Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall Street εν αναμονή της Fed - Πτώση -0,09% για τον Dow Jones

Οριακές μεταβολές στη Wall Street εν αναμονή της Fed - Πτώση -0,09% για τον Dow Jones
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη διήμερη συνεδρίαση της Fed
(upd) Μεικτές τάσεις επικράτησαν σήμερα (19/3/2019) οι δείκτες της Wall Street, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), καθώς και στις ανησυχίες για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ο Dow Jones υποχώρησε -0,09% στις 25.892 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,05% στις 2.834 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,12% υψηλότερα στις 7.723 μονάδες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα διατηρήσει την επιφυλακτική στάση της κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της την Τετάρτη και δεν αναμένουν ενδείξεις για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2019.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσδοκίες της αγοράς για μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed αυτή την εβδομάδα διαμορφώνονται στο μηδέν, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
Ωστόσο, οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν με προσοχή τις ανακοινώσεις της Fed, αναζητώντας ενδείξεις για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίασή της τον Ιανουάριο, η Fed είχε αναφέρει ότι θα παραμείνει «υπομονετική» ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Από τότε, οι αμερικανικές μετοχές έχουν σημειώσει ισχυρή άνοδο, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 12% από την αρχή του 2019.
Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το Brexit και τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα παραμένουν στον ορίζοντα.
Οι αμερικανικές μετοχές δέχτηκαν καθοδικές πιέσεις μετά από δημοσίευμα του «Bloomberg» που ανέφερε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι η Κίνα αποσύρει παραχωρήσεις που είχε κάνει στο πλαίσιο των εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ.
Όπως δήλωσαν δύο πηγές στο πρακτορείο, οι Κινέζοι διαπραγματευτές έχουν αλλάξει στάση, καθώς, παρά το γεγονός ότι έχουν συμφωνήσει να κάνουν αλλαγές στην πολιτική για την πνευματική ιδιοκτησία, δεν έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση Trump ότι θα αρθούν οι νέοι δασμοί που έχουν επιβληθεί.

Κέρδη στις ευρωαγορές, με το Brexit στο επίκεντρο 

Με κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο Brexit και στη διήμερη συνεδρίαση της Fed.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,57% κι έκλεισε στις 384,29 μονάδες.
Ισχυρά κέρδη 2,4% κατέγραψε ο κλάδος αυτοκινήτων, στον απόηχο δημοσιεύματος της γαλλικής εφημερίδας «Les Echos» ανέφερε ότι η Peugeot θα τασσόταν υπέρ μιας νέας συμφωνίας και ότι η Fiat Chrysler αποτελεί μία επιλογή.
Οι μετοχές της Fiat Chrysler και της Peugeot σημείωσαν άνοδο 4,5% και 2,7% αντίστοιχα.
Στο ράλι των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών συνέβαλε και η Bank of America Merrill Lynch, η οποία συνέστησε τα αυτοκίνητα ως «'contrarian' buy».
Σημαντική άνοδο 1,6% σημείωσε και ο κλάδος πρώτων υλών.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά μιας πιθανής συγχώνευσης Deutsche Bank - Commerzbank, με τις μετοχές των δύο γερμανικών τραπεζών να υποχωρούν, ωστόσο, σήμερα κατά 1,5% και 3,3% αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα των «New York Times» ανέφερε ότι η Deutsche Bank είχε χορηγήσει στον Donald Trump δάνεια άνω των 2 δισ. δολ. πριν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αρκετές «κόκκινες σημαίες» σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητά του.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε ισχυρή άνοδο 1,13% κι έκλεισε στις 11.788,41 μονάδες, βρίσκοντας στήριξη στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών.
Η μετοχή της Daimler κατέγραψε άλμα 3,4%, της Volkswagen σημείωσε άνοδο 1,7%, ενώ της BMW κατέγραψε κέρδη 2,1%.


Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία κατέγραψε περαιτέρω βελτίωση τον Μάρτιο του 2019, «σκαρφαλώνοντας» μάλιστα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW) διαμορφώθηκε στις -3,6 μονάδες, από -13,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στις -11 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,34% στις 7.324,00 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 0,24% κι έκλεισε στις 5.425,90 μονάδες.
Στις 21.430,35 μονάδες έκλεισε ο FTSE MIB στο Μιλάνο, με άνοδο 0,92%.
Προς το παρόν ο πρόεδρος του βρετανικού κοινοβουλίου John Bercow, μπλοκάρει την προσπάθεια της Theresa May για τρίτη ψηφοφορία όσον αφορά την πρόταση της για το Brexit.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει μια πρόταση για το Brexit διαφορετική από εκείνη που καταψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το κοινοβούλιο, εφόσον επιθυμεί να διεξαχθεί μια νέα ψηφοφορία.
Ο υπουργός για το Brexit δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση σημαίνει πως δεν θα υπάρξει ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης