Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard Chartered: Γιατί η παγκόσμια οικονομία δεν θα διολισθήσει σε ύφεση το 2020

Standard Chartered: Γιατί η παγκόσμια οικονομία δεν θα διολισθήσει σε ύφεση το 2020
Παρά τα σημάδια που καταδεικνύουν επικείμενη ύφεση, όπως η αντιστροφή της καμπύλης των αμερικανικών ομολόγων, ο Winters συντάσσεται με την άποψη της Yellen
Τρεις λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι το ενδεχόμενο ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας είναι λιγότερο πιθανό σήμερα, επικαλείται ο διευθύνων σύμβουλος της Standard Chartered, Bill Winters.
Παρά τα σημάδια που καταδεικνύουν επικείμενη ύφεση, όπως η αντιστροφή της καμπύλης των αμερικανικών ομολόγων, ο Winters συντάσσεται με την άποψη της πρώην επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, καθώς δεν «βλέπει» ύφεση την επόμενη χρονιά.
Όπως εξήγησε στο CNBC, τρεις είναι οι λόγοι.
Ένας εξ αυτών είναι η νομισματική πολιτική που εφαρμόζει στις ΗΠΑ η Federal Reserve, ενώ ο δεύτερος λόγος είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Ο τρίτος λόγος σύμφωνα με τον CEO της Standard Chartered είναι ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο σημείο του κύκλου όπου έχει ξεπεραστεί η περίοδος απομόχλευσης στην Κίνα, καθώς και σε κάποιες αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας.
Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο υπάρχει μια αίσθηση ότι ετοιμάζονται για το come back, σημείωσε ο Winters, αναφερόμενος στην προσπάθεια της Κίνας να μειώσει τα επίπεδα του χρέους.
H πρώην επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, θεωρεί ότι η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα αποτελεί πιθανό σήμα για την ανάγκη μείωσης επιτοκίων και όχι για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από την απόδοση του εντόκου τρίμηνης διάρκειας για πρώτη φορά από το 2007.
Ιστορικά, η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων θεωρείται ως σημάδι επερχόμενης ύφεσης, όπως σημειώνει το Reuters.
Όπως σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της JP Morgan, η πορεία των αμερικανικών ομολόγων αποτελεί σειρήνα στα αυτιά όσων προσπαθούν να είναι αισιόδοξοι για την πορεία των μετοχών.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης