Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Στο 1,9% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο 2019 - Ανώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία

Βρετανία: Στο 1,9% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο 2019 - Ανώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή θα παραμείνει αμετάβλητος στο 1,8%
Επιτάχυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία για τον Φεβρουάριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (20/3) στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,9% σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας ανόδου 1,8% τον Ιανουάριο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ΔΤΚ θα παραμείνει αμετάβλητος στο 1,8%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,5% έναντι πτώσης -0,8% τον Ιανουάριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 0,4%.
Όσον αφορά τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώθηκε ετήσια άνοδος της τάξεως του 1,8%, παραμένοντας αμετάβλητος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Ωστόσο, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, υποχώρησε στο 1,8% σε ετήσια βάση, έναντι 1,9% τον Ιανουάριο του 2019.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η ONS, οι τιμές παραγωγού για τον ίδιο μήνα αυξήθηκαν κατά 2,2% σε ετήσια βάση, διατηρώντας σταθερό ρυθμό ανόδου σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Οι τιμές υλικών και καυσίμων που χρησιμοποιούνται στον μεταποιητικό κλάδο σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 3,7% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας επιτάχυνση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019, ενώ οι τιμές χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων ενισχύθηκαν κατά +3,3% σε ετήσια βάση.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά 0,10% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης