Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Ανθίζει» ξανά ο θεσμός του market maker στο ΧΑ – Περισσότερες από 50 εταιρείες έχουν ειδικό διαπραγματευτή

«Ανθίζει» ξανά ο θεσμός του market maker στο ΧΑ – Περισσότερες από 50 εταιρείες έχουν ειδικό διαπραγματευτή
Στελέχη της αγοράς επίσης σημειώνουν πως είναι και τρόπος η χρηματιστηριακή να διαχειρίζεται τα κεφάλαιά της, να εμφανίζει υπεραξίες και να βελτιώνει και την κατάταξή της
Αν και τα στελέχη της αγοράς έχουν διαφορετικές απόψεις για την ειδική διαπραγμάτευση και για το κατά πόσο είναι επωφελής για τη χρηματιστηριακή εταιρεία, το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αρκετές αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες χρηματιστηριακές αποκτούν την ιδιότητα του ειδικού διαπραγματευτή για συγκεκριμένες μετοχές.
Πριν αρκετά χρόνια υπήρχε και πάλι η τάση να αποκτούν ακόμα και μικρές εταιρείες ειδικό διαπραγματευτή, αλλά πολλές χρηματιστηριακές έγραψαν μεγάλες ζημιές και «φορτώθηκαν» χαρτιά από εταιρείες που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν χωρίς να μπορούν να τα πουλήσουν.
Έτσι ακόμα και σήμερα κάποια στελέχη της αγοράς εμφανίζονται επιφυλακτικά και σημειώνουν πως ο κίνδυνος για τη χρηματιστηριακή είναι μεγάλος και μπορεί να της στερήσει σημαντική ρευστότητα, ειδικά σε μία περίοδο που πολλές την έχουν ανάγκη.
Γι΄αυτό σημειώνουν πως βλέπουμε κυρίως τραπεζικές χρηματιστηριακές να αποκτούν την ιδιότητα και κάποιες ιδιωτικές χρηματιστηριακές με ισχυρή κεφαλαιακή βάση.
Από την άλλη κάποια άλλα στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως φυσικά και θέλει προσοχή, αλλά αν υπάρχει καλή συμφωνία με τον επιχειρηματία και καλές προοπτικές για την εταιρεία, τότε η χρηματιστηριακή μπορεί να αποκομίσει αξιόλογο όφελος.
Στελέχη της αγοράς επίσης σημειώνουν πως είναι και ένας τρόπος η χρηματιστηριακή να διαχειρίζεται τα κεφάλαιά της να εμφανίζει υπεραξίες και να βελτιώνει και τον τζίρος της (και άρα την κατάταξή της).
Για τις ίδιες τις εισηγμένες, υπάρχει όφελος, αφού αποκτούν εμπορευσιμότητα, αν και στο παρελθόν έχουμε δει εταιρείες με ειδικό διαπραγματευτή να μην μπορούν να κάνουν πράξη.
Από τις περιπτώσεις όπου ο ειδικός διαπραγματευτής έκανε καλή δουλειά με το ξεκίνημα της ειδικής διαπραγμάτευσης είναι η Eurobank στον ΟΛΠ.
Άμεσα η μετοχή βελτίωσε τον όγκο της ενώ κατέγραψε και καλή άνοδο.
Μέσα στο 2019 έχουν ήδη αποκτήσει την ιδιότητα του ειδικού διαπραγματευτή οι παρακάτω χρηματιστηριακές: Η Δεπόλας στην Έλτον, ΟΤΕ και Motor Oil, η Alpha Finance στην Ελλάκτωρ, η Παντελάκης και η Eurobank στην Τιτάν, η Merit στη Motor Oil και τον Μυτιληναίο, η Eurobank στην Ικτίνος, τον ΟΛΠ και την Quest Συμμετοχών.
Στον αντίποδα η Δεπόλας παραιτήθηκε από την ειδική διαπραγμάτευση στη MIG.
Σήμερα 52 εισηγμένες εμφανίζονται στη λίστα του Χρηματιστηρίου να έχουν ειδικό διαπραγματευτή.
Η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα έχουν 7, όπως και η Ιντραλότ και από έξι έχουν Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ,  ενώ πέντε έχει η ΔΕΗ και τέσσερις Motor Oil και Μυτιληναίος.
Από εταιρείες μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων και με χαμηλότερη εμπορευσιμότητα, ειδικό διαπραγματευτή έχουν η Byte, η Autohellas, η Q&R, η Έλαστρον, η Έλτον, ο Ικτίνος, η Πετρόπουλος κ.α.
Πάντως στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις η παρουσία market maker δεν εξασφαλίζει πάντα εύκολη εκτέλεση εντολών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης