Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη την πετρελαϊκή κρίση του 2014

Fitch: Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη την πετρελαϊκή κρίση του 2014
Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής δεν έχουν ξεπεράσει την πετρελαϊκή κρίση
Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής (στην περιοχή των Άνδεων) δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ξεπεράσουν την πετρελαϊκή κρίση του 2014, σχολιάζει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, οι αξιολογήσεις έχουν αποκλίνει μεταξύ της Βολιβίας, της Κολομβίας, του Ισημερινού, του Περού και της Βενεζουέλας, και γενικότερα η δυνητική ανάπτυξη έχει μειωθεί, ενώ έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά αποθέματα και έχουν επιδεινωθεί οι εξωτερικοί δείκτες.
Ως εκ τούτου, οι επιπτώσεις της πτώσης των τιμών βασικών προϊόντων θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο μεσοπρόθεσμα, σημειώνεται.

Image

Το τέλος του κύκλου αύξησης των τιμών βασικών προϊόντων, που χαρακτηρίστηκε από έντονες μειώσεις των τιμών σε μέταλλα και ενέργεια από το 2014, επηρέασε τις χώρες της περιοχής των Άνδεων σε διαφορετικούς βαθμούς.
Το Περού και η Κολομβία κατάφεραν να απορροφήσουν το σοκ, διατηρώντας παράλληλα τις αξιολογήσεις τους, αλλά οι άλλες τρεις χώρες στην περιοχή υποβαθμίστηκαν.
Η Κολομβία και το Περού αναμένεται να επιταχύνουν περαιτέρω την ανάπτυξή τους τα επόμενα χρόνια, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης στη Βολιβία θα διατηρούνται μόνο μέσω της επεκτατικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.
Η ανάπτυξη του Ισημερινού είναι πιθανό να παραμείνει χαμηλή σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, ενώ η Βενεζουέλα βρίσκεται σε βαθιά οικονομική ύφεση.
«Το Εκουαδόρ αποτελεί μια αξιοσημείωτη εξαίρεση, καθώς η πρόσφατη συμφωνία του ΔΝΤ παρέχει μια βασική πολιτική άγκυρα για ουσιαστική αλλαγή πολιτικής.
Οι πολιτικοί κίνδυνοι και οι νομοθετικές προκλήσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να δημιουργούν αβεβαιότητες όσον αφορά το ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Οι δημοσιονομικές προκλήσεις είναι, επίσης, πιθανό να παραμείνουν έντονες».

Image

Τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην περιοχή έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά η εξωτερική ρευστότητα έχει υποχωρήσει σε ορισμένες περιπτώσεις.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης