Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προεκλογικό επίδομα με τη μορφή δώρου Πάσχα εξετάζει η κυβέρνηση – Δικαιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι

Προεκλογικό επίδομα με τη μορφή δώρου Πάσχα εξετάζει η κυβέρνηση – Δικαιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι
To επίδομα μπορεί να αντιστοιχεί στην καταβολή του «κομμένου» δώρου Πάσχα ή του επιδόματος αδείας
Σχέδιο για τη χορήγηση ενός εφάπαξ ποσού ως επίδομα σε 3 εκατομμύρια συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, ακόμα και αν δεν εκδοθούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews, το επίδομα μπορεί να αντιστοιχεί στην καταβολή του «κομμένου» δώρου Πάσχα ή του επιδόματος αδείας και ανέρχεται σε 250 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους και 200 ευρώ για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα δύο υπουργεία μελετούν το κόστος ενός τέτοιου σχεδίου, το οποίο ασφαλώς εντάσσεται στα προεκλογικά «όπλα» της κυβέρνησης.
Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος επισημαίνει στην εφημερίδα ότι η χορήγηση του επιδόματος εξαρτάται από τις δυνατότητες της χώρας διευκρινίζοντας πως ακόμη τα αναδρομικά ποσά δεν έχουν αμετάκλητα κριθεί.
«Δεν σχεδιάζουμε την πολιτική μας επειδή μας υποχρεώνουν τα δικαστήρια», λέει χαρακτηριστικά.
Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση το υπό κατανομή κονδύλι συνολικού ποσού 658 εκατ. ευρώ που πιστοποιήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών, με τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.
Παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο το πώς θα κατανεμηθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες με την Κομισιόν να έχει διατυπώσει στην τελευταία της έκθεση υπόνοιες για ενδεχόμενη χρήση τους στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, Χωρίς να έχουν προσμετρηθεί στους υπολογισμούς των Ευρωπαίων για το εκτιμώμενο ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος.
Το θέμα, πάντως προβληματίζει τους εταίρους και γι’ αυτόν τον λόγο θα συζητηθεί τόσο στο Euro Working Group της προσεχούς Δευτέρας όσο και στο Eurogroup της 5ης Απριλίου όπου θα ζητηθούν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αξιοποίηση του κονδυλίου και το όποιο επίδομα.
Τελική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί, καθώς εκτός από ζήτημα πολιτικής βούλησης αναζητείται και ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει τη χορήγηση του ποσού, χωρίς να προκληθούν κλυδωνισμοί στον κρατικό προϋπολογισμό και χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις στις σχέσεις με τους εταίρους.
Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί εάν το επίδομα θα έχει μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα. Άλλωστε, δεν υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα για την επαναφορά ακόμη και των κομμένων επιδομάτων.

Το κόστος της παροχής

Από την επεξεργασία που έχει γίνει, για την επιστροφή όλων των δώρων σε συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και στους δημοσίους υπαλλήλους απαιτούνrαι περίπου 2,5-2,8 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, για τα δώρα των συνταξιούχων απαιτούνται:

-Για κύριες συντάξεις έως 1,5 δισ. ευρώ.

-Για όσους λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη έως 550 εκατ. ευρώ.

-Για τους δημοσίους υπαλλήλους έως 700 εκατ. ευρώ.

Επειδή η ολική επαναφορά συνεπάγεται υπέρογκο δημοσιονομικό κόστος και με δεδομένο ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει αντισυνταγματική ή μη την κατάργηση της παροχής και όχι το ύψος του ποσού, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δοθεί η παροχή με τη μορφή επιδόματος που υπολογίζεται από 650 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ.
Εάν το επίδομα δεν έχει έκτακτη μορφή, θα πρέπει να εξευρεθεί αντίστοιχο ποσό για την ετήσια καταβολή της, ενώ η επιβάρυνση θα κληρονομηθεί στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές.
Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, για τον υπολογισμό του μελλοντικού κόστους εάν τελικό έχει μόνιμη μορφή, το κόστος για τους συνταξιούχους θα μπορούσε να «συμψηφιστεί» με το ποσό της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων. Η προσωπική διαφορά έχει παραμείνει ως μέγεθος και, μάλιστα, υπολογισμένη ανά συνταξιούχο, έστω και με λάθη- και θα περιορίζεται κάθε φορά που θα δίνεται αύξηση στους νέους συνταξιούχους μετά το 2022. Για τους δημοσίους υπαλλήλους ο συμψηφισμός θα μπορούσε να γίνει μέσω του ενιαίου μισθολογίου.
Σε αυτή την περίπτωση οι δημόσιοι υπάλληλοι, σε ετήσια βάση, δεν θα έχουν καμία αύξηση στις αποδοχές τους.

Αχτσιόγλου: Τα μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας είναι το πλεονέκτημά μας

«Η υλοποίηση και η ωρίμανση μίας σειράς μέτρων τα οποία στηρίζουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και βελτιώνουν τη θέση και το εισόδημα των εργαζομένων, αποτελούν το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις» τονίζει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην ίδια εφημερίδα.
«Η αξιωματική αντιπολίτευση το μόνο που έχει να επιδείξει είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης ενισχυμένο από ακροδεξιές θέσεις, με επιδιωκόμενες πολιτικές απολύσεων, διάλυσης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, καταβαράθρωσης της εργασίας» σημειώνει η κ. Αχτσιόγλου.
 «Το γεγονός, εξάλλου ότι η αντιπολίτευση έχει ανάγκη τα fake news, για να βάλλει κατά της κυβέρνησης, μαρτυρά την αγωνία της να αποκρύψει από τους πολίτες τόσο το έργο που έχει παραχθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια, όσο και το αντικοινωνικό της σχέδιο» υποστηρίζει η υπουργός Εργασίας.
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, υπογραμμίζει: «τα γεγονότα διέψευσαν την κινδυνολογία που αναπτύχθηκε από τη ΝΔ και από μερίδα του Τύπου ότι οι επιχειρήσεις δεν θα ανταποκριθούν και θα προχωρήσουν σε απολύσεις». Όπως επισημαίνει, «το μήνα της αύξησης του κατώτατου μισθού, τον Φεβρουάριο, καταγράφηκε ρεκόρ στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Επιβεβαιώθηκε, λοιπόν, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, η θέση μας ότι η αύξηση των μισθών και η αύξηση της απασχόλησης μπορούν όχι απλώς να συμβαδίζουν, αλλά στην πραγματικότητα η πρώτη να αποτελεί προϋπόθεση της δεύτερης».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης