Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η Αθήνα υποβαθμίζει τις απειλές Erdogan - Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, παρουσία ΗΠΑ για East - Med, Ρεβυθούσα και LNG

Η Αθήνα υποβαθμίζει τις απειλές Erdogan - Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, παρουσία ΗΠΑ για East - Med, Ρεβυθούσα και LNG
Στα Ιεροσόλυμα η τριμερής Σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των  ΗΠΑ, M. Pompeo
(upd) Το εθνικιστικό παραλήρημα Ερντογάν και οι αναφορές περί «γκιαούρηδων που πέταξε στην θάλασσα η Σμύρνη» άνοιξε νέο κύκλο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να χαρακτηρίσει τις συγκεκριμένες δηλώσεις απαράδεκτες πυροδοτώντας όμως την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο έκανε λόγο για ακατανόητη αντίδραση της Αθήνας στο παραλήρημα Ερντογάν.
Η Ελλάδα πάντως επιμένει να κρατά χαμηλούς τόνους απέναντι στη ρητορική εντάσεων της Τουρκίας την οποία αποδίδει εν πολλοίς και σε προεκλογικές σκοπιμότητες του Τούρκου προέδρου ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 29 Μαρτίου.
Σε αυτό το τοπίο, τα βλέμματα όλων σήμερα, στρέφονται στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ που θα ξεκινήσει στις 19:00 σήμερα Τετάρτη 20/3 στην Ιερουσαλήμ με τη συμμετοχή και του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής M. Pompeo.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου  βρίσκεται η ενεργειακή ασφάλεια καθώς επίσης και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η ασφαλής μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ε.Ε., μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής.
Μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα ανακοινωθεί η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East - Med, έργου με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας αλλά και ευρύτερα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και της Ε.Ε.
Παράλληλα, στην Σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου FSRU στην Αλεξανδρούπολη.
Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν επίσης οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνεργασια στους τομεις της άμυνας, της οικονομιας και της μεταναστευσης.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην κοινή ανακοίνωση μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής θα γίνεται αναφορά στις τουρκικές απειλές στη Μεσόγειο.
Ενώ στις διμερείς συναντήσεις που θα έχουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών αναμένεται να του ζητήσουν να παρέμβει και να τοποθετηθεί επίσημα σε ότι αφορά τις απειλές της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ.
Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία, με το βλέμμα στραμμένο στην Κυπριακή ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες, συχνά - πυκνά κλιμακώνει την ένταση και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κάτι που δείχνει, όπως σημειώνουν διπλωματικοί παρατηρητές, ότι επιχειρεί να πείσει τις ξένες δυνάμεις πως η Τουρκία πρέπει να ναι παρούσα σε οποιαδήποτε εξέλιξη γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο διότι αλλιώς θα υπάρχει στρατιωτική ένταση.
Από την άλλη, το γεγονός ότι στην Σύνοδο Κορυφής στα Ιεροσόλυμα θα συμμετέχει εκπρόσωπος της Αμερικής είναι σημαντικό όπως εκτιμούν οι ίδιοι διπλωματικοί παρατηρητές καθώς καταδεικνύει ότι η συνάντηση έχει τις ευλογίες των ΗΠΑ.
Από κει και πέρα πρέπει να βρεθούν και τα απαραίτητα κοιτάσματα για να γεμίσει ο αγωγός East - Med και να μπορεί να λειτουργήσει.
Επιπροσθέτως, αποτελεί και μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με την πρακτική των απειλών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ιερουσαλήμ:

19:00: Συνάντηση Κορυφής σχήματος 3+1, με συμμετοχή ηγετών Ελλάδος, Ισραήλ, Κύπρου και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου
20:30: Διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Benjamin Netanyahu

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης