Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποινική δίωξη για απιστία κατά του επιθεωρητή της ΤτΕ για απλήρωτα δάνεια 800 χιλ. στην ΕΤΕ μετά από δημοσίευμα του bankingnews - Τι δηλώνει ο Πάσχας

tags :
Ποινική δίωξη για απιστία κατά του επιθεωρητή της ΤτΕ για απλήρωτα δάνεια 800 χιλ. στην ΕΤΕ μετά από δημοσίευμα του bankingnews - Τι δηλώνει ο Πάσχας
Μείζον νομικό και ηθικό θέμα ο επιθεωρητής της ΤτΕ να εποπτεύει τις τράπεζες και να μην πληρώνει δάνεια 800 χιλ ευρώ το οποίο σωρευτικά επειδή δεν πληρωνόταν προκάλεσε ζημία στην Εθνική 800 χιλιάδες ευρώ
(upd4) Ποινική δίωξη κατά του επιθεωρητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στενού συνεργάτη του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννη Στουρνάρα ασκήθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη για απλήρωτο δάνεια 800 χιλιάδων ευρώ....με αφορμή δημοσίευμα του bankingnews.gr .
Αξίζει να αναφερθεί ότι και η εφημερίδα Δημοκρατία είχε εστιάσει στο θέμα εκείνη την περίοδο επικαλούμενη το δημοσίευμα του bankingnews.
Με αφορμή τις αποκαλύψεις του bankingnews παρενέβη η δικαιοσύνη και ταυτόχρονα η Εθνική τράπεζα έστειλε επιστολή στον επιθεωρητή της ΤτΕ και σε άλλα 32 στελέχη νυν και πρώην της Εθνικής 30 Απριλίου του 2018 ώστε να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
To σημαντικότερο είναι ότι τα δάνεια αυτά που αφορούσαν μετοχοδάνεια κατ΄ ουσία κάθε χρόνο ανανεώνονταν οι συμβάσεις και έτσι εμφανίζονταν ενήμερα χωρίς όμως να έχει πληρωθεί ούτε 1 ευρώ.
Ελάχιστοι αποπλήρωσαν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Ο επίκουρος εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον επιθεωρητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην επιθεωρητή της Εθνικής τράπεζας Γιώργο Πάσχα, ο οποίος αρνείται, σύμφωνα με δήλωσή του ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εθνική ή άλλη τράπεζα. 
Οι κατηγορίες είναι απιστία από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση με περιουσιακή ζημία να υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ.
Εγείρεται τεράστιο θέμα νομικό αλλά και ηθικό, πως ο επιθεωρητής της ΤτΕ που εποπτεύει τις τράπεζες έχει απλήρωτο δάνειο στην Εθνική τράπεζα και ταυτόχρονα την ελέγχει εποπτικά.
Η ΕΕ και η ΕΚΤ δίνει τεράστια σημασία στα θέματα δεοντολογίας και κανόνων λειτουργίας θωρακίζοντας θεσμικά την διαφάνεια.
Η ΕΚΤ που είναι άτεγκτη σε ζητήματα διαφάνειας, πως θα κινηθεί που ένα βασικό στέλεχος της ΤτΕ και βασικός συνεργάτης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα βαρύνεται με τέτοιες κατηγορίες;
Την υπόθεση αυτή είχε αποκαλύψει δημοσιογραφικά το bankingnews και μάλιστα με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα είχε αναδείξει πως είναι δυνατό ο Επιθεωρητής της ΤτΕ να επιθεωρεί τράπεζες, να συντάσσει πορίσματα και ο ίδιος να είναι υπεράνω του νόμου.
Ο Πάσχας είχε συνάψει δάνεια – μετοχοδάνεια – ύψους 500 χιλιάδων ευρώ τα οποία ουδέποτε πλήρωσε ενώ η Εθνική στις 30 Απριλίου 2018 με επιστολές της στον Πάσχα και σε άλλα στελέχη της Εθνικής τράπεζας ζητούσε να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα μετοχοδάνεια αυτά δεν πληρώνονταν και κάθε χρόνο ανανεώνονταν ώστε να εμφανίζονται ενήμερα χωρίς να είναι.
Είχαν συναφθεί από το 2007.
Τα ερωτήματα που είχε θέσει το bankingnews ήταν πως ο Πάσχας επιθεωρεί το τραπεζικό σύστημα και ταυτόχρονα έχει απλήρωτο δάνειο στην Εθνική τράπεζα;
Πόσο ηθικό είναι ένα τραπεζικό στέλεχος, ο οποίος μάλιστα έχει το ρόλο της εποπτείας, να έχει συνάψει δάνειο 500 χιλιάδων και να μην το πληρώνει.
Εάν ήταν ένας απλός ιδιώτης η τράπεζα θα του είχε καταγγείλει το δάνειο;  
Μετά από την ανάδειξη του θέματος η Εθνική τράπεζα πήρε πρωτοβουλία ώστε να ζητήσει από τα 32 στελέχη που έχουν απομείνει στην Εθνική με τέτοιες δανειακές εκκρεμότητες να αρχίζουν να πληρώνουν...όμως θέτουμε ερώτημα σήμερα ο επιθεωρητής της ΤτΕ πληρώνει το ληξιπρόθεσμο δάνειο του;;;;

Τι έγραφε την 1η Μαρτίου 2018 το bankingnews  

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Πάσχας είναι κεντρικό πρόσωπο σε πλειάδα υποθέσεων στο τραπεζικό σύστημα ως επιθεωρητής.  
Ο Γιώργος Πάσχας επιθεωρεί τις τράπεζες και όσοι τον γνωρίζουν τον θεωρούν άτεγκτο και απόλυτα συνεπή με τους κανόνες και την νομοθεσία.
Και ενώ ο Γιώργος Πάσχας αποτελεί ένα αυστηρό επιθεωρητή…για τις δικές του υποθέσεις εμφανίζεται αρκετά ελαστικός.
Εάν ένας δανειολήπτης έχει συνάψει ένα δάνειο π.χ. στεγαστικό και δεν το πληρώνει…η τράπεζα θα τους στείλει πλειάδα ενημερωτικών σημειωμάτων και αν κριθεί και μη συνεργάσιμος είναι θέμα ημερών να ξεκινήσει και τις νομικές διαδικασίες εναντίων του.
Η εντολή λοιπόν είναι οι τράπεζες να κυνηγήσουν όλους τους κακοπληρωτές και ορθώς πράττουν οι τράπεζες.
Όμως τι συμβαίνει όταν ο επιθεωρητής της ΤτΕ Γιώργος Πάσχας δεν πληρώνει το δάνειο που είχε πάρει από την Εθνική τράπεζα ύψους περίπου 500 χιλ ευρώ ως παλαιό στέλεχος της Εθνικής;
Με αφορμή τα stock options πολλά στελέχη της Εθνικής είχαν πάρει δάνεια για να αγοράσουν μετοχές.
Κάποιοι τις αγόρασαν με δικά τους χρήματα, κάποιοι αποπλήρωσαν τα δάνεια και κάποιοι άλλοι δεν έχουν πληρώσει σχεδόν τίποτε.
Το μετοχοδάνειο του κ Πάσχα στηρίζεται σε collateral την μετοχή της Εθνικής και προφανώς η αξία του collaterals είναι δραματικά χαμηλή.
Θέτουμε τα εξής ερωτήματα
1)Ο Π. Μυλωνάς ως επικεφαλής στην Εθνική της διαχείρισης των προβληματικών δανείων αποδέχεται την πρακτική που ακολουθεί η τράπεζα και κάθε χρόνο ανανεώνει ρυθμίσεις για μετοχοδάνεια που δεν πληρώνονται;
Εάν ο κ Μυλωνάς δεν αποδέχεται τέτοιες πρακτικές τι ακριβώς κάνει ώστε να ζητήσει από τους δανειολήπτες – στελέχη  να πληρώσουν;
Ο Π. Μυλωνάς με τα stock option δεν έχει καμία εκκρεμότητα και ήταν από τους συνεπείς στις υποχρεώσεις του.
Ο ίδιος δέχεται αυτός να έχει πληρώσει και οι άλλοι απλά να περιμένουν την Εθνική να τους τα χαρίσει ή να κάνει κάποια ρύθμιση χαριστική;
Πληροφορούμαστε όμως ότι οι ορκωτοί ελεγκτές έχουν περάσει αυστηρό μήνυμα για το θέμα αυτό.
2)Ο Γιώργος Πάσχας δεν είναι ένα απλό στέλεχος.
Είναι επιθεωρητής της ΤτΕ που δεν πληρώνει το δάνειο του.
Εάν ο επιθεωρητής δεν πληρώνει το δάνειο του ποιο θα είναι το παράδειγμα στο σύνολο της κοινωνίας;
3)Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι από τα 105 στελέχη έχουν απομείνει περίπου 30 στελέχη που δεν έχουν πληρώσει τα δάνεια που έλαβαν.
Γιατί δεν ζητάει η τράπεζα από τα στελέχη να αρχίσουν να πληρώνουν;
Πολύ περισσότερο γιατί ο κ Πάσχας δεν ζήτησε να ρυθμιστεί το δάνειο του ώστε να αρχίσει να αποπληρώνεται;
4)Επίσης θέτουμε ένα ερώτημα στην Εθνική τράπεζα, ισχύει ή όχι ότι stock options είχαν πάρει και στελέχη της Finansbank συνάπτοντας και δάνεια….τα οποία δεν αποπληρώθηκαν αλλά…εντάχθηκαν στο τίμημα πώλησης της Finansbank;

Συμπέρασμα

Η υπόθεση μετοχοδανείου Γεωργίου Πάσχα είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας και ηθικό.
Δεν γνωρίζουμε τις νομικές διαστάσεις του ένα δάνειο να μην πληρώνεται και παρ΄ όλα αυτά να μην θεωρείται NPLs άλλα ενήμερο.
Πως ένα δάνειο που δεν πληρώνεται είναι ενήμερο προκαλεί μεγάλη απορία.
Αυτό που γνωρίζουμε πάντως είναι ότι ο Γιώργος Πάσχας δεν μπορεί να είναι επιθεωρητής της ΤτΕ και ταυτόχρονα να χρωστάει 500 χιλιάδες ευρώ στην Εθνική…
Ποιο είναι το ηθικό θέμα;
Πως ο επιθεωρητής Πάσχας μπορεί να επιθεωρήσει την Εθνική όταν χρωστάει στην Εθνική 500 χιλ ευρώ;
Κάποιος θα πει - και μαζί και εμείς - ότι κανείς δεν αμφισβητεί την ακεραιότητα του Γ. Πάσχα αλλά το θέμα είναι απλά υπάρχει ή δεν υπάρχει δάνειο 500 χιλ και αυτό το δάνειο αποπληρώνεται ή δεν αποπληρώνεται;
Αναμένουμε από την Εθνική τράπεζα να μας ενημερώσει γιατί δεν αποπληρώνονται ή δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια των στελεχών που αφορούν μετοχοδάνεια.
Εάν η Εθνική στηρίζει τέτοιες πρακτικές, τότε κάλλιστα να τις γενικεύσει και όσοι έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ζητήσουν μεταχείριση ανάλογη του Γιώργου Πάσχα.

Αρνείται ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εθνική ο Πάσχας
                            
Τη νομική οδό αναγγέλει ότι θα ακολουθήσει ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιος Πάσχας, με αφορμή το δημοσίευμα του bankingnews.gr για ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την Εθνική.
Ο ίδιος, αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα, χαρακτηρίζοντας συκοφαντικά τα σχετικά δημοσιεύματα.
"Δηλώνω ότι ουδέποτε είχα ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα και ότι επιφυλάσσομαι να ασκήσω στο ακέραιο τα νόμιμά δικαιώματά μου κατά των υπαιτίων ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πάσχας.

Πολάκης κατά Στουρνάρα για τη δίωξη στον Πάσχα: Δεν ντρέπεσαι να μην έχεις παραιτηθεί ακόμα;

Ο Παύλος Πολάκης «επιτίθεται» στον Γιάννη Στουρνάρα με αφορμή τις αποκαλύψεις για τη δίωξη στελέχους της ΤτΕ για απλήρωτα προσωπικά δάνεια ύψους 800.000 ευρώ
Νέα επίθεση κατά του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, με αφορμή τις αποκαλύψεις για την ποινική δίωξη εις βάρος στελέχους της ΤτΕ για απλήρωτα προσωπικά δάνεια 800.000 ευρώ.
«Δεν ντρέπεσαι να μην έχεις παρατηθεί ακόμα;» σχολιάζει ο κ. Πολάκης στην ανάρτηση του στο facebook απευθυνόμενος στον κ. Στουρνάρα λόγω της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε στον Γιώργο Πάσχα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας παραθέτει και το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, σύμφωνα με το οποίο, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για κακουργήματα εις βάρος πρώην στελέχους της Εθνικής Τράπεζας και νυν προϊστάμενος της διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων εταιριών στην ΤτΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το εν λόγω στέλεχος -με την πολιτική των θαλασσοδανείων χωρίς διασφαλίσεις- εισέπραξε ποσό που αγγίζει με τους τόκους τα 800.000 ευρώ ενώ με συνεχείς καταχρηστικές παρατάσεις από το 2007 μέχρι και σήμερα δεν έχει καταβάλλει ούτε ένα ευρώ στη τράπεζα.
«Η υπόθεση του δανειολήπτη τραπεζικού πήρε πλέον το δρόμο για τον ανακριτή ενώ φαίνεται να εμπλέκονται κι άλλοι στην αθρόα παροχή δανείων χωρίς κανένα έλεγχο από τους μηχανισμούς της τράπεζας.
Όσο για το συγκεκριμένο στέλεχος που διώκεται για απιστία κατά συρροή αλλά και για ηθική αυτουργία σε απιστία προφανώς "επιβραβεύτηκε" επιπλέον και με την με την τοποθέτησή του στην ΤτΕ» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Τζανακόπουλος κατά Στουρνάρα για Πάσχα: Μέγιστο ζήτημα, αναμένουμε εξηγήσεις

Εξηγήσεις από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα αναμένει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, αναφορικά με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του πρώην στελέχους της Εθνικής Τράπεζας και νυν προϊσταμένου της διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων εταιριών στην ΤτΕ, Γιώργου Πάσχα.
«Ο διοικητής της ΤτΕ στην περίπτωση του Πολάκη είχε δείξει ακαριαία αντανακλαστικά, κάτι που δεν έκανε με τον κ. Πάσχα.
Είναι ένα θέμα για το οποίο περιμένουμε τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα σε σχέση με αυτό το μείζον θέμα, καθώς προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τη διοίκηση της ΤτΕ», τόνισε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση και στα μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας τα για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

(πρώτη ενημέρωση 27 Μαρτίου 2019, 11:50)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης