Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παρουσία Γάλλων, Ιταλών και Ισπανών αναμένει η διοίκηση της ΔΕΠΑ στη «μάχη» διεκδίκησης της εταιρίας Εμπορίας

tags :
Παρουσία Γάλλων, Ιταλών και Ισπανών αναμένει η διοίκηση της ΔΕΠΑ στη «μάχη» διεκδίκησης της εταιρίας Εμπορίας
Ρόλο στην έκβαση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης εκτιμάται πως θα παίξει το ζήτημα των οφειλών της βιομηχανίας ELFE που αγγίζουν πλέον στα 130 εκατ. ευρώ
Αισιόδοξος για το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας εμφανίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης, ο οποίος στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου σημείωσε ότι αναμένει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ευρωπαϊκές εταιρίες προερχόμενες από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.
Μάλιστα ο κ. Τζώρτζης έκανε ειδική αναφορά στην ιταλική Edison, η οποία ανήκει στη γαλλική EdF.
Άλλωστε το ενδιαφέρον της Edison για την ελληνική αγορά φυσικού αερίου είναι δεδομένο, αφού εδώ και χρόνια συνεργάζεται με την ΔΕΠΑ στην κοινή εταιρία Poseidon που συστάθηκε κατ’ αρχήν για την προώθηση του ελληνοϊταλικού αγωγού IGI (ένα έργο που δεν έχει προχωρήσει) και σήμερα πλέον «τρέχει» τις μελέτες για τον αγωγό East Med ενώ συμμετέχει και στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή για τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ σε δυο εταιρίες, η πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση του 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα δημοσιευθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στις 8 Απριλίου.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει προσδιοριστεί για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει «ανοιχτή» η πρόσκληση.   

Διαδικασίες εξπρές

Παράλληλα με τις διαδικασίες του διαγωνισμού, η ΔΕΠΑ είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει τις διαδικασίες του διαχωρισμού της σε δύο εταιρίες, αλλά και την κατάρτιση του business plan τόσο της ΔΕΠΑ Εμπορίας όσο και της ΔΕΠΑ Υποδομών.
Για το σκοπό αυτό έχει ήδη προσλάβει ως σύμβουλο την ιταλική εταιρία Bein, ενώ θα προσλάβει και μια σειρά άλλων συμβούλων για τα χρηματοοικονομικά και τα νομικά του διαχωρισμού.
Όπως είπε ο κ. Τζώρτζης μιλώντας στο συνέδριο, η διαδικασία του διαχωρισμού είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση που σε άλλες περιπτώσεις χρειάζεται για να ολοκληρωθεί 8 - 12 μήνες.
Ωστόσο η ΔΕΠΑ βάσει του νόμου υποχρεούται να την ολοκληρώσει εντός τριμήνου και παράλληλα να τρέχει ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαχωρισμός της ΕΠΑ Αττικής σε δυο εταιρίες (Φυσικό Αέριο Αττικής και ΕΔΑ) χρειάστηκε σχεδόν 14 μήνες για να ολοκληρωθεί.           
Όμως οι χρόνοι δεν φαίνεται ότι θα είναι το μόνο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η ΔΕΠΑ στην πορεία της προς την ιδιωτικοποίηση. Μείζον είναι το ζήτημα των οφειλών της βιομηχανίας ELFE, οι οποίες φθάνουν πλέον στα 130 εκατ. ευρώ λόγω των τόκων επί του παλαιού χρέους.
Το χρέος αυτό θα βαρύνει ως επισφαλής απαίτηση τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, με ότι αυτό μπορεί να σημάνει για το τίμημα που θα προσφερθεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού.
Πάντως η διοίκηση της ΔΕΠΑ φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις δικαστικές προσφυγές που απαιτούνται για να πάρει την αναγκαστική διαχείριση της ELFE.
Η προσφυγή στο Πρωτοδικείο Πειραιά αναμένεται να γίνει εντός του Απριλίου και εκτιμάται ότι για να τελεσιδικήσει η όλη υπόθεση θα φθάσουμε έως το τέλος του χρόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης