Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει πότε θα προχωρήσει στην αποπληρωμή των δανείων

ΔΝΤ: Η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει πότε θα προχωρήσει στην αποπληρωμή των δανείων
Η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να διαβουλευθεί με τον ESM αναφορικά με την πρόωρη αποπληρωμή
Τη σταθερή άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι αποτελεί αποκλειστική απόφαση της Ελλάδας για το εάν θα προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που της έχει παράσχει το Ταμείο, εξέφρασε ο εκπρόσωπό του, Gerry Rice.
Σε ερώτηση για το «καρφί» του Ταμείου στην πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα αναφορικά με την έλλειψη κουλτούρας πληρωμών τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τις επιχειρήσεις ο κ. Rice προτίμησε να απαντήσει αρκετά διπλωματικά.
Όπως είπε λόγω των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών η Ελλάδα είναι σε καλύτερο μονοπάτι τόσο για τη βιωσιμότητα των οικονομικών της όσο και για την ανάκτηση της ανάπτυξης.
«Θέλουμε να υποστηρίξουμε τις αρχές... δεν θέλουμε να σχολιάσουμε τον κόσμο», είπε ο Rice όταν ρωτήθηκε για το εάν το ΔΝΤ θεωρεί ότι η αδύναμη πειθαρχία πληρωμών είναι ζήτημα κουλτούρας των Ελλήνων ή κληρονομιά της κρίσης.
Ερωτηθείς για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ο εκπρόσωπος του Ταμείου ξεκαθάρισε πως ο χρόνος αποπληρωμής είναι απόφαση των ελληνικών αρχών.
Αναγνώρισε πάντως πως για να ληφθεί η τελική απόφαση θα πρέπει να προηγηθεί η διαβούλευση των ελληνικών αρχών με τους άλλους επίσημους πιστωτές, δηλαδή με τον ESM.
Στην ίδια βάση τόνισε ότι η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Ταμείου θα μείωνε το συνολικό κόστος δανεισμού της Ελλάδος.

Όπως έχει γράψει το Bankingnews για το θέμα

Η εξόφληση ενός δανείου σίγουρα αποτελεί βήμα προς τα εμπρός για μια χώρα όπως η Ελλάδα.
Ωστόσο όταν υπέγραφε η Ελλάδα τις νομικές συμβάσεις για τα δάνεια από τον EFSF, ESM και ΔΝΤ κάθε σύμβαση που στηρίζεται σε ισχυρά νομικά κείμενα εμπεριέχει την έννοια του seniority δηλαδή της προτεραιότητας.
Δηλαδή ο ESM στις συμβάσεις με την Ελλάδα έχει seniority ότι πρώτα θα αποπληρωθεί ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης και μετά όλοι οι άλλοι.
Όμως τον ίδιο όρο την προτεραιότητα εξόφλησης – seniority - έχει και το ΔΝΤ.
Το ζήτημα της προτεραιότητας εξόφλησης θα μπορούσε να αποτελέσει καλή αφορμή ώστε ο ESM να εμποδίσει την πλήρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Αφού υπάρχουν δύο συμβάσεις με προτεραιότητες εξόφλησης δανείων ποια επικρατεί του ESM που έχει δώσει σχεδόν 240 δισεκ. δάνεια μαζί με τον EFSF ή το ΔΝΤ που έχει απομείνει με 9,2 δισεκ. δάνεια προς την Ελλάδα;
Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν ιστορικά προτεραιότητα εξόφλησης καθώς θεωρείται ποιο senior οργανισμός σε σχέση με τον ESM που είναι δημιούργημα των τελευταίων ετών.
Ως εκ τούτου με βάση τις νομικές συμβάσεις η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ χωρίς κανένα νομικό κώλυμα.
Στόχος της κυβέρνησης πάντως είναι να αποπληρώσει τα 9,2 δισεκ. δάνεια του ΔΝΤ κάνοντας χρήση
-5 δισεκ. από τα κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει από τις εκδόσεις ομολόγων
-2,5 δισεκ. από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,1 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι έχουν προβλεφθεί τα 2,5 δισεκ. να χρησιμοποιηθούν για την μερική αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.
-1,5 με 1,8 δισεκ. από την ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου και ειδικά το σκέλος των repos.
Έτσι συγκεντρώνονται πάνω από 9 δισεκ. και μπορεί να εξοφληθεί το ΔΝΤ πλήρως από την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης