Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποια είναι η αλήθεια για την τροπολογία που αφορά στη φορολόγηση του Ιδρύματος Ωνάση

tags :
Ποια είναι η αλήθεια για την τροπολογία που αφορά στη φορολόγηση του Ιδρύματος Ωνάση
Το Ίδρυμα Ωνάση με έδρα το Λιχτενστάιν δεν αποτελεί offshore εταιρεία
Στην απαλλαγή από μια κατάφωρα άδικη φορολόγηση του Ιδρύματος Ωνάση, προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που πέρασε με διακομματική μάλιστα συναίνεση (ψηφίσθηκε και από την Νέα Δημοκρατία, το ΚΙΝΑΛ και από ανεξάρτητους βουλευτές του Ποταμιού) από τη Βουλή και η οποία το απαλλάσει από τον φόρο ακινήτων.
Ειδικότερα, μέσω της τροπολογίας, καθιερώνεται απαλλαγή στο 15% φόρο της αντικειμενικής αξίας ακινήτων, που διαθέτουν στην κυριότητά τους οι offshore εταιρείες.
Όχι στον ΕΝΦΙΑ, αλλά στον φόρο αντικειμενικής αξίας.
Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, ΕΝΦΙΑ και φόροι εισοδήματος καταβάλλονται από το Ίδρυμα Ωνάση ή από τις εταιρίες που το εκπροσωπούν, αφού οι έλεγχοι είναι τακτικοί και ενδελεχείς.
Μάλιστα, αυτός o φόρος καταβάλλεται από όλες γενικά τις offshore εταιρείες, εκτός αν δηλώνουν ένα φυσικό πρόσωπο ως τελικό οικονομικό δικαιούχο.
Το Ίδρυμα Ωνάση με έδρα το Λιχτενστάιν -που είναι χώρα-μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και συμπεριλαμβάνεται στις συνεργαζόμενες χώρες του ΟΟΣΑ-, δεν αποτελεί offshore εταιρεία, παρόλα αυτά ως κοινωφελές Ίδρυμα δεν έχει φυσικό πρόσωπο ως τελικό οικονομικό δικαιούχο.
Από την άλλη, όλα τα ελληνικά και ξένα κοινωφελή ιδρύματα που έχουν αποδεδειγμένα κοινωφελή δράση στην Ελλάδα εξαιρούνται από το φόρο 15% και μάλιστα, για τα ξένα ιδρύματα δεν υπάρχει διάκριση ως προς την έδρα τους εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για να διορθώσει λοιπόν το Υπουργείο Οικονομικών τυχών παρερμηνείες για τον φόρο του 15%, πέρασε την τροπολογία, καλύπτοντας έτσι λάθη ερμηνείας που οδήγησαν την εφορία να χρεώσει αυτόν τον φόρο του 15%, στο Ίδρυμα Ωνάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης