη προσπάθεια στο τέλος να γυρίσει σε θετικό πρόσημο με πρωτοστάτες τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ.
Αν και η πλειοψηφία των μετοχών στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ήταν πτωτικές 2 προς 1 στο τέλος με την σχετική ωραιοποίηση, (58) έκλεισαν πτωτικές έναντι (57) ανοδικών και (127) αμετάβλητων!!!.
Η αναμονή ανακοίνωσης θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων συγκρατούν τις πιέσεις, αλλά κουράζουν τους εμπλεκόμενους με τους χαμηλούς όγκους της αγοράς.
Τα 3 βασικά εκκρεμή θέματα :
• Η ολοκλήρωση και ψήφιση της νομοσχεδίου προστασίας 1ης κατοικίας
• Η εκταμίευση των ANFA’s κερδών των Ελληνικών ομολόγων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ
• Η πρόωρη αποπληρωμή μέρους ή όλου των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ
παραμένουν ανοικτά και θετικές εξελίξεις σε κάποιο από αυτά, θα δώσουν βοήθεια στον απεγκλωβισμό από το εύρος τιμών που κινείται το ΧΑ
Τα Ελληνικά ομόλογα, παρά την αναταραχή στην Διεθνή αγορά (αντίστροφή καμπύλης αποδόσεων αμερικανικών ομολόγων – Τουρκία - Brexit) παρέμειναν σταθερά, με την 10-ετη έκδοση να κινείται πλέον λίγο κάτω από το 3,80%.
Το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να παραμένει ευμετάβλητο, αλλά η προδιαγραφόμενη πολιτική αλλαγή, (όποτε και να γίνει με απώτατο όριο τον Οκτώβριο), και η φιλοεπενδυτική πολιτική που προαναγγέλλεται, μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί θετικά, όσο το Διεθνές περιβάλλον δεν δημιουργεί περαιτέρω επιπλοκές.
Τεχνικά οι τράπεζες αν και προσέγγισαν σημαντικές αντιστάσεις τους, δεν κατάφεραν να κρατηθούν πάνω από αυτές. Έτσι για την ΑΛΦΑ ο ΚΜΟ 200 ημερών expo εντοπίζεται στο (1,3360), για την ΕΤΕ στο (1,7080) ενώ η ΕΥΡΩΒ (0,6340), είναι η μόνη που έχει διασπάσει το ΚΜΟ 200ημ expo και διατηρείται πάνω από αυτόν.
Ως αναφορά την ΠΕΙΡ, παρά το σχεδόν 3-πλασιασμό της από τα χαμηλά, απέχει ακόμα αρκετά από τον ΚΜΟ 200 ημ expo (1,6940).
Ο Γενικός Δείκτης, έχοντας πλέον διασπάσει τον ΚΜΟ expo 200 ημ. (685,86), τον έχει κάνει ισχυρή στήριξη, έχοντας δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για προσέγγιση των επόμενων αντιστάσεων, που εντοπίζονται στις 732 και 743 και 765 μονάδες.
Τα επίπεδα στηρίξεων πέραν του ΚΜΟ 200 ημερών εντοπίζονται στις 670 και 660 μονάδες.
Αντίστοιχα και ο FTSE25 έχει διασπάσει τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών (1801,03), δημιουργώντας ισχυρότατο επίπεδο στηρίξεων. Έτσι πιθανή συνέχιση της ανοδικής κίνησης μπορεί να ελπίζει σε προσέγγιση των επόμενων στόχων στις 1900 (50% fibo τελευταίας πτωτικής κίνησης), 1920 και 1957-1961 μονάδων (61,8% fibo).
Κοντινές στηρίξεις πέραν του ΚΜΟ 200 ημερών, εντοπίζονται στις 1830 (ΚΜΟ 25 ημ. Expo), 1790, 1780 (ΚΜΟ 55ημ expo) και 1737 μονάδες.
Συμπερασματικά συνεχίζουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, εφιστώντας όμως την προσοχή στις Τραπεζικές μετοχές, κυρίως λόγω της ταχείας ανόδου τους.
Αναζητώντας καλύτερο σημείο εισόδου σε μία διορθωτική κίνηση, όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές, στοχεύουμε σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.
Δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι το ευμετάβλητο Διεθνές περιβάλλον μπορεί να χειροτερεύσει γρήγορα, αν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για τα διαφορά ανοικτά προβλήματα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Msc Banking & Finance
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης