Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Peterson Institute: Γιατί ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ πρέπει να είναι Γερμανός

Peterson Institute: Γιατί ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ πρέπει να είναι Γερμανός
Ο Jens Weidmann, νυν πρόεδρος της Bundesbank, χαρακτηρίζεται ως ο τέλειος υποψήφιος για την προεδρία της ΕΚΤ από το Peterson Institute for International Economics (PIIE)
Εκτός από όλα τα άλλα προβλήματά τους, οι ηγέτες της ΕΕ αντιμετωπίζουν αποφάσεις έως τον Ιούνιο 2019 για την επιλογή των επόμενων επικεφαλής τουλάχιστον τεσσάρων θεσμών: την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα εκλεγεί στα τέλη Μαΐου 2019 θα έχει λόγο για αυτές τις επιλογές, αλλά οι 27 ηγέτες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτό το "πακέτο προσωπικού".
Ωστόσο, ήδη τα «άστρα δείχνουν» έναν Γερμανό ως τον επικρατέστερο να υπηρετήσει ως επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον  Jens Weidmann, πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, της Bundesbank.
Ο Weidmann, η θητεία του οποίου παρατάθηκε πρόσφατα για οκτώ χρόνια, προηγουμένως εργάστηκε ως επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της καγκελαρίου Angela Merkel.
Αποτελούσε  τον "Γερμανό κακό αστυνομικό" της Merkel στην ΕΚΤ από τότε που εντάχθηκε στο εκτελεστικό της συμβούλιο το 2011, δημιουργώντας τον απαραίτητο πολιτικό χώρο για να πραγματοποιεί τις απαραίτητες παρεμβάσεις κρίσης στη ζώνη του ευρώ.
Εξαιτίας αυτής της στάση ο Weidmann δικαιολογημένα κέρδισε τον χαρακτηρισμό ως εχθρός του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi και άλλων που υποστήριζαν τα απαραίτητα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Ωστόσο, εν όψει μίας νέας κρίσης, η προηγούμενη αντίθεσή του στα μέτρα επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον κάνει εξαιρετικό αγγελιοφόρο του  Βερολίνου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωζώνη.
Ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ θα έχει λιγότερα περιθώρια να χρησιμοποιήσει «πυρομαχικά» έκτακτης νομισματικής πολιτικής από αυτά που είχε στη διάθεσή του ο Draghi.
Δεδομένης της τελευταίας επέκτασης των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΚΤ σχετικά με τους βραχυπρόθεσμους συντελεστές πολιτικής, η ΕΚΤ πιθανότατα θα βρίσκεται πολύ κοντά στο να μην μπορεί να πράξει σχεδόν τίποτα εάν ενσκήψει μία νέα κρίση.
Οι νέες στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (TLTRO-III) διασφαλίζουν επίσης ότι οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ διαθέτουν ήδη ευρύτατη ρευστότητα για το άμεσο μέλλον. Επομένως, το επόμενο νομισματικό οπλοστάσιο του προέδρου της ΕΚΤ θα περιοριστεί στην αγορά πιο επικίνδυνων ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων (δηλαδή σε μετοχές, εταιρικά ομόλογα και ανώτατο τραπεζικό χρέος) ή στην άρση του αυτοεπιβαλλόμενου ορίου της κρατικής χρέωσης της κεντρικής τράπεζας.
Αυτά τα μέτρα θα ήταν ευαίσθητα και αμφιλεγόμενα.
Η αγορά ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων στις ρηχές αγορές της ζώνης του ευρώ θα επικριθεί ως "κερδοφόρα κέρδη" και θα μπορούσε να εκθέσει την ΕΚΤ σε σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο, ενώ υπερβαίνει το σημερινό αυτοεπιβαλλόμενο όριο στις αγορές κρατικών ομολόγων και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος αυτά τα μέτρα να κριθούν παράνομα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Αυτοί οι περιορισμοί καθιστούν τη δημοσιονομική πολιτική κρίσιμη για την καταπολέμηση της επόμενης κρίσης.
Έτσι, ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ θα πρέπει να βοηθήσει την Γερμανία να αναλάβει ηγετικό ρόλο.
 Προφανώς, ένας Γερμανός πρόεδρος της ΕΚΤ - κατά προτίμηση ένας με συντηρητικά διαπιστευτήρια - έχει τις καλύτερες προοπτικές για κάτι τέτοιο.
Στην ουσία, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να επιλέξει μεταξύ της μεγαλύτερης δημοσιονομικής πολιτικής ή μιας ενδεχόμενης περαιτέρω επέκτασης του ισολογισμού της ΕΚΤ με δημοσιονομικές αναδιανεμητικές συνέπειες κατά την επόμενη κρίση.
Δεν είναι περίεργο ότι πολλοί - ειδικά στον αγγλοσαξονικό κόσμο (και εδώ στο Ινστιτούτο) - φωνάζουν ότι ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ πρέπει να είναι Γερμανός.
Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι, καθώς οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ έχουν αποκλείσει τη δημιουργία ενός ισχυρού μεγέθους κοινού προϋπολογισμού της ζώνης του ευρώ, η απαιτούμενη αντικυκλική δημοσιονομική πολιτική μπορεί να προέρχεται μόνο από τα κράτη μέλη.
Διάφοροι παράγοντες καθιστούν τον Weidmann τον πιο πιθανό να λάβει την υποστήριξη της Merkel τον Ιούνιο.
Ανάμεσά τους είναι οι ολοένα και πιο κακές προοπτικές του Manfred Weber, συμμάχου της Merkel, για την επίτευξη του στόχου του να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) αναμένεται να χάσει 40+ θέσεις στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η μακρά και μέχρι πρόσφατα στενή σχέση του με τον Ουγγρικό πρωθυπουργό Viktor Orban επίσης ενάντια στις πιθανότητες να συγκεντρώσει πλειοψηφία στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ως αποτέλεσμα, με τη γερμανική υποψηφιότητα γι’ αυτή τη θέση να μοιάζει αδύναμη, η Merkel επιθυμεί ένας Γερμανός να αναλάβει έναν άλλο σημαντικό θώκο.
Παρά τη θέση της Γερμανίας ως τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, κανένας Γερμανός δεν κατείχε τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ, του ισχυρότερου οικονομικού έργου στην περιοχή.
Είναι πλέον πολιτικά ευχάριστο να πούμε ότι είναι η σειρά της Γερμανίας τώρα: η τελευταία φορά που ευνοήθηκε ένας Γερμανός για τη θέση ήταν το 2011, όταν ο Axel Weber παραιτήθηκε ξαφνικά από τη θέση του ως πρόεδρος της Bundesbank ανοίγοντας το δρόμο για τον Ιταλό Mario Draghi .
Υπάρχουν άλλοι δυνητικοί υποψήφιοι από τις μικρές φιλικές προς τη Γερμανία χώρες, τις οποίες η Merkel θα μπορούσε να υποστηρίξει ως «υποκατάστατο βορρά», όπως συνέβη όταν ο Ολλανδός Wim Duisenberg τέθηκε για τη θέση το 1999.
Όμως τώρα, το 2019, ένας  Γερμανός πρόεδρος της ΕΚΤ είναι αυτό που οι εγχώριοι ψηφοφόροι περιμένουν από την ισχυρότερη πολιτικό της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.
 Και προς το συμφέρον της περιφερειακής ισορροπίας, αυτή η προσδοκία είναι τώρα ιδιαίτερα υψηλή, με έναν Ισπανό διορισμένο πρόσφατα αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, έναν Ιταλό επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, και έναν Πορτογάλο που διευθύνει το Eurogroup.
Ο υψηλός βαθμός θεσμικής ανεξαρτησίας της ΕΚΤ υποχρεώνει ουσιαστικά τον πρόεδρό της να προέρχεται από τις τάξεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, αφήνοντας την αντιπρόεδρο της Bundesbank κ. Claudia Buch ως τον μόνο άλλο πιθανό Γερμανό υποψήφιο.
Θα διορθώσει την ανισορροπία των φύλων στην κορυφή της ΕΚΤ, αλλά η έλλειψη εμπειρίας της είναι ένα μειονέκτημα.
Άραγε ο υπόλοιπος κόσμος φοβάται ότι ένας Γερμανός πρόεδρος της ΕΚΤ θα επιβλέπει μια τεκμαιρόμενη σκληρή νομισματική νομισματική πολιτική;
Όχι, επειδή στο διοικητικό συμβούλιο υπάρχουν 21 άτομα με δικαίωμα ψήφου.
Πράγματι, η παραδοσιακή γερμανική εστίαση στην "κεντρική τράπεζα με ενιαία εντολή πληθωρισμού", με τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ να μην φαίνεται πουθενά, αλλά οι αγορές εργασίας σφίγγουν, φαίνεται να είναι ο καλύτερος εγγυητής για τα συνεχιζόμενα χαμηλά επιτόκια της ζώνης του ευρώ.
Και όπως ο Nixon πήγε στην Κίνα έτσι και ένας Γερμανός πρόεδρος της ΕΚΤ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να πιέσει το Βερολίνο για περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης