Τελευταία Νέα
Οικονομία

Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη ΥΠΟΙΚ και ΤΧΣ με θεσμούς για νέο νόμο Κατσέλη - Η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και μονομερή κατάθεση του νομοσχεδίου

tags :
Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη ΥΠΟΙΚ και ΤΧΣ με θεσμούς για νέο νόμο Κατσέλη - Η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και μονομερή κατάθεση του νομοσχεδίου
Οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν έως το EuroWorking Group της Δευτέρας 25 Μαρτίου 2019
(upd) Άκαρπη απέβη η τηλεδιάσκεψη μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης, του Εποπτικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και των θεσμών για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη» που αφορά την προστασία της α' κατοικίας και για τα κόκκινα δάνεια, καθώς παραμένουν οι σημαντικές διαφορές.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν, αμέσως μετά, ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με ορόσημο το Euro Working Group της 25ης Μαρτίου (σ.σ. θα προετοιμάσει το Eurogroup της 5ης Απριλίου).
Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μονομερή κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο νόμο για την προστασία της α’ κατοικίας σύμφωνα με κρατικούς αξιωματούχους, δεδομένου ότι υπάρχει ενιαίο πλαίσιο μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος, την κυβέρνηση και τις τράπεζες και οι μόνοι που είναι απέναντι είναι οι δανειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές επιμένουν σε δραστική μείωση της κάλυψης της περιμέτρου των κόκκινων δανείων.
Οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων θα κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι το  EWG στις 25/2 και το νομοσχέδιο να κατατεθεί μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου.
Οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν έως το EuroWorking Group της Δευτέρας 25 Μαρτίου 2019.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και από πλευράς κυβέρνησης μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr. στόχος είναι να γεφυρωθούν οι διαφορές, καθώς τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι θεσμοί και οι τραπεζίτες, έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για σειρά ζητημάτων.
Ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα κατατεθεί μάλλον την άλλη εβδομάδα, μετά το EuroWorking Group στις 25 Μαρτίου.
Το βασικό θέμα είναι
Α)Εάν δεν ψηφιστεί ο νέος νόμος πριν τις 5 Απριλίου 2019 στο επόμενο Eurogroup δεν θα εκταμιευθούν τα 940 εκατ από τα κέρδη ANFAs (ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες) εξέλιξη που θα θεωρηθεί negative effect.
Β)Η ψήφιση ή καθυστέρηση της ψήφισης του νέου νόμου Κατσέλη μπορεί να αποτελεί πρόδρομο δείκτη ή προεξοφλητικό μηχανισμό για τις πολιτικές προθέσεις της κυβέρνησης.
Εάν τον ψηφίσει θα πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο εάν δεν τον ψηφίσει ίσως να επισπεύσει τις εκλογές τον Μάιο.
Εάν και οι εκλογές στο βασικό σενάριο θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο 2019 ωστόσο… ο νέος νόμος Κατσέλη μπορεί να αποτελέσει πολιτικό προπομπό.

Τι περιλαμβάνει ο διάδοχος νόμος Κατσέλη

1)Η μέγιστη αξία ακινήτου για να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στον νέο διάδοχο νόμο Κατσέλη ή νόμο προστασίας πρώτης κατοικίας θα είναι 130 χιλιάδες ευρώ εμπορική αξία και 250 χιλιάδες ευρώ αντικειμενική αξία.
Οι παράμετροι αυτοί που υπήρχαν και στο ελληνικό σχέδιο νόμου παραμένουν ως έχουν.
2)Τα εισοδηματικά κριτήρια αλλάζουν ριζικά.
Ο δανειολήπτης που θα ενταχθεί στον διάδοχο νόμο Κατσέλη θα πρέπει να έχει το μέγιστο 20.000 ευρώ καταθέσεις από 50.000 ευρώ που αρχικώς περιλάμβανε ο νέος νόμος.
Το όριο 5.000 ευρώ δεν υφίσταται που αναφέρεται.
Η αξία των επιπλέον ακινήτων – πέραν δηλαδή της εμπορικής και αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που μπορεί να κατέχει ένας δανειολήπτης για να ενταχθεί στον νέο νόμο Κατσέλη δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.
Το όριο είναι 50.000 ευρώ για τα επιπλέον ακίνητα.
Να τονιστεί ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης για τα επιπλέον ακίνητα – στο πλαίσιο των κριτηρίων που είχαν τεθεί – ήταν 300.000 ευρώ.
3)Τα εισοδηματικά κριτήρια δηλαδή το ετήσιο εισόδημα ορίζεται ως εξής.
Για ένα δανειολήπτη φυσικό πρόσωπο χωρίς οικογένεια ορίζεται το όριο των 13.000 ευρώ που φθάνει έως τα 30.000 ευρώ με βάση την οικογενειακή κατάσταση.
4)Σημαντική διαφοροποίηση είναι η ημερομηνία με βάση την οποία θα εκκινήσει ο νέος διάδοχος νόμος Κατσέλη το cut of day θα είναι όχι η 31 Δεκεμβρίου 2018 αλλά η 31 Οκτωβρίου 2018.
Δηλαδή θα μπορούν να ενταχθούν στον διάδοχο νόμο Κατσέλη όσοι δανειολήπτες βρίσκονται πριν την ημερομηνία 31 Οκτωβρίου.
5)Κάθε 3 χρόνια έχει οριστεί η περίοδος αξιολόγησης των κριτηρίων.
Οι θεσμοί έχουν εισηγηθεί απόλυτη τήρηση των εισοδηματικών και άλλων περιουσιακών κριτηρίων.
Εάν κάποιος δανειολήπτης με όριο 13.000 ευρώ βρεθεί σε ένα χρόνο με 14.000 ευρώ βγαίνει από τον νόμο και την προστασία πρώτης κατοικίας.
Η επιδότηση δόσης που χρησιμοποιεί ένα μοντέλο επιμερισμού και τμηματοποίησης θα διαρκεί θεωρητικά έως 20 χρόνια αλλά κάθε 3 χρόνια θα αξιολογείται ο κάθε δανειολήπτης που έχει ενταχθεί στον διάδοχο νόμο Κατσέλη.
6)Για τα επιχειρηματικά δάνεια που φέρουν προστασία πρώτης κατοικίας, οι θεσμοί ενώ είχαν διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις στο τελευταίο draft που στέλνουν στην κυβέρνηση, οι ενστάσεις τους έχουν αισθητά μειωθεί.
Προφανώς γιατί ελαχιστοποιώντας τα περιουσιακά κριτήρια μειώνεται η περίμετρος των δανείων που θα ενταχθούν.
Υπολογίζεται ότι τα προβληματικά δάνεια που θα ενταχθούν και θα φέρουν εγγύηση πρώτη κατοικία αντί για 11 δισεκ. θα είναι 9,4 με 9,5 δισεκ. ευρώ.
7)Το βασικό πρόβλημα των δανειστών είναι ότι δεν κατανοούν την έννοια προστασίας πρώτης κατοικίας καθώς δεν υφίσταται σε καμία χώρα της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης