Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ - Εισαγόμενες πιέσεις με επίκεντρο τις τράπεζες

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ - Εισαγόμενες πιέσεις με επίκεντρο τις τράπεζες
ΑΓΟΡΑ: Το κλίμα που επικρατούσε στις αγορές του εξωτερικού επηρέασε και την εγχώρια αγορά. Οι ρευστοποιήσεις είχαν επίκεντρο τις τράπεζες, οι οποίες κατέγραψαν και τις μεγαλύτερες απώλειες.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως δεν είναι εύκολο να ξεπεράσει τις 715-720 μονάδες το ΧΑ. Έχει βέβαια καταγράψει ήδη μεγάλη απόδοση και δικαιολογεί μία στάση ή μία υποχώρηση.

Το κλίμα στο εξωτερικό θα παίξει το ρόλο του καθώς αν συνεχιστούν οι πιέσεις τότε θα ακολουθήσει και η εγχώρια αγορά.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Το κλείσιμο βρήκε όλες τις συστημικές πλην της Eurobank στο χαμηλό ημέρας. Η Eurobank έκλεισε οριακά υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας.

Διαβάζουμε για σοβαρά funds που έχουν έρθει να επενδύσουν στην Ελλάδα και αγοράζουν τράπεζες. Εμείς δεν ξέρουμε αν υπάρχουν σοβαρά και ασόβαρα funds, Θεωρούμε πως όλα έχουν ένα σκοπό: Να βγάλουν κέρδη.

Δεν νομίζουμε πως ήρθαν funds που θα κρατήσουν τις θέσεις τους αν δουν τα πράγματα να μην προχωράνε στην Ελλάδα. Βλέπουν μία αλλαγή και τοποθετούνται, αλλά για να κρατήσουμε τους επενδυτές πρέπει να κάνουμε πολλά. Οπότε ας μην επαναπαυόμαστε.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα καλά αποτελέσματα που δημοσιεύονται είναι κίνητρο για νέες επενδύσεις. Δεν νομίζουμε πως βρίσκει κάποιος εύκολα εταιρειάρες να διαπραγματεύονται κάτω από την καθαρή θέση και με μονοψήφιο p/e σε αγορές που είναι στα υψηλά τους.

Αυτό είναι ένα σημαντικό κίνητρο για κάποιον να επενδύσει. Μία αγορά δηλαδή που είναι για χρόνια στα Τάρταρα, με πολλές εταιρείες να βγαίνουν από την κρίση ισχυρές, με εξωστρέφεια, με καλή διοίκηση και προοπτικές.

ΕΛΤΡΑΚ (απάντηση): Έχετε δίκιο, λόγω αποτελεσμάτων το αμελήσαμε. Για να σας δώσουμε μία εικόνα θα σας πούμε πως βάσει ισολογισμού 2017 η ΕΛΤΡΕΚΚΑ δεν έχει κανένα λόγο να πουληθεί το 50% με -7 εκατ. ευρώ.

Τα δάνεια τα εξυπηρετούσε κανονικά, είχε μικρές ζημιές, θετική καθαρή θέση και αν γίνει η αύξηση ο δανεισμός θα είναι εξαιρετικά μικρός και η καθαρή θέση θα είναι ίσως και κοντά στα 7,5 εκατ. ευρώ. Ποιος ο λόγος επομένως να πουληθεί βάζοντας 7 εκατ. ευρώ;

COCA COLA: Έβαλε πλάτη όπως κάνει συνήθως άλλωστε. Έκλεισε με άνοδο 1,40% και έτσι βοήθησε ώστε το πρόσημο του γενικού δείκτη να μην έχει μεγαλύτερες απώλειες.

ΝΑΚΑΣ: Δημοσίευσε αποτελέσματα εξαμήνου που έληξε στις 31.12.18. Οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 11,1 εκατ. ευρώ από 11,27 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στις 571 χιλ. ευρώ από 672 χιλ. ευρώ.

Η καθαρή θέση είναι στα 17,6 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές 4,2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 2,9 εκατ. ευρώ επομένως ο καθαρός δανεισμός είναι στα 1,3 εκατ. ευρώ, ήτοι χαμηλός.

Έδωσε στην προηγούμενη χρήση καλό μέρισμα και επιστροφή στους μετόχους και το κάλυψε από τις λειτουργικές ταμειακές ροές και μείωσε λίγο το δανεισμό, ενώ έριξε και το επιτόκιο. Στην αποτίμηση των 10 εκατ. ευρώ νομίζουμε πως θα παίζει πάλι με μονοψήφιο p/e και έχει και χαμηλό p/bv.

CENTRIC: Έγιναν πάλι δυνατές μάχες με αποτέλεσμα ο όγκος να φτάσει σχεδόν στις 110 χιλ. τεμάχια. Απορροφήθηκαν πολλά χαρτιά κάτω από τα 0,16 ευρώ και μέχρι τα 0,1550 ευρώ. Τελικά έκλεισε στα 0,1625 ευρώ με άνοδο 1,88% και αποτίμηση 16,4 εκατ. ευρώ.

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Από την αρχή του έτους στο +60% και 8 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Από τις καταστάσεις της Viohalco προκύπτει πως ένα από τα ακίνητα που έχει νοικιάσει, το έχει νοικιάσει στη Viohalco για να γίνει εμπορικό κέντρο.

Στα 0,5150 ευρώ με άνοδο 5,97%, όγκο 63 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 16,5 εκατ. ευρώ. Έχει πολλά χρόνια να δει τέτοιες τιμές η μετοχή.

ΚΑΡΑΤΖΗΣ: Υποχώρησε 4,76% και έκλεισε στα 7 ευρώ. Μαθαίνουμε πως τα κομμάτια της εκποίησης πήγαν σε δυνατά «γαλαντόμα» χέρια.

ΑS COMPANY: Κάποιοι μπήκαν ψηλά και είχαν σκοπό να ανεβάσουν τη μετοχή, αλλά μάλλον δεν είχαν τις δυνάμεις και ρευστοποίησαν τη θέση τους. Γι΄ αυτό και ο μεγάλος όγκος χθες. Σήμερα μόλις 1.200 τεμάχια έγιναν στη μετοχή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης