Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρά Erdogan κατά Trump: Οι δηλώσεις του για την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν απειλούν με νέα κρίση

tags :
Πυρά Erdogan κατά Trump: Οι δηλώσεις του για την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν απειλούν με νέα κρίση
Έντονες αντιδράσεις από Ρωσία, Συρία και Ιράν
Πυρά κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος υποστήριξε ότι έχει έρθει η ώρα να αναγνωριστεί η κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, επιβεβαιώνοντας το δύσκολο σημείο στο οποίο έχουν περιέλθει οι σχέσεις  ΗΠΑ – Τουρκίας.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη νομιμοποίηση της κατοχής των Υψιπέδων του Γκολάν» τόνισε σε ομιλία του σε συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ο Erdogan, αναφέροντας πως οι δηλώσεις αυτές του Trump απειλούν με μια ακόμα κρίση την περιοχή.
Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από τη Ρωσία, η οποία σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα παραβιάσουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αν αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν, ενώ και η κυβέρνηση της Συρίας καταδίκασε τις δηλώσεις Trump, υποστηρίζοντας πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να ανακαταλάβει την περιοχή.
Αλλά και το Ιράν χαρακτήρισε τις δηλώσεις Trump απαράδεκτες.
Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί μια δραματική μεταστροφή της πολιτικής των ΗΠΑ για την αμφισβητούμενη αυτή περιοχή, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ το 1967 στον πόλεμο των 6 ημερών και προσάρτησε το 1981, κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινόητα.
Υπενθυμίζεται πως στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά, καταψήφισαν μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφερόταν ότι η προσάρτηση του Γκολάν από το Ισραήλ θεωρείται «άκυρη και μη γενόμενη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης