Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Η May δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να παραιτηθεί - Μεθοδεύουν την απομάκρυνσή της 11 υπουργοί - Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κατά του Brexit

Βρετανία: Η May δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να παραιτηθεί - Μεθοδεύουν την απομάκρυνσή της 11 υπουργοί - Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κατά του Brexit
Ακόμη και οι στενότεροι σύμμαχοι της May πιστεύουν πως είναι αναπόφευκτο να παραιτηθεί
Ασφυκτικές πιέσεις να παρουσιάσει σχέδια για την αποχώρησή της δέχεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May, αναφέρουν  κορυφαίες βρετανικές εφημερίδες, καθώς η στρατηγική της για το Brexit παραπαίει εβδομάδες μόλις πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Για απομάκρυνση εντός ημερών της Τ. May, εξωθώντας την σε παραίτηση από την πρωθυπουργία,  που μεθοδεύουν παρασκηνιακά 11 μέλη του υπουργικού συμβουλίου της βρετανικής κυβέρνησης, κάνει λόγο ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ των Sunday Times, Tim Shipman.
Η συμφωνία της May για το Brexit καταψηφίσθηκε δύο φορές από τους Βρετανούς βουλευτές και, ενώ έχει εξασφαλίσει μια παράταση του Brexit μέχρι τουλάχιστον τις 12 Απριλίου, υπαινίχθηκε την Παρασκευή (22/3/2019), ότι δεν θα επαναφέρει προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα τη συμφωνία της, αν δεν είναι πεπεισμένη πως θα περάσει.

Sunday Times: Την απομάκρυνση της May μεθοδεύουν παρασκηνιακά 11 Βρετανοί υπουργοί

Την απομάκρυνση εντός ημερών της Τ. May,  εξωθώντας την σε παραίτηση από την πρωθυπουργία,  μεθοδεύουν παρασκηνιακά 11 μέλη του υπουργικού συμβουλίου της βρετανικής κυβέρνησης, όπως υποστηρίζει ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ των Sunday Times, Tim Shipman.
«Ένα πλήρως ανεπτυγμένο πραξικοπηματικό σχέδιο του υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα το βράδυ για την απομάκρυνση της Τ. May από την πρωθυπουργία»,  σύμφωνα με τον Tim Shipman.
Μάλιστα, ,μέλος του υπουργικού συμβουλίου, που μίλησε χωρίς να κατονομαστεί, ανέφερε χαρακτηριστικά στον Tim Shipman πως «το τέλος πλησιάζει.
Θα έχει φύγει σε 10 μέρες».
Σημειώνεται ότι περί ανακοίνωσης παραίτησης από την ίδια τη May συμφώνησαν ανώτερα υπουργικά στελέχη, προειδοποιώντας ότι έχει μετατραπεί σε ένα «τοξικό» και «ανακόλουθο» πολιτικό πρόσωπο, η κρίση της οποίας «έχει γίνει χαοτική».
Πάντως, σύμφωνα με τον  αρχισυντάκτη του πολιτικού ρεπορτάζ των Sunday Times, Tim Shipman, από τους υποψήφιους για να οριστεί μεταβατικός πρωθυπουργός είναι ο David Lidington, υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης και de facto αναπληρωτής πρωθυπουργός, ενώ άλλοι προωθούν για το πόστο τον υπουργό Περιβάλλοντος Michael Gove ή τον υπουργό Εξωτερικών Jeremy Hunt.

Τι ανέφερε το γραφείο της May

Το γραφείο της May αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας The Times, σύμφωνα με το οποίο έχουν αρχίσει συζητήσεις για ένα χρονοδιάγραμμα για την παραίτηση της πρωθυπουργού.
Όμως πηγή στην Ντάουνινγκ Στριτ, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, είπε στο Reuters πως το δημοσίευμα είναι εσφαλμένο.
«Αυτό είναι καινούριο για μένα», είπε η πηγή.
«Όχι, δεν είναι σωστό».
Σύμφωνα με τους Times, πηγή στην Ντάουνινγκ Στριτ, την οποία δεν κατονομάζουν, είπε πως ακόμη και οι στενότεροι σύμμαχοι της May πιστεύουν πως είναι αναπόφευκτο να παραιτηθεί.
Πάντως, οι Times τόνισαν ότι οι υπουργοί θα τεθούν αντιμέτωποι με την May την Δευτέρα και αν εκείνη αρνηθεί να αποχωρήσει, οι υπουργοί θα την απειλήσουν να παραιτηθεί.
Η Daily Telegraph αναφέρει πως ανώτεροι υπουργοί έχουν καλέσει την May να παραιτηθεί και ο ιστότοπος Buzzfeed ανέφερε πως ένα βουλευτής, αρμόδιος για την κομματική πειθαρχία, της είπε να παρουσιάσει στις κυριακάτικες εφημερίδες σχέδια για την παραίτησή της.
«Πρέπει να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της και να προσπαθήσει να προωθήσει την ψηφοφορία.
Αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος για να προχωρήσουμε», δήλωσε στην Telegraph υπουργός που δεν κατονομάζεται.
Όπως ανακοίνωσε το γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 20% πιθανότητες η May να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία μέχρι το τέλος του μήνα.
To Brexit επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου, πριν η May εξασφαλίσει την Πέμπτη μια παράταση σε συνομιλίες με την ΕΕ.
Τώρα η ημερομηνία αποχώρησης είναι η 22α Μαΐου, εφόσον το κοινοβούλιο υπερψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα τη συμφωνία της πρωθυπουργού.
Αν δεν το πράξει, η Βρετανία θα έχει περιθώριο μέχρι τις 12 Απριλίου για να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο ή να αποφασίσει να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
 
Μεγάλη διαδήλωση κατά του Brexit στο Λονδίνο με 1 εκατ. πολίτες



Την ίδια ώρα ηχηρή είναι το Σάββατο (23/3/2019) η διαδήλωση κατά του Brexit στο κέντρο του Λονδίνου όπου χιλιάδες Βρετανοί που αντιτίθενται στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποίησαν πορεία ζητώντας τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.
Με αίτημα τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, οι διαδηλωτές υπέρ της ΕΕ  συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην Μαρμπλ Αρτς, στην άκρη του Χάιντ Παρκ, και πραγματοποίησαν πορεία μπροστά προς το πρωθυπουργικό γραφείο στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ πριν καταλήξουν έξω από το κοινοβούλιο.
Ο James Macgrory, ο διευθυντής της εκστρατείας People's Vote υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος και ένας από τους οργανωτές της πορείας, δήλωσε πως η εκστρατεία για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το Brexit αποτελεί τη μαζικότερη κινητοποίηση στη Βρετανία και είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τη δύναμη των κύριων πολιτικών κομμάτων.
«Άνθρωποι απ' όλα τα στρώματα μπορούν να δουν πως αυτό που τους είχαν κάποτε προσφέρει δεν έχει καμιά σχέση μ' αυτό που παραδίδεται και είναι θυμωμένοι γι' αυτό, επειδή αισθάνονται ότι τους επιβάλουν να καταπιούν μια κακή συμφωνία», είπε στο Reuters.


Οι οργανωτές είναι πεπεισμένοι πως το μέγεθος του πλήθους υπερέβη εκείνο παρόμοιας συγκέντρωσης που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, όταν οι οργανωτές είχαν πει πως είχαν συμμετάσχει περίπου 700.000 άνθρωποι και έφτασε το 1 εκατομμύριο.
Διακόσια τουριστικά λεωφορεία απ' όλη τη Βρετανία μισθώθηκαν για να μεταφέρουν ανθρώπους στο Λονδίνο για την πορεία.
Αίτημα για την πλήρη ακύρωση του Brexit έλαβε 4 εκατομμύρια υπογραφές μέσα σε μόλις 3 ημέρες αφότου η May είπε στους πολίτες «είμαι με το μέρος σας» στο θέμα του Brexit και κάλεσε τους βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμφωνία της.
Στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι, σε ποσοστό 52%, υποστήριξαν το Brexit ενώ 16,1 εκατομμύρια, σε ποσοστό 48%, υποστήριξαν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.
Έκτοτε όμως αντίπαλοι του Brexit διερευνούν τρόπους για να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα.
Η May έχει επανειλημμένα αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας πως ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit θα βάθαινε τις διαιρέσεις και θα υπονόμευε την υποστήριξη της δημοκρατίας.
Οι υποστηρικτές του Brexit λένε πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα πυροδοτούσε μείζονα συνταγματική κρίση.
Μερικές δημοσκοπήσεις έχουν δείξει μια ελαφρά μετατόπιση υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, όμως δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια αποφασιστική στροφή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης