Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Όποιοι «παίζουν παιχνίδια» με την τουρκική λίρα θα το πληρώσουν πολύ ακριβά

Erdogan: Όποιοι «παίζουν παιχνίδια» με την τουρκική λίρα θα το πληρώσουν πολύ ακριβά
Έχουν αρχίσει να προκαλούν την Τουρκία και προσπαθούν να «ρίξουν» την λίρα, είπε ο Erdogan
Οργισμένος με τη μεγάλη πτώση άνω του 4%, που κατέγραψε η τουρκική λίρα, εμφανίστηκε την Κυριακή (24/3/2019) ο Recep Tayyip Erdogan.
Όσοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα αγοράζουν ξένα νομίσματα με την προσδοκία ότι η τουρκική λίρα θα πέσει θα πληρώσουν «πολύ ακριβό τίμημα», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος προσθέτοντας πως το υπουργείο Οικονομικών έχει επιληφθεί του θέματος.
Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, σημείωσε ότι «μερικοί άνθρωποι» έχουν αρχίσει να προκαλούν την Τουρκία και προσπαθούν να «ρίξουν» την λίρα έναντι ξένων νομισμάτων με  συνεργάτες τους στην Τουρκία.
Η τουρκική λίρα υποχώρησε περισσότερο από το 4% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την Παρασκευή (22/3/2019), τη μεγαλύτερη πτώση σε μία ημέρα από τη νομισματική κρίση  τον Αύγουστο, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι Τούρκοι επιλέγουν ξένα νομίσματα καθώς οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον επιδεινώνονται.
Να σημειωθεί, πως στην Τουρκία θα ξεκινήσει και δικαστική έρευνα σχετικά με έκθεση αναλυτών της JP Morgan, η οποία όπως αναφέρεται, επηρέασε αρνητικά τις τουρκικές τράπεζες και προκάλεσε αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Σύμφωνα με τις τουρκικές ρυθμιστικές αρχές  αναλυτές της JP Morgan  συνέστησαν στους επενδυτές να επιλέξουν δολάρια έναντι τουρκικής λίρας, με αποτέλεσμα το τουρκικό νόμισμα να καταγράψει απώλειες.
Εξάλλου , η Fitch Ratings προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την τουρκική οικονομία (ΒΒ, αρνητικό outlook), αναμένοντας πλέον συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,1% το 2019, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 0,6%.
Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος αναμένει η μετέπειτα ανάκαμψη να είναι σταδιακή.
Ο οίκος επικαλείται για την απόφασή του την απότομη συρρίκνωση του τουρκικού ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο 2018, κατά 2,4%, που «προσγείωσε» τον ρυθμό ανάπτυξης για το σύνολο του περασμένου έτους στο 2,6%, η χαμηλότερη επίδοση από το 2009.

Το μήνυμα Erdogan στις ΗΠΑ για τους S - 400

Η νέα ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας επαναβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα από συνέντευξη του Τούρκου προέδρου
Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω σχετικά με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S – 400 από τη Μόσχα ανεξάρτητα από τις δηλώσεις και τα σχόλια των  ΗΠΑ, ξεκαθάρισε την Κυριακή (24/3/2019) ο Recep Tayyip Erdogan σε συνέντευξή του στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο  TGRT.   
Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει πως σύντομα θα μπορούσαν να «παγώσουν» τις προετοιμασίες για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters.
Ήταν το ισχυρότερο μήνυμα από την Ουάσινγκτον ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να έχει ένα τόσο προηγμένο αεροσκάφος όσο και το σύστημα αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας S - 400.
Κατά τα άλλα ο Erdogan δήλωσε, πως η Τουρκία θα θέσει το ζήτημα των Υψωμάτων του Γκολάν στον ΟΗΕ.
Τόνισε, πως η αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας από τον Trump ήταν ένα δώρο προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό πριν από τις εκλογές στη χώρα τον Απρίλιο.
Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε, πως δεν μπορεί να επιτραπεί η νομιμοποίηση της κατοχής των Γκολάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης