Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Οι τράπεζες στο επίκεντρο λόγω του νόμου για την προστασία πρώτης κατοικίας

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Οι τράπεζες στο επίκεντρο λόγω του νόμου για την προστασία πρώτης κατοικίας
ΑΓΟΡΑ: Ανοδικό άνοιγμα με τις τράπεζες όπως αναμενόταν στο επίκεντρο λόγω του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Τώρα πως κρίνουν κάποιοι ότι κουρεύεται το δάνειο άμα έχει περιουσιακά στοιχεία έως και περίπου στο μισό της αξίας του δανείου και μάλιστα σε μετρητά ή μετοχές είναι ένα θέμα που σίγουρα για όσους όλα αυτά τα χρόνια «μάτωναν» για να πληρώσουν.

Δηλαδή φαίνεται πως όσοι δεν πλήρωναν και μάζευαν τα χρήματα έχουν περισσότερο όφελος. Τα ίδια βλέπουμε και σε όσους δεν πληρώνουν τόσα χρόνια άλλες υποχρεώσεις προς το κράτος για παράδειγμα.

Πιστεύουμε πως θα έπρεπε να γίνεται το κούρεμα κατά περίπτωση και φυσικά να υπάρξει ελάφρυνση σε όσους πραγματικά δεν μπορούν αλλά και σε αυτούς που στήριξαν τόσα χρόνια τη χώρα και τις τράπεζες με τις πληρωμές τους.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Τα αποτελέσματα θα είναι στο επίκεντρο και σήμερα και αύριο, αφού ανακοινώνουν εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο τζίρος επίσης θα είναι σημαντικός αφού έχουμε κρίσιμες αντιστάσεις μπροστά μας και χωρίς την ενεργοποίηση περισσότερων επενδυτών δεν είναι εύκολο να τις ξεπεράσουμε.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ο δείκτης με άνοδο άνω του 2,5% και η Πειραιώς με τη μεγαλύτερη άνοδο άνω του 4%. Καλή κίνηση και από Alpha Bank. Τη μικρότερη άνοδο έχει η Eurobank αλλά χθες είχε σημαντική άνοδο.

ΟΠΑΠ: Σήμερα μετά το κλείσιμο δημοσιεύει αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης 2018. Η διοίκηση έχει προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών αύριο 28/3.

Οι μέσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για EBITDA 353-354 εκατ. ευρώ, ενώ η Eurobank σημειώνει πως το τελικό μέρισμα αναμένεται να είναι μεταξύ 0,5-0,6 ευρώ.

Η Euroxx σημειώνει πως η αύξηση της συνεισφοράς των βιντεολόττο στηρίζει την ανάπτυξη των εσόδων προ εισφορών στο τέταρτο τρίμηνο. Η χρηματιστηριακή περιμένει έσοδα προ προμηθειών 416 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο αυξημένα κατά 1,4% και καθαρά κέρδη 52 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 37%.

ΟΠΑΠ (ΙΙ): Περιμένει συνολικό μέρισμα 0,59 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 6,6% ενώ σημειώνεται πως ο ΟΠΑΠ έχει δώσει προμέρισμα 0,10 ευρώ.

Για το σύνολο της χρήσης περιμένει EBITDA 346 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 13% και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 157 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 21,6%. Η Beta σημειώνει πως η μετοχή διαπραγματεύεται 14 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2019 και ο δείκτης EV/EBITDA είναι στις 9,3 φορές.

Εμείς θα σημειώσουμε μόνο πως από το κοινωνικό επίδομα που δόθηκε στο τέλος του 2018 από την κυβέρνηση ένα μεγάλο μέρος πήγε στον ΟΠΑΠ, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας.

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε το καθήκον της και μακάρι να το έκανε για όλες τις εισηγμένες. Δεν γίνεται να πωλείται θυγατρική ή περιουσιακό στοιχείο γενικότερα και οι μέτοχοι να μην ξέρουν το τίμημα.

Έτσι λοιπόν η εισηγμένη απάντησε αναφορικά με την πώληση θυγατρικής μάθαμε πως το τίμημα είναι 5 εκατ. ευρώ που μπορεί ανάλογα με κάποιους όρους να αυξηθεί έως και άλλα 5 εκατ. ευρώ.

Η θυγατρική είχε τζίρο 90,3 εκατ. ευρώ και EBITDA μόλις 0,2 εκατ. ευρώ. Καλός ο τζίρος αλλά φτωχά τα κέρδη και η συνεισφορά στον όμιλο.

ΙΝΛΟΤ: Η IBG αναφέρει πως καλωσορίζει την είδηση και περιμένει και άλλες ανάλογες το επόμενο διάστημα. Τέτοιες κινήσεις θα μειώσουν τη μόχλευση και θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα.

Αναφέρει πως πούλησε μία δραστηριότητα με μικρό όφελος στα EBITDA σε καλή τιμή. Η ανακοίνωση και άλλων τέτοιων κινήσεων θα έχει θετικό αντίκτυπο στη μετοχή σύμφωνα με την IBG.

ALPHA BANK: Αύριο 28/3 τα δικά της αποτελέσματα. Η Eurobank περιμένει ζημιές 31 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο από κέρδη 41 εκατ. ευρώ στο τρίτο και ζημιές 64 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2017.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Στις 28/3 και τα δικά της αποτελέσματα. Η Eurobank περιμένει ζημιά 12 εκατ. ευρώ λόγω ζημιές από συναλλαγές και άλλων έκτακτων αποτελεσμάτων.

AEGEAN AIRLINES: Και τα δικά της αποτελέσματα αύριο ανακοινώνονται. Η Eurobank περιμένει έσοδα 1,18 δισ. ευρώ το 2018 και κέρδη προ φόρων 88 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 3%. Το μέρισμα αναμένεται στα 0,48 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης