Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζική διόρθωση έως -6% και short πίεσαν το ΧΑ -1,51% στις 714 μον. υπεραγορασμένες οι τράπεζες – Συνεχή ιστορικά χαμηλά στα ομόλογα

Τραπεζική διόρθωση έως -6% και short πίεσαν το ΧΑ -1,51% στις 714 μον. υπεραγορασμένες οι τράπεζες – Συνεχή ιστορικά χαμηλά στα ομόλογα
Η χρηματιστηριακή αγορά είναι υπεραγορασμένη ενώ η υπέρβαση των 750 μονάδων δύσκολα θα επιτευχθεί χωρίς το κλείσιμο του διάδοχου νόμου Κατσέλη
(upd12)Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο την Πειραιώς -6,07% και Alpha Bank -5,21% οι οποίες κορυφώθηκαν λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 714 μονάδες στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Με πτώση έκλεισαν και οι υπόλοιπες τράπεζες με την Eurobank -4,19% και την Εθνική -1,98% ενώ αρνητικά επέδρασαν και οι απώλειες στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 όπως Motor Oil -4,36%, ΔΕΗ -3,87%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -3,11%...
Oι τράπεζες είναι υπεραγορασμένες οπότε εύλογη ήταν κάποια διόρθωση ενώ η υπέρβαση των 750 μονάδων θα επιτευχθεί με την συμφωνία του νέου διαδόχου νόμου Κατσέλη..

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία, είναι ότι νέα βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό 10ετές στο 3,73% ενώ το ιταλικό 10ετές οριακά επιδεινώνεται στο 2,48% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 125 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS υποχωρεί στις 341 μονάδες.
Σε σημαντική αύξηση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Deutche Bank, η οποία διατήρησε τη σύσταση buy (αγορά) σε Εθνική και Alpha Bank και hold (διακράτηση) σε Πειραιώς ενώ όπως τονίζει το κλειδί για την εξομάλυνση των ελληνικών τραπεζών είναι να αποβάλλουν τα NPEs ταχύτερα..
Ειδικότερα, η τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στα 1,90 ευρώ από 1,50 ευρώ προηγουμένως, για την Πειραιώς η αύξηση είναι στα 1,50 ευρώ από 0,70 ευρώ, ενώ για την Εθνική  στα 2,10 ευρώ, από 1,40 ευρώ προηγουμένως.
Από την άλλη, συνεχίζεται το χτίσιμο θέσεων short των γνωστών funds στις τραπεζικές μετοχές καθώς το Oceanwood αύξησε τη θέση του στην Alpha Bank στο  0,81% από 0,70% προηγουμένως.
Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 12 με 14 Απριλίου του 2019 αναμένεται να κλειδώσει η διαδικασία εξόφλησης των δανείων ύψους περίπου 9 δισεκ. που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην Ελλάδα.
Βασική όμως προϋπόθεση αποτελεί η εκταμίευση των κερδών (ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες ύψους 940 εκατ. καθώς εάν δεν ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα… ο ESM δεν θα επιτρέψει την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση.
Από την άλλη, για να χορηγηθούν τα κέρδη από τα ANFAs, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ψηφίσει τον διάδοχο νόμο Κατσέλη ή νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας πριν από τις 5 Απριλίου 2019 .
Ο διάδοχος νόμος Κατσέλη είναι καθοριστικής σημασίας καθώς εάν η κυβέρνηση συμφωνήσει και ψηφίσει τον νέο νόμο Κατσέλη τότε οι εκλογές θα διεξαχθούν Οκτώβριο ενώ εάν δεν κλείσει το ζήτημα του νόμου για την προστασία πρώτης κατοικίας και παρέλθει άπρακτη και η ημερομηνία 5 Απριλίου τότε θα έχει αλλάξει ο εκλογικός σχεδιασμός της κυβέρνησης.
Άκαρπη ήταν η τηλεδιάσκεψη μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης, του Εποπτικού Συμβουλίου του ΤΧΣ και των θεσμών για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη» που αφορά την προστασία της α' κατοικίας και για τα κόκκινα δάνεια καθώς παραμένουν σημαντικές διαφορές.
Οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν έως το EuroWorking Group της Δευτέρας 25 Μαρτίου 2019.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 714 μονάδες με στήριξη τις 690-700 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 665-675 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 740- 750 μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 800 μονάδες
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 562 μονάδες με ισχυρή στήριξη την έκλεισε στις 560 μονάδες ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 605 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση στην ζώνη των 630-640 μονάδων
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν πτωτικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με μέτριες συναλλαγές, με την μεγαλύτερη πτώση Motor Oil, Grivalia,  ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώ ανοδικά έκλεισαν Sarantis, ΟΠΑΠ, Φουρλής, Coca Cola.
Οριακές μεταβολές καταγράφηκαν στις ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω εξελίξεις αναφορικά με τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας με τον δείκτη Shanghai Composite στην Κίνα στο -0,18% ενώ ανοδικές τάσεις καταγράφονται και στις ευρωπαϊκές αγορές με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο Brexit και στη διήμερη συνεδρίαση της FED, με τον Dax στην Γερμανία +1% και τον FTSE MIB στην Ιταλία +0,95%
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,51% στις 714 μονάδες έχοντας υψηλό στις 727,16 μονάδες και χαμηλό στις 714,38 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 20,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 12,8 εκατ. μετοχές  διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,7 εκατ. ευρώ και όγκου 554 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 220 χιλ. τεμάχια αξίας 308 χιλ. ευρώ., Η Grivalia 307 χιλ. τεμάχια αξίας 3,02 εκατ. ευρώ και η Jumbo 26 χιλ. τεμάχια αξίας 386 χιλ. ευρώ

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση 

Mε οριακά κέρδη ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,09% και τον Τραπεζικό Δείκτη +0,29%
Περί τις 11:00 ο Γενικός δείκτης γύρισε σε θετικό πρόσημο καταγράφοντας το υψηλό της ημέρας +0,24% ενώ είκοσι λεπτά αργότερα εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με κέρδη έως +2% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,04%
Στις δημοπρασίες κορυφώθηκαν οι πιέσεις σε τράπεζες έως -6% αλλά και στην πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας -1,51%
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 562,06 μονάδες με απώλειες -4,33% στα χαμηλά της ημέρας με υψηλό τις 593,58 μονάδες και χαμηλό τις 561,88 μονάδες

Τα εταιρικά νέα της αγοράς

Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου Φουρλής ήταν 14,3 εκατ. αυξημένα κατά 42,4% σε σχέση με το 2017 (10 εκατ.) ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 44,3 εκατ. έναντι € 41,8  εκατ. το 2017 παρουσιάζοντας αύξηση 5,8%. .
Τα κέρδη μετά από φόρους του Ομίλου Motor Οil διαμορφώθηκαν τη χρήση 2018 σε 254,713 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 313,556 εκατ. ευρώ τη χρήση 2017 (μείωση 18,77%)ενώ θα προτείνει στην ερχόμενη Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση τη διανομή συνολικού μερίσματος 1,30 ευρώ για τη χρήση 2018 αφού αφαιρεθεί το προμέρισμα 0,35 ευρώ που έχει ήδη καταβληθεί  
Η εισηγμένη δημοσίευσε χθες μειωμένα αποτελέσματα λόγω υψηλών ζημιών από την αποτίμηση των αποθεμάτων, οι οποίες όμως αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από το ρεκόρ όγκου πωλήσεων.
Για το 2018 τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου EXAE μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 3 εκατ. ευρώ έναντι 3,1 εκατ. ευρώ το 2017, παρουσιάζοντας μείωση 1,6% ενώ αποφάσισε να προτείνει στην προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, τη διανομή μερίσματος 0,05 ευρώ ανά μετοχή όπως και την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,11 ευρώ ανά μετοχή.
Αρνητικό φαίνεται ότι είναι το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες όσον αφορά την άμεση έγκριση των περίφημων λιγνιτικών ΑΔΙ, που ως γνωστόν έχουν συνδεθεί άμεσα με την εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο περίπλοκα όταν ο πρόεδρος της ΔΕΗ θέλησε να απευθυνθεί σε επενδυτές από τρίτες, εκτός ΕΕ χώρες, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία ενώ αμφίβολο εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι που σχεδίαζε ο Μ. Παναγιωτάκης στις Βρυξέλλες
Στις 2 Απριλίου 2019 παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών του Υγεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το αίτημα της Hellenic Healthcare για την άσκηση δικαιώματος εξαγοράς επί των μετοχών της εταιρείας.
Η Εθνική Τράπεζα δεν έχει λάβει γνωστοποίηση άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης εκ μέρους της Invel, ούτε έχει καταρτίσει οποιαδήποτε σχετική συμφωνία μαζί της, όπως αναφέρει σε απάντησή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τις εξελίξεις στην Εθνική Πανγαία, μετά από δημοσίευμα του bankingnews.gr.
Στις 27 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Β' Επαναληπτική Γενική Συνέλευση όπου θα σηματοδοτήσει την νέα αρχή του κατασκευαστικού Ομίλου της J&P Αβαξ, η οποία πλέον θα μετονομαστεί σε Άβαξ, μετά την διάσπαση του κατασκευαστικού κυπριακού Ομίλου J&P Overseas.
Η γενική συνέλευση θα κληθεί να αποφασίσει και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι το ποσό των 20 εκατ. ευρώ.

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Ως το καλύτερο τεστ για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε την έκδοση του 10ετούς ομολόγου ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurria, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο της 4ης Διυπουργικής Συνόδου της Επιτροπής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη (RDPC) του ΟΟΣΑ, που πραγματοποιείται στην Αθήνα
Επίσης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τους γείτονες της, σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις για την ανάπτυξη ενώ τόνισε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης 2% που έχει η Ελλάδα δεν είναι αρκετός, αλλά δεν αποκλείεται να είναι σε πολύ καλό επίπεδο τα επόμενα χρόνια.
Σε νέες προκλήσεις προχώρησε και πάλι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος συνεχίζει το εθνικιστικό του κρεσέντο ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία στα τέλη Μαρτίου.
Σε συνέντευξη που έδωσε στο ισλαμιστικών φρονημάτων κανάλι ULKE TV, ο Erdogan υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία Κωνσταντινούπολη και ότι λέγεται Ισλαμπόλ, δηλαδή πόλη του Ισλάμ.
Επίσης ανέφερε ότι θα είναι τεράστιο το κόστος για την Τουρκία, αν μετατρέψουμε την Αγιά Σοφιά σε τζαμί και θα προκαλέσει έντονες διεθνείς αντιδράσεις και ενδεχομένως εκδικητικές ενέργειες εναντίον τζαμιών σε όλον τον κόσμο.
Την θέση ότι οι ΗΠΑ έχουν βαθιά διαμορφωθεί από τον ελληνικό πολιτισμό διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump στον χαιρετισμό του στον Λευκό Οίκο στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.
Ο  Trump, μίλησε για την Ελλάδα ως τη χώρα στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία και έκανε μνεία στο τρόπο με τον οποίο ο ελληνικός λαός πολέμησε για να αποκτήσει την ανεξαρτησία του.
Κατόπιν μίλησε για την προσφορά του Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αναφερόμενος στον Όμηρο και στον Αριστοτέλη και στην μεγάλη συνεισφορά των αρχαίων Ελλήνων σε όλες τις επιστήμες.
Την επιστολή αναβολής του Brexit προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Donald Tusk, ετοιμάζει η βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης.
Ωστόσο σύγχυση επικρατεί σχετικά με το χρόνο που θα ζητήσει η βρετανική κυβέρνηση για την αναβολή του Brexit.
Την περασμένη εβδομάδα το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση με την οποία η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει την παράταση του Άρθρου 50, καθυστερώντας έτσι την αποχώρησή της από την ΕΕ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με οριακές μεταβολές έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,14%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε πτωτικά -0,18% στις 3090,98 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο +0,12% στις 29445,50 μονάδες

Με ανοδικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +1%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,30%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,95%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,90% ενώ ο FTSE 100 κινείται στο +0,40%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,50%, ο S&P καταγράφει κέρδη +0,40%, ο Nasdaq κινείται ανοδικά +0,40% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,83% (8,04 δολ.)

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο Πειραιώς -6,07%   

Απώλειες κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -6,07% και ακολούθησαν Alpha Bank, Eurobank και με μικρότερες απώλειες η Εθνική
 Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,6810 ευρώ με πτώση -1,98% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,31 ευρώ με πτώση -5,21% με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκελισε στα 1,3150 ευρώ με πτώση -6,07% με όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 574 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,64 ευρώ με πτώση -4,19% με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,33 ευρώ με πτώση -2,06%  και κεφαλαιοποίηση 593 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,17 ευρώ με πτώση -4,49% με όγκο 738 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 78 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 13,60 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 270 εκατ. ευρώ

Με απώλειες οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Πιέσεις σε Motor Oil -4,36% 

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα στις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Motor Oil, Grivalia, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Sarantis, ΟΠΑΠ, Φουρλής, Coca Cola
H Coca Cola έκλεισε στα 30,83 ευρώ με άνοδο +0,26% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,46 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,15 ευρώ με πτώση -0,27% και αποτίμηση 5,35 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,59 ευρώ με πτώση -3,87% και αποτίμηση 369 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,77 ευρώ με πτώση -2,64% και κεφαλαιοποίηση 411 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,93 ευρώ με άνοδο +1,02% και αποτίμηση 2,85 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,44 με πτώση -0,82% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ βρίσκεται στα 8,40 ευρώ με πτώση -0,83% και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,85 ευρώ με πτώση -4,36% και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,88 ευρώ με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,90 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 9,80 ευρώ με πτώση -4,11% και κεφαλαιοποίηση 945 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,05 ευρώ με άνοδο +0,60% και με την κεφαλαιοποίηση στα 262 εκατ. ευρώ
Η MIG  που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,087 ευρώ με πτώση -2,90% με την κεφαλαιοποίηση 82 εκατ. ευρώ

Νέα βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,73% και στην Ιταλία 2,48% με διαφορά spread 125 μ.β.

Νέα σημαντική βελτίωση καταγράφεται και σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,73% ενώ το Ιταλικό 10ετές οριακά επιδεινώνεται στο 2,48% .
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σημειώνονται ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ομολόγων.
Τα ελληνικά ομόλογα υπεραπόδωσαν λόγω της έκδοσης του νέου 10ετούς ομολόγου στο 3,90% ωστόσο το θετικό κλίμα διατηρείται.
Η Ελλάδα έως τις 10 Μαΐου θα αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ περίπου 8 δισεκ. ευρώ.
Η ιταλική κυβέρνηση μετά τον ευέλικτο τρόπο που χειρίστηκε την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% και παρά τα σημάδια ύφεσης έχει καταφέρει να σταθεροποιήσεις τις αποδόσεις των ομολόγων της.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%βελτίωση περίπου 120 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 125 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,81 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,95% με απόδοση αγοράς 1,96% και απόδοση πώλησης 1,94%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 104,99 μονάδες βάσης και απόδοση 2,14%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 104,18 μονάδες βάσης και απόδοση 2,55% είχε εκδοθεί στο 3,60%, αποτελεί ιστορικό χαμηλό που σημειώθηκε 19 Μαρτίου 2019.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 102,50 μονάδες βάσης και απόδοση 2,91% με το ιστορικό χαμηλό 2,91% στις 19 Μαρτίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 101,97 μονάδες βάσης και απόδοση 3,49% με απόδοση αγοράς 3,50% και απόδοση πώλησης 3,47%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 101,25 μονάδες βάσης και απόδοση 3,72% με απόδοση αγοράς 3,73% και απόδοση πώλησης 3,71%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 98,05 μονάδες βάσης και απόδοση 4,09%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 95 μονάδες βάσης και απόδοση 4,41%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 94,96 μονάδες βάσης και απόδοση 4,56%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 362 μονάδες βάσης από 366 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 341 μονάδες βάσης από 342 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,41% ή 341 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ευρωπαϊκά ομόλογα, οριακή επιδείνωση στην Ιταλία

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,48%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
 Η ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι το Πορτογαλικό 10ετές και το Ιρλανδικό 10ετές σημείωσαν ιστορικά χαμηλά πρόσφατα…
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/3/2019 στο 0,11% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,69% με το ιστορικό χαμηλό 0,66% σημειώθηκε στις 15 και 19 Μαρτίου του 2019.   
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,28% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,25% που  σημειώθηκε στις 19 Μαρτίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,16% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,48% με χαμηλό 2,44% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης