Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Παραμένουν υψηλού ρίσκου οι ελληνικές τράπεζες στον δείκτη BICRA στην χειρότερη κλίμακα 10 - Δύσκολη η πρόσβαση στις αγορές

tags :
S&P: Παραμένουν υψηλού ρίσκου οι ελληνικές τράπεζες στον δείκτη BICRA στην χειρότερη κλίμακα 10 - Δύσκολη η πρόσβαση στις αγορές
S&P: Παραμένουν υψηλού ρίσκου οι ελληνικές τράπεζες - Η εξέλιξη των καταθέσεων θα εξαρτηθεί από την πολιτική σταθερότητα
Στην υψηλότερα βαθμίδα κινδύνου διατηρεί ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s τις ελληνικές τράπεζες, καθώς θεωρεί ότι εξακολουθούν να έχουν αδυναμία αύξησης των κερδών τους και παράλληλα μοιάζουν ανύμπορες να κερδίσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη των καταθετών αλλά και των επενδυτών.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία ειδική «κατάταξη» βαθμολογίας, η οποία φέρει τον τίτλο Banking Industry Country Risk Assessment – BICRA και ο οίκος χρησιμοποιεί μία κλίμακα από το 1 έως και το 10 προκειμένου να καταγράψει την επικινδυνότητα ενός τραπεζικού συστήματος.
Στην περίπτωση του ελληνικού η βαθμολογία είναι «10», δηλαδή αυτή του υψηλότερου ρίσκου.
Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί ελαφρώς, ωστόσο παραμένουν αδύναμες μετά την αναμενόμενη ανάκαμψη στον απόηχο της συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά περίπου 25% από το 2008.
Η υποχώρηση του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με τις δύο αναδιαρθρώσεις του κρατικού χρέους και τους κεφαλαιακούς ελέγχους που επιβλήθηκαν στα μέσα του 2015, έχουν μειώσει σημαντικά την ικανότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.
ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι περιμένει οι ελληνικές τράπεζες να εμφανίσουν περίπου 500-600 μονάδες βάσης σε πιστωτικές ζημιές έως το 2021.
Αναφέρει ακόμα ότι στην ελληνική αγορά ακινήτων οι τιμές ενισχύθηκαν το 2018 κατά περίπου 2% για πρώτη φορά σε διάστημα 10 ετών, μετά από πτώση περίπου 60% σε πραγματικούς όρους από τα υψηλά που σημείωσαν πριν την κρίση.
Ωστόσο εκτιμά ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό για τις ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν το κόστος του πιστωτικού κινδύνου
Ο οίκος αναφέρει παράλληλα ότι οι κίνδυνοι είναι υψηλοί, αντανακλώντας την ευαισθησία του τραπεζικού τομέα στην εμπιστοσύνη των καταθετών και επενδυτών καθώς και τις πολύ χαμηλές προοπτικές της κερδοφορίας.
Η S&P Global Ratings αναφέρει πάντως ότι δεν περιμένει οι τράπεζες να αποκτήσουν σταθερή πρόσβαση στη μη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τις αγορές με προσιτούς όρους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Την ίδια στιγμή, σημειώνει ότι η εξέλιξη των καταθέσεων θα εξαρτηθεί από την πολιτική σταθερότητα και τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή των σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης