Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Φουντώνει» η μάχη για τις θέσεις - κλειδιά στην ΕΕ - Κομισιόν αντί για ΕΚΤ προτιμά η Γαλλία

«Φουντώνει» η μάχη για τις θέσεις - κλειδιά στην ΕΕ - Κομισιόν αντί για ΕΚΤ προτιμά η Γαλλία
Το Παρίσι επιθυμεί να εξασφαλίσει μία από τις πιο ισχυρές θέσεις στην ΕΕ, με αυτή του επικεφαλής της Κομισιόν να θεωρείται προτιμότερη
Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου 2019, «φουντώνει» η μάχη μεταξύ των κρατών - μελών για τα αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
H Γαλλία θα πιέσει για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Το Παρίσι επιθυμεί να εξασφαλίσει μία από τις πιο ισχυρές θέσεις στην ΕΕ, με αυτή του επικεφαλής της Κομισιόν να θεωρείται προτιμότερη, επειδή ο ρόλος του είναι μεγαλύτερος στη διαμόρφωση της νομοθεσίας σε μία κρίσιμη συγκυρία για το ευρωπαϊκό project, την ώρα που οι αρμοδιότητες της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ είναι μικρότερες.
Η Κομισιόν θα ορίσει νέο πρόεδρο με πενταετή θητεία μετά τις ευρωεκλογές, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Jean Claude Juncker.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, θα αποχωρήσει στα τέλη Οκτωβρίου 2019.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη γαλλική Γερουσία ότι θα αγωνισθεί για να «υπερασπισθεί τα συμφέροντα της Γαλλίας», όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τις θέσεις της ΕΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να βρει η Ευρώπη έναν ηγέτη που θα μπορεί να ενισχύσει την κυριαρχία της έναντι της Κίνας και των ΗΠΑ.
«Υπάρχουν εξαιρετικοί Γάλλοι υποψήφιοι για την ΕΚΤ.
Ωστόσο αν θέλεις ναεπηρεάσεις το μέλλον της Ευρώπης, πιο σημαντική είναι η Κομισιόν», ανέφερε γαλλική κυβερνητική πηγή.
Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία επίσημη απόφαση και ο Γάλλος πρόεδρος Macron, θα είναι εκείνος που θα κάνει τελικά την επιλογή», τόνισε.
Το ποιος θα πάρει την προεδρία της Κομισιόν θα εξαρτηθεί από το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο στις ευρωεκλογές και τις διαβουλεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που θα ακολουθήσουν.
Η επιλογή του προέδρου της Κομισιόν θα μπορούσε να προκαλέσει σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με επικρατέστερους υποψηφίους τον Γερμανό υποψήφιο του ΕΛΚ Manfred Weber και του Ολλανδού υποψηφίου των Σοσιαλιστών Frans Timmermans.
Την ίδια ώρα, όσον αφορά την ΕΚΤ, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau, έχει αναφερθεί ως πιθανός υποψήφιος για την προεδρία της ΕΚΤ, όπως και ο Benoit Coeure.
Εάν τελικά η Γαλλία επιλέξει να μην διεκδικήσει την προεδρία της ΕΚΤ, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για έναν υποψήφιο από τη Βόρεια Ευρώπη, όπως ο Φιλανδός Erkki Liikanen, ο οποίος θεωρείται φαβορί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Υπολογίσιμος υποψήφιος παραμένει πάντα και ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης