Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: «Βαρίδι» για την ιταλική οικονομία η πιστωτική συρρίκνωση

Capital Economics: «Βαρίδι» για την ιταλική οικονομία η πιστωτική συρρίκνωση
Τα υψηλότερα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας δεν έχουν οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων στα τραπεζικά δάνεια και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει
«Βαρίδι» αποτελεί για την ιταλική οικονομία η πιστωτική συρρίκνωση, σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics.
Τα υψηλότερα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας δεν έχουν οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων στα τραπεζικά δάνεια και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει.
Ωστόσο, οι ιταλικές τράπεζες έχουν αυστηροποιήσει τα κριτήρια παροχής δανείων με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η πιστωτική επέκταση, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Παρά τις εκτιμήσεις της Capital Economics περί του αντιθέτου, τα επιτόκια στα δάνεια έχουν παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως το γεγονός ότι οι ιταλικές τράπεζες είναι πλέον λιγότερο εξαρτημένες από πηγές χρηματοδότησης που είναι «ευαίσθητες» στην κίνηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, σε σχέση με κάποια χρόνια πριν.
Το 2010 τα κρατικά ομόλογα αποτελούσαν το 25% της τραπεζικής χρηματοδότησης, ποσοστό το οποίο υποχώρησε στο 10% το 2018.
Άλλη μια πιθανή εξήγηση αποτελεί το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν ανησυχούν πλέον για το ενδεχόμενο κρατικής διάσωσης των ιταλικών τραπεζών.
Ωστόσο, παρά τα χαμηλά επιτόκια η πιστωτική επέκταση συρρικνώνεται, σε μεγαλύτερο βαθμό έναντι των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης.


 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης