Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς κατάργηση η βίζα για τους πολίτες του Κοσόβου στην ΕΕ

Προς κατάργηση η βίζα για τους πολίτες του Κοσόβου στην ΕΕ
Ευρωκοινοβούλιο: Προς κατάργηση της βίζας για τους πολίτες του Κοσόβου
Το Ευρωκοινοβούλιο προτίθεται να καταργήσει τη βίζα για τους κατόχους διαβατηρίων του Κοσόβου, το μόνο διαβατήριο των Βαλκανίων για το οποίο χρειάζεται ακόμα βίζα για πρόσβαση στην ΕΕ.
Η ολομέλεια του ΕΚ επιβεβαίωσε με 331 ψήφους υπέρ, 126 κατά και 12 αποχές, τη θέση του για τις διαπραγματεύσεις επί του θέματος (η οποία παραμένει αναλλοίωτη από το Σεπτέμβριο του 2018), ενόψει του τέλους της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου.
Η πρόταση χρειαζόταν τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, αλλά καθώς το δεύτερο δεν εξέφρασε ποτέ τη θέση του, δεν πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις.
Μετά την κατάργηση των θεωρήσεων για τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας το 2009 και για αυτούς της Αλβανίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης το 2010, το Κόσοβο είναι το μόνο κράτος των Βαλκανίων του οποίου οι πολίτες χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στην ΕΕ.
Η απόφαση να αρθεί η υποχρέωση κατοχής θεώρησης για τους Κοσοβάρους δεν θα επηρέαζε τις θέσεις των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με την αναγνώριση του Κοσόβου.
Πέντε κράτη-μέλη (Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία) δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.
Εάν υιοθετηθεί, η άρση της υποχρέωσης αυτής θα επιτρέψει στους πολίτες του Κοσόβου να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς βίζα για 90 ημέρες σε διάστημα 180 ημερών (εάν κατέχουν βιομετρικό διαβατήριο) για επαγγελματικά ταξίδια, τουρισμό και οικογενειακούς λόγους, αλλά όχι για εργασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης