Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλαγή πλεύσης από την Ευρωζώνη – Στρέφεται στην αύξηση των δημοσίων δαπανών αλλά με αποσπασματικό τρόπο – Οι κίνδυνοι

Αλλαγή πλεύσης από την Ευρωζώνη – Στρέφεται στην αύξηση των δημοσίων δαπανών αλλά με αποσπασματικό τρόπο – Οι κίνδυνοι
Η Ευρωζώνη προσανατολίζεται σε αύξηση των δημοσίων δαπανών για να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση
Στις δημόσιες δαπάνες, που πριν από μερικά χρόνια ενοχοποιήθηκαν για την κρίση, στρέφεται τώρα η οικονομία της Ευρωζώνης, προκειμένου να ενισχύσει τις αναπτυξιακές της προοπτικές.
Με ανοιχτά μέτωπα, έναν εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον προστατευτισμού ελέω Trump και με την ΕΚΤ να μη διαθέτει όλα εκείνα τα «όπλα», που βοήθησαν στο παρελθόν, η Ευρωζώνη προσανατολίζεται σε ένα πλέγμα πρόσθετων δημόσιων δαπανών, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες.  
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική της ώθηση τα τελευταία δέκα χρόνια.
Ακόμα και η συντηρητική Γερμανία, θα προχωρήσει σε αύξηση των δημοσίων δαπανών το 2019. σύμφωνα με τη Barclays ενώ η Γαλλία είναι πιθανό να υποστεί πλήγμα από τις φορολογικές περικοπές που εισήχθησαν   ως απάντηση στις διαμαρτυρίες για την κίτρινη φαντασία .
«Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται μία τόσο σημαντική δημοσιονομική ώθηση«, δήλωσε ο Daniele Antonucci, κύριος οικονομολόγος  για την Ευρωζώνη στη Morgan Stanley.
«Και αυτή η εξέλιξη, θα στηρίξει την  ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Η δημοσιονομική ώθηση δεν συνιστά μία πλήρη αλλαγή πλεύσης αλλά χαροποιεί την ΕΚΤ, που ευελπιστεί, πως η Ευρωζώνη θα ανταπεξέλθει στις δυσκολίες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019.
Το προηγούμενο διάστημα, ΟΟΣΑ και ΔΝΤ έχουν  προτρέψει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν  τις πολιτικές τους και να προετοιμαστούν για τις  «βροχερές μέρες».
Η οικονομία της Ευρωζώνης δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα αυτή την εβδομάδα με τη γαλλική ανάπτυξη να υποχωρεί και τη γερμανική μεταποίηση να υποχωρεί σε χαμηλό έξι ετών.
Αν και οποιαδήποτε δημοσιονομική ώθηση θα είναι «ευπρόσδεκτη», θα είναι αδύναμη σε σύγκριση με τα κίνητρα, που παρέχει ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump για την τόνωση της οικονομία των ΗΠΑ.
Δεν περνάει απαρατήρητο βέβαια, σημειώνει το Bloomberg, το γεγονός πως τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ευρωζώνη στην κατεύθυνση αύξησης των δημοσίων δαπανών δείχνουν να είναι αποσπασματικά, χωρίς ενιαία δημοσιονομική πολιτική για την καθοδήγηση των κρατών – μελών της.
«Θα είχαν κάνει καλύτερη δουλειά, αν το έκαναν με συντονισμένο τρόπο, και αυτό  είναι μια πηγή απογοήτευσης», δήλωσε ο Gilles Moec, επικεφαλής οικονομολόγος της Merrill Lynch.
Ωστόσο η αύξηση των δημόσιων δαπανών, θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματική για ορισμένα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, επειδή το δημόσιο χρέος τους είναι ήδη σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.
Το χρέος της Ιταλίας ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ ενώ της Ισπανίας και της Γαλλίας βρίσκεται κοντά στο 100%.
Ένα ακόμη μειονέκτημα από την ασθενέστερη ανάπτυξη είναι ότι, ενώ ενδέχεται να απαιτηθεί μία τονωτική αντίδραση, η μείωση της εμπιστοσύνης θα μπορούσε να καταστήσει άκρως προσεκτικούς τους καταναλωτές.
Αυτό μπορεί να ισχύει στη Γερμανία, η οποία έχει το δημοσιονομικό χώρο να δαπανήσει, αλλά έχει ταυτόχρονα ως αποστολή τη μείωση του χρέους.
Ο δημοσιονομικός χώρος προφανώς γίνεται όλο και μικρότερος, επειδή η ανάπτυξη φαίνεται πιο αδύναμη από ό, τι αναμενόταν πριν από μερικούς μήνες», δήλωσε η Natascha Gewaltig, οικονομολόγος της Action Economics.
«Δεν έχουμε δει ακόμη το είδος της προόδου, που απαιτείται,  στα δημοσιονομικά μέτρα ή στους προϋπολογισμούς που θα επέτρεπαν τώρα να αυξηθούν σημαντικά οι δαπάνες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης