Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συρία: Τη δημιουργία ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τους τζιχαντιστές του ΙΚ ζητούν οι Κούρδοι

tags :
Συρία: Τη δημιουργία ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τους τζιχαντιστές του ΙΚ ζητούν οι Κούρδοι
Συρία: Τη δημιουργία ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τους τζιχαντιστές του ΙΚ ζητούν οι Κούρδοι
Οι Κούρδοι της Συρίας ζήτησαν τη δημιουργία ενός ειδικού διεθνούς δικαστηρίου με βάση το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, προκειμένου να εκδικαστούν τα εγκλήματα που έχει διαπράξει το Ισλαμικό Κράτος στις περιοχές που ήλεγχε επί τέσσερα χρόνια.
Η τζιχαντιστική οργάνωση κατηγορείται ότι διέπραξε πολλά εγκλήματα - ομαδικές εκτελέσεις, βιασμούς, απαγωγές - σε όλες τις περιοχές που ήλεγχε στο Ιράκ και στη Συρία από το 2014 έως το 2019. Επίσης έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις σε άλλες χώρες.
Μετά την κατάληψη του τελευταίου προπυργίου του ΙΚ στην Μπαγούζ της Συρίας από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η αραβοκουρδική συμμαχία ανακοίνωσε ότι αιχμαλώτισε περισσότερους από 5.000 τζιχαντιστές που πλέον κρατούνται σε φυλακές της αυτόνομης κυβέρνησης που έχουν εγκαθιδρύσει ντε φάκτο οι Κούρδοι στις περιοχές που ελέγχουν στη βορειοανατολική Συρία.
Οι κρατούμενοι είναι Σύροι και Ιρακινοί, αλλά και περίπου 1.000 αλλοδαποί, επεσήμανε ο Άμπντελ Κάριμ Όμαρ, αξιωματούχος της κυβέρνησης των Κούρδων.
Αφού ζήτησαν μάταια από τις χώρες καταγωγής τους να τους δεχθούν πίσω, οι κουρδικές αρχές φαίνεται ότι άλλαξαν στρατηγική.
«Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει ένα ειδικό διεθνές δικαστήριο στη βορειοανατολική Συρία», επεσήμαναν οι SDF και η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση.
Η δημιουργία ενός τέτοιου δικαστηρίου θα επιτρέψει «οι δίκες να γίνουν με δίκαιο τρόπο, βάσει του διεθνούς δικαίου και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθετε η ανακοίνωση.
Εξάλλου μιλώντας στο BBC ο Όμαρ, που είναι αρμόδιος για εξωτερικές υποθέσεις, εξήγησε ότι το γεγονός ότι τόσες λίγες χώρες έχουν επαναπατρίσει πολίτες του που είχαν ενταχθεί στο ΙΚ έχει αυξήσει τα προβλήματα της κουρδικής κυβέρνησης.
Οι κουρδικές αρχές δυσκολεύονται να διαχειριστούν τους κρατούμενους που βρίσκονται στις φυλακές τους, επεσήμανε ο απεσταλμένος του BBC στη Συρία Αλίμ Μακμπούλ.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός απεσταλμένος στη Συρία Τζέιμς Τζέφρι δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες Δευτέρα ότι προτεραιότητα τώρα είναι ο επαναπατρισμός των αλλοδαπών τζιχαντιστών και «να πειστούν οι χώρες να δεχθούν πίσω τους ξένους μαχητές».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ιρακινοί και οι Σύροι θα πρέπει να σταλούν στις πατρίδες τους «για να αποριζοσπαστικοποιηθούν και να επανενταχθούν στην κοινωνία ή, σε κάποιες περιστάσεις, για να τιμωρηθούν», ενώ οι άλλες χώρες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να «επαναπατρίσουν τους πολίτες τους».
Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας διεθνούς δικαστηρίου, ο Τζέφρι απάντησε: «Δεν το εξετάζουμε αυτή τη στιγμή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης