Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ελεγχόμενη από κοινού συμπεφωνημένη «κρίση» θεσμών - Κυβέρνησης για την προστασία πρώτης κατοικίας

tags :
Ελεγχόμενη από κοινού συμπεφωνημένη «κρίση» θεσμών - Κυβέρνησης για την προστασία πρώτης κατοικίας
Χάσμα ή… «χάσμα» Αθήνας και θεσμών για την Α΄ κατοικία - Σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ
Κυβέρνηση και θεσμοί αυτή τη στιγμή εμφανίζουν μια μεγάλη απόσταση στα όρια του χάσματος για την προστασία της Α΄ κατοικίας.
Είναι όμως αυτή η πραγματική εικόνα;
Ή πρόκειται για μια ελεγχόμενη από κοινού συμπεφωνημένη «κρίση» προς αμοιβαίον όφελος;
Διότι και η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφέρον να δείξει στους Έλληνες πολίτες ότι επιστρέφει στη συριζαϊκή καθαρότητα και αντιμάχεται τους δανειστές αλλά και οι Ευρωπαίοι ενόψει ευρωεκλογών θέλουν να περάσουν την εικόνα στους δικούς τους ψηφοφόρους ότι δεν αφήνουν την Ελλάδα και τον κ. Τσίπρα να κάνουν του κεφαλιού τους.
Σε αυτό το τοπίο, η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να κλείσει το θέμα της Α΄ κατοικίας με σκληρή γραμμή ακόμα και χωρίς συμφωνία με τους θεσμούς αναδύει άρωμα κάλπης.
Σε συνδυασμό μάλιστα με την τελευταία τροπολογία Κουντουρά όπως την ονόμασε η Αξιωματική Αντιπολίτευση φούντωσαν εκ νέου τα σενάρια και για εθνικές κάλπες το Μάιο.
Καθώς αν η υπουργός Τουρισμού και ο Σπύρος Δανέλλης εκλεγούν με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωβουλή τότε η κυβέρνηση το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει απωλέσει και την απόλυτη πλειοψηφία.
Αν και κάποιοι λένε ότι η κυβέρνηση μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες και μάλιστα κάνουν λόγο για ένταξη στην κυβερνητική πλειοψηφία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου και του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη.
Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά την αιφνίδια κόντρα που προέκυψε ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς και η απειλή από την πλευρά της κυβέρνησης να νομοθετήσει μονομερώς για την προστασία της Α κατοικίας θυμίζει όπως διακρίνουν πολιτικοί παρατηρητές την εποχή του 2015 όταν η σημερινή κυβέρνηση εναντιωνόταν στους θεσμούς.   
Μένει να δούμε μέχρι που είναι αποφασισμένες να φτάσουν αυτή τη φορά οι δύο πλευρές.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο κάνουν λόγο για αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να νομοθετήσει με τους όρους που η ίδια θέλει και όχι σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι θεσμοί.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το παιχνίδι πιέσεων που επιχειρεί στέλνοντας μήνυμα στους εκπροσώπους των θεσμών με την πρόθεσή της να φέρει τη ρύθμιση για την προστασία της Α κατοικίας στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Με την προσδοκία ότι τα επόμενα 24ωρα θα διαφανεί καλή διάθεση και από τους εκπροσώπους των θεσμών και θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Άλλωστε σήμερα και αύριο ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την οποία θα απασχολήσει το ζήτημα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκεί, ευελπιστούν στην κυβέρνηση ότι ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία, στο περιθώριο της Συνόδου, να μιλήσει με τον Jean-Claude Juncker και άλλους ηγέτες και να διαμορφωθεί ένα καλύτερο κλίμα σε ότι αφορά την πολυπόθητη συμφωνία.
Εκεί, αναζητείται ο κοινός τόπος και στην κυβέρνηση προσδοκούν ότι θα βρεθεί μέσα από τις συναντήσεις και τις τηλεδιασκέψεις που θα γίνουν τα επόμενα 24ωρα.

Με κορυφαίο υπουργό το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, στο κυβερνών κόμμα δουλεύουν πυρετωδώς για την ολοκλήρωση της λίστας με τους υποψηφίους για τις ευρωεκλογές και την επόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως την Τρίτη, θα ανακοινωθούν τα ονόματα.
Όλες οι πληροφορίες επιμένουν ότι ένας κορυφαίος υπουργός θα βρίσκεται στο ευρωψηφοδέλτιο παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα στο παρασκήνιο έχει καταγραφεί μια σχετική απροθυμία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όσο κι αν κάποιοι επιμένουν περί του αντιθέτου, τα ονόματα της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου αποτελούν δύο περιπτώσεις που δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Αναμφισβήτητα μια θέση υπάρχει για την Έλενα Κουντουρά και για τον Σπύρο Δανέλλη καθώς γι αυτούς έγινε η νομοθετική ρύθμιση που πέρασε από τη Βουλή.
Ακόμα, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ συγκαταλέγεται ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης ενώ όλα δείχνουν ότι κλειδώνει και η υποψηφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη ο οποίος σήμερα πραγματοποιεί συνέντευξη τύπου στην οποία θα κάνει τον απολογισμό του έργου του στον Πειραιά.
Στο ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος για τις ευρωεκλογές θα περιλαμβάνεται και το όνομα ενός ακόμα νέου ερευνητή, μετανάστη δεύτερης γενιάς στην Ελλάδα ενώ η εκδήλωση για την Προοδευτική Συμμαχία μεταφέρεται για λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 6 Απριλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης