Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εγκλωβισμένες σε ένα «σπιράλ θανάτου» οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών

tags :
Εγκλωβισμένες σε ένα «σπιράλ θανάτου» οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών
Η υψηλή έκθεση σε κρατικό χρέος αλλά και πληθώρα άλλων προβλημάτων ταλανίζουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι τράπεζες της Ευρώπης παραμένουν εγκλωβισμένες στο φαινόμενο «doom-loop», δηλαδή στη ριψοκίνδυνη διασύνδεση μεταξύ αυτών και των υπερχρεωμένων κρατών.
Αυτή η διασύνδεση λαμβάνει χώρα καθώς οι τράπεζες έχουν στους ισολογισμούς τους πληθώρα κρατικών ομολόγων.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Bloomberg οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών θα εμφανίσουν πορεία κατώτερη της αγοράς και το 2019.
Οι τράπεζες έχουν «τυφλωθεί» από τα χαμηλά επιτόκια αλλά και την κρίση χρέους.
Η αντίδρασή τους, η οποία ήταν αρνητική, στην ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα συνεχίσει, αλλά με λιγότερο ευνοϊκούς όρους να τους παράσχει δάνεια, αποδεικνύει ότι χρειάζονται ακόμη οικονομική υποστήριξη.
Σίγουρα, με την πρώτη ματιά οι  αποτιμήσεις των τραπεζών φαίνονται φτηνές - αλλά με δεδομένο το μακροοικονομικό σκηνικό, ίσως τελικά να μην είναι.
Οι εισηγμένες τραπεζικές μετοχές στον δείκτη  Stoxx 600 διαθέτουν λόγω τιμής προς λογιστική αξία (Price-to-Book), δηλαδή με discount περίπου 11% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών.
Το αντίστοιχο P/B για τις τραπεζικές μετοχές που είναι εισηγμένες στον S&P 500 φθάνει στο 1,2.
σε 0,74 υπολογίζουν την τιμή-σε-βιβλίο, περίπου 11% έκπτωση στο μέσο όρο των 10 ετών. Αυτό συγκρίνεται με ένα πολλαπλάσιο σχεδόν 1,2 για τις τράπεζες της S & P 500.
Οι ιταλικές τράπεζες είναι ακόμα φθηνότερες, χάρη στα επισφαλή δάνεια και την εξέλιξη της πολιτικής ανησυχίας μετά από τη μάχη του προϋπολογισμού.
Συγκεκριμένα, κατέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα προβληματικού  χρέους στην ΕΕ, με το P/B να φθάνει στο 0,6.

Είναι αλήθεια ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να προσφέρουν καλά, σταθερά μερίσματα.
Ο λόγος μεταξύ της δωδεκάμηνης απόδοσής τους (5,8%) και της συνολικής τιμής του Stoxx 600 (3,9%) είναι σχεδόν ο υψηλότερος από το 2016.
Ωστόσο, η αύξηση των κερδών τους αναμένεται να υποχωρήσει φέτος. Τα κέρδη ανά μετοχή για τις τράπεζες Stoxx 600 το 2019 αναμένεται να αλλάξει ελάχιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, μετά από αύξηση σχεδόν 5% πέρυσι.
Η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται και πάλι.
Η υποβάθμιση της προοπτικής ανάπτυξης από την  ΕΚΤ αυτό το μήνα ήταν μία από τις μεγαλύτερες της χρονιάς, ενώ η Bundesbank «ξέχασε» το ενδεχόμενο ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας, μετά και την όχι και τόσο καλή πορεία της βιομηχανικής παραγωγής στο α’ τρίμηνο 2019.
Όλα τα παραπάνω επιβραδύνουν την ανάπτυξη και τις χαμηλές αποδόσεις, ένας τοξικός συνδυασμός για τις τράπεζες.
Μέχρι να αλλάξουν, υπάρχει μικρή πιθανότητα να βελτιωθούν τα κέρδη τους, οι αποτιμήσεις ή οι τιμές των μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης