Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η χρήση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου των ΗΠΑ ως στρατηγικό «όπλo» αλλάζει τη γεωπολιτική σκακιέρα

tags :
Η χρήση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου των ΗΠΑ ως στρατηγικό «όπλo» αλλάζει τη γεωπολιτική σκακιέρα
Η χρήση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου των ΗΠΑ ως στρατηγικό «όπλo» αλλάζει τη γεωπολιτική σκακιέρα
Σε μια δυναμική που δείχνει πόσο έχει αναπτυχθεί η παραγωγή πετρέλαιο στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ενέργειας (EIA) ανακοίνωσε ότι τους δύο τελευταίους μήνες του 2018, η ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ εξήγαγε περισσότερο αργό πετρέλαιο από ότι εισήγαγε.



Το μηνιαίο καθαρό εμπόριο αργού πετρελαίου στην περιοχή της ακτής του Κόλπου (η διαφορά μεταξύ ακαθάριστων εξαγωγών και ακαθάριστων εισαγωγών) μειώθηκε από τα υψηλά στις αρχές του 2007 σε 6,6 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα καθαρών εισαγωγών σε 0,4 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα καθαρών εξαγωγών τον Δεκέμβριο του 2018.
Καθώς οι ακαθάριστες εξαγωγές αργού πετρελαίου από την ακτή του Κόλπου έφεραν ρεκόρ 2,3 εκατομμυρίων βαρέλια/ημέρα, οι ακαθάριστες εισαγωγές αργού πετρελαίου στην ακτή του Κόλπου το Δεκέμβριο -με μικρότερο από 2 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα - ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1986.
Η παραγωγή πετρελαίου των Η.Π.Α. έπεσε στα 12,1 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα το Φεβρουάριο, ενώ το ποσό αυτό αναμένεται να παραμείνει γύρω από αυτό το σήμα παραγωγής μεσοπρόθεσμα και στη συνέχεια να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Οι ΗΠΑ είναι ο νέος ηγέτης στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, και ακολουθούν Ρωσία και Σαουδική Αραβία, ενώ η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως - ένας παράγοντας που εξακολουθεί να δίνει στον Ριάντ σημαντική επιρροή, ιδιαίτερα καθώς συνεργάζεται με τη Ρωσία και άλλους εταίρους η επονομαζόμενη ομάδα παραγωγών ΟΠΕΚ +.
Εν τω μεταξύ, η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, ιδίως στην περιοχή των ακτών του Κόλπου, εξακολουθεί να αυξάνεται.
Τον Νοέμβριο του 2018, η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ έθεσε νέο ρεκόρ 7,7 εκατομμυρίων βαρέλια/ημέρα, πρόσθεσε η έκθεση της IEA.
Ωστόσο, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που παράγεται στις Η.Π.Α. είναι ελαφρύ ακατέργαστο, οι Η.Π.Α. πρέπει ακόμα να βασίζονται σε βαρύτερα ακατέργαστα μείγματα από τη Σαουδική Αραβία, τη Βενεζουέλα και άλλα, αφού τα περισσότερα αμερικανικά διυλιστήρια είναι διαμορφωμένα να επεξεργάζονται βαρύ αργό.
Από την άλλη πλευρά, ένα πλεόνασμα ελαφρού αργού επιτρέπει στις ΗΠΑ να εξάγουν περισσότερο πετρέλαιο, δίνοντας έτσι στη χώρα την αυξανόμενη ενεργειακή γεωπολιτική εξουσία που απολάμβαναν σχεδόν αποκλειστικά η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία. Η αυξανόμενη ποσότητα του ακατέργαστου αργού πετρελαίου που εξάγεται, μαζί με την αυξανόμενη ποσότητα εισαγόμενου LNG των ΗΠΑ (με τις εξαγωγές και των δύο καυσίμων να αυξάνεται) αλλάζει την ενεργειακή γεωπολιτική.

Η χρήση του αμερικανικού πετρελαίου και του φυσικού αερίου ως στρατηγικό  «όπλο»

Τα στοιχεία για την αυξανόμενη αμερικανική ενεργειακή επιρροή ήταν εμφανή την περασμένη εβδομάδα όταν ο υπουργός Εξωτερικών M. Pompeo κάλεσε τη βιομηχανία πετρελαίου να συνεργαστεί με τη κυβέρνηση  Trump για να προωθήσει τα συμφέροντα των εξωτερικών πολιτικών των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην Ασία και την Ευρώπη, και να τιμωρήσει αυτούς που ονομάζονται «καλοί ηθοποιοί» στην παγκόσμια σκηνή.
Ο Pompeo έκανε τις παρατηρήσεις του στη διάσκεψη CERAWeek της IHS Markit στο Χιούστον, όπου τα στελέχη του πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, οι ενεργειακοί παράγοντες και οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚ συγκεντρώνονται συνήθως κάθε χρόνο για να συζητήσουν την παγκόσμια ενεργειακή ανάπτυξη.
Ο κ. Pompeo πρόσθεσε ότι το νέο πετρέλαιο σχιστολιθικών πετρωμάτων της Αμερικής και η αφθονία του φυσικού αερίου θα «ενισχύσουν τη δυναμική της εξωτερικής μας πολιτικής».
Προσέθεσε ότι η αμερικανική έκρηξη εξαγωγών πετρελαίου και αερίου είχε δώσει στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν τη ζήτηση ενέργειας που κάποτε εξυπηρετούσαν οι αντίπαλοί της.
Αυτή είναι η πρώτη φορά, τουλάχιστον σε πρόσφατη ιστορία, ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εξετάσει τη χρήση πετρελαϊκής παραγωγής και εξαγωγών για γεωπολιτικό πλεονέκτημα.
Μια από τις τελευταίες στιγμές που η χώρα είχε τέτοια επιρροή στην παραγωγή πετρελαίου χρονολογείται από τα χρόνια πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν οι Η.Π.Α. σταμάτησαν τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ιαπωνία.
Κατά συνέπεια, αυτός ήταν ένας από τους παράγοντες που προκάλεσαν την Ιαπωνία να επιτεθεί στο Περλ Χάρμπορ το 1941.
Επιπλέον, τα σχόλια του Pompeo μπορούν να θεωρηθούν ως αντιστροφή από το λεγόμενο πετρελαιοφόρο όπλο που χρησιμοποίησαν οι αραβικοί παραγωγοί για τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους για δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένου τόσο του ανεπιτυχούς εμπορικού εμπάργκο πετρελαίου του 1967 όσο και του αραβικού εμπορικού αποκλεισμού πετρελαίου το 1973 που έφερε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους στα γόνατά του, αυξάνοντας τέσσερις φορές την τιμή του πετρελαίου και συμβάλλοντας σε σοβαρές οικονομικές προκλήσεις για τη Δύση και σε μια γεωπολιτική και οικονομική αλλαγή που εξακολουθεί να παραμένει στο ρεύμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης