Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αχτσιόγλου: Πρέπει ως Ευρώπη από την ιδέα της απορρύθμισης να περάσουμε στην ιδέα της ενίσχυσης των μισθών

Αχτσιόγλου: Πρέπει ως Ευρώπη από την ιδέα της απορρύθμισης να περάσουμε στην ιδέα της ενίσχυσης των μισθών
"H  λύση στο πρόβλημα της απόρριψης από πολύ μεγάλο μέρος των κοινωνιών της Ευρώπης του ευρωπαϊκού σχεδίου βρίσκεται στο να μπορέσουμε να δουλέψουμε υπέρ μίας νέας ρύθμισης της αγοράς εργασίας", ανέφερε η Έ. Αχτσιόγλου
Η Ευρώπη θα πρέπει να απορρίψει την ιδέα της απορρύθμισης της κοινωνικής προστασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων και να προχωρήσει στην ιδέα της ενίσχυσης των μισθών και της προς τα επάνω εναρμόνισης των συστημάτων εργατικής προστασίας μεταξύ των κρατών της, ώστε να υπάρξει κοινωνική υποστήριξη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.
Η υπουργός μιλώντας στο Λονδίνο στο διάρκεια της 17ης ετήσιας διάλεξης του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, με θέμα «Ένα νέο μοντέλο για την ελληνική αγορά εργασίας» («A new model for the Greek Labour Market»), παρουσίασε την στρατηγική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση για την αναβάθμιση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου της ΕΕ για τα κοινωνικά δικαιώματα και σημείωσε πως «υπάρχει μία παρεξηγημένη εικόνα σε σχέση με το αν προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις ή όχι.
Έχουν γίνει πολλά πράγματα στην χώρα το τελευταίο διάστημα, στον τομέα της εργασίας, στον τομέα του κοινωνικού κράτους ιδίως, τα οποία είναι σημαντικό να επικοινωνήσουμε, προκειμένου να αρχίσει να αλλάζει αυτή η στερεοτυπική αντίληψη για την χώρα».
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι  η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, που ακολουθήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής που έγιναν στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη του 2014, προκαλεί μία γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια, η οποία θα πρέπει να σταματήσει να τροφοδοτείται.
Κατά την ίδια, «η λύση στο πρόβλημα της απόρριψης από πολύ μεγάλο μέρος των κοινωνιών της Ευρώπης του ευρωπαϊκού σχεδίου βρίσκεται στο να μπορέσουμε να δουλέψουμε υπέρ μίας νέας ρύθμισης της αγοράς εργασίας, υπέρ της ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων και της αύξησης των μισθών», που «θα δώσει την κοινωνική νομιμοποίηση στο όλο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει».
Σημείωσε ότι οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη δεν έχουν συνειδητοποιήσει την σύνδεση που υπήρξε ανάμεσα στις αντικοινωνικές πολιτικές, κυρίως στα κράτη που βρέθηκαν σε κρίση, και στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζεται ως μεγάλος κίνδυνος για το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, οι πολιτικές που εφαρμόζονται τελευταία στην Ελλάδα αποτελούν ένα καλό παράδειγμα προς την σωστή κατεύθυνση.
Τόνισε χαρακτηριστικά πως  «όσο περισσότερο προχωράμε σε μειώσεις μισθών, σε απορρύθμιση αγοράς εργασίας, στο ξήλωμα των δικαιωμάτων που έχουν θεσπίσει οι εργαζόμενοι, τόσο περισσότερο θα γυρνούν την πλάτη στην ΕΕ», ενώ η λύση είναι «μία προς τα επάνω εναρμόνιση των συστημάτων εργατικής προστασίας μεταξύ των κρατών, προκειμένου να δώσουμε κοινωνική υποστήριξη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Όπως οι πολιτικές που γίνονται στην Ελλάδα στα εργασιακά το τελευταίο διάστημα».
Έκανε αναφορά  στην ελληνική πραγματικότητα πριν την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως η ανάληψη της εξουσίας από την σημερινή κυβέρνηση έθεσε άμεσο στόχο την ελάφρυνση της μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και το διάστημα μέχρι την ανάληψη του υπουργείου από την ίδια  η κυβέρνηση είχε ήδη πετύχει σημαντική πρόοδο στον τομέα της κοινωνικής προστασίας, όπως το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.
Πρόσθεσε ότι  οι μεταρρυθμίσεις που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα σήμερα να επανέρχονται οι βασικές αρχές των εθνικών συλλογικών συμβάσεων και να αποτυπώνεται αύξηση μισθών στο 11%, κατάργηση του κατώτατου μισθού, μείωση της αδήλωτης εργασίας, εισαγωγή αυστηρών κανόνων για τις ώρες εργασίας και την διαφύλαξη των εργατικών δικαιωμάτων, όπως και των εργαζομένων στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας εταιριών, ενώ η ανεργία έχει μειωθεί κατά 8% και οι πρώτες ενδείξεις από την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ενθαρρυντικές.
Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου έκανε αναφορά στα εργασιακά δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει στο στάδιο αυτό λόγος ανησυχίας,  αλλά και πως το ζήτημα του Brexit θα εξαρτηθεί από το πως θα το αντιμετωπίσει η βρετανική πολιτική σκηνή.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης