Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως η καταστροφή της MIG…διασώζει την Πειραιώς – Η πώληση της Attica Group, πληρώνει το Cocos και αφανίζει το δημιούργημα Βγενόπουλου

Πως η καταστροφή της MIG…διασώζει την Πειραιώς – Η πώληση της Attica Group, πληρώνει το Cocos και αφανίζει το δημιούργημα Βγενόπουλου
Η Πειραιώς πουλώντας την Attica Group ισχυροποιείται χωρίς καμία αμφιβολία - Η MIG όμως αφανίζεται.
Η τράπεζα Πειραιώς όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά, θα προχωρήσει στην πώληση της εταιρίας διαχείρισης των NPEs 26 με 30 δισεκ. κατά τα πρότυπα της Eurobank με στόχο να αντλήσει 300-400 εκατ ευρώ.
Τα 300-400 εκατ ευρώ όμως θα μπορούσαν να διπλασιαστούν εάν η Πειραιώς μπορούσε να πωλήσει την Attica Group καθώς ήδη υπάρχουν ενδιαφερόμενοι με προσφορές 320 με 340 εκατ ευρώ από το fund DK και 270 εκατ από επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει και η Goldman Sachs.
Η Πειραιώς θα μπορούσε να πωλήσει την εταιρία διαχείρισης και την Attica Group συνολικά συγκεντρώνοντας ως equity 600 με 700 εκατ ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι η Πειραιώς αναζητούσε 500 εκατ ομολογιακό tier 2.
Μέσω της πώλησης αυτών των δύο περιουσιακών στοιχείων η Πειραιώς πληρώνει τα 160 εκατ τόκους για το Cocos των 2 δισεκ. αρχές Δεκεμβρίου 2019 και διαθέτει και 450-500 εκατ ευρώ κεφάλαια έχοντας μειώσει και τον δανεισμό άρα και το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό.
Αυτό το project για το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς, τους μετόχους που έχουν υποστεί μεγάλη πίεση επί πολλά χρόνια φαντάζει ένα ωραίο σενάριο και είναι ένα ωραίο σενάριο.
Μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε αέρα στον Χρήστο Μεγάλου τον CEO της Πειραιώς να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της τράπεζας έχοντας εξασφαλίσει και από τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών ότι η τράπεζα πορεύεται με ασφάλεια.
Το διοικητικό συμβούλιο θα ήταν ευχαριστημένο, ο SSM επίσης, η τράπεζα Πειραιώς θα πορευόταν με μεγαλύτερη ασφάλεια και με καλύτερες προοπτικές.
Όμως οι καλύτερες προοπτικές της Πειραιώς από την μια θα ήταν χάος και καταστροφή για το δημιούργημα του αείμνηστου Ανδρέα Βγενόπουλου.
Εάν ζούσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος θα είχε αναζητηθεί άλλη λύση.
Ο Θανάσης Παπανικολάου ο διευθύνων σύμβουλος της MIG υποχρεώθηκε να πουλήσει το Υγεία και αυτό ήταν μια κίνηση ώστε να μειωθεί ο δανεισμό της Πειραιώς.
Η σχέση μεταξύ MIG και Πειραιώς είναι μια σχέση λάθους.
Δεν μπορεί η Πειραιώς να είναι βασικός δανειστής και ταυτόχρονα βασικός στρατηγικός επενδυτής.
Η πώληση της Attica Group εάν προχωρήσει, θα αποδυναμώσει πλήρως την MIG κοινώς θα την οδηγήσει στον αφανισμό...γιατί και η Vivartia θα διαμελισθεί και θα πωληθεί όπως και οι θυγατρικές της. 
Ο Παπανικολάου αποδέχθηκε την πώληση του Υγεία – και ορθά – γιατί έπρεπε να καλύψει μια υποχρέωση να μειωθεί ο δανεισμός προς την Πειραιώς.
Δεν μπορεί όμως για να ισχυροποιηθεί η Πειραιώς να αφανιστεί η MIG.
Θα αποτελεί στρατηγικό λάθος χωρίς καμία αμφιβολία.
Προβάλλεται το επιχείρημα ότι η Attica Group ως εταιρία που δραστηριοποιείται στην παράκτια ναυτιλία και εξαρτάται από τον τουρισμό αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πουληθεί 320, 330 ή 340 εκατ ευρώ.
Από την άλλη η Attica έχει ομολογιακά που λήγουν, οπότε πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις.
Τα ομολογιακά δάνεια που λήγουν είναι ύψους 257 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το ομολογιακό της Fortress είναι ύψους 142 εκατ και έχει ενέχυρο το 52% της εταιρίας και 115 εκατ της Πειραιώς που έχει ενεχυριάσει Attica group και Vivartia.

Η Πειραιώς πουλώντας την Attica Group ισχυροποιείται χωρίς καμία αμφιβολία.
Η MIG όμως αφανίζεται.
Ο αφανισμός της MIG δεν θα είναι επιτυχία κανενός αλλά τραγωδία.
Με τον αφανισμό της MIG ως εταιρίας συμμετοχών κανείς δεν θα μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος.

Υποσημείωση

Το επιχείρημα μεταξύ της συστημικότητας της Πειραιώς και της σημαντικότητας της MIG…προέχει η συστημικότητα της Πειραιώς είναι ένα επιχείρημα που το ακούμε αλλά δεν συμφωνούμε.
Υπάρχουν και άλλες λύσεις που διασφαλίζουν την συστημικότητα της Πειραιώς και δεν αφανίζουν την MIG αυτές είναι οι λύσεις που όλοι πρέπει να αναζητήσουν και υποστηρίξουν.
Κανείς δεν θέλει το κακό της Πειραιώς, αντιθέτως όλοι θέλουν μια εύρωστη Πειραιώς... αλλά κανείς δεν θα πρέπει να θέλει τον αφανισμό της MIG.

Υποσημείωση 2

Αυτός ο κύριος Χατζηπαύλου πολύ παρασκηνιακώς κινείται που γεννούν εύλογα ερωτηματικά.
Θα επανέλθουμε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης