Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Ισόβια σε ερευνητές σκανδάλου διαφθοράς που συνδεόταν με τον Erdogan

Τουρκία: Ισόβια σε ερευνητές σκανδάλου διαφθοράς που συνδεόταν με τον Erdogan
Ισόβια για ερευνητές σκανδάλου διαφθοράς στην Τουρκία που συνδεόταν με τον Erdogan
Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε τουρκικό δικαστήριο πρώην αστυνομικούς, σχετικά με ένα πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς το 2013, το οποίο είχε θέσει στο στόχαστρο το στενό περιβάλλον του προέδρου Recep Tayyip Erdogan.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, συνολικά, 15 άτομα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον τέσσερις πρώην αρχηγοί της Αστυνομίας, καταδικάστηκαν σε ισόβια, αφού κρίθηκαν ένοχοι για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης».
Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι για «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» στη συγκεκριμένη δίκη, στην οποία σχεδόν 70 άτομα δικάζονταν για τη φερόμενη ανάμιξή τους σε αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2013.
Η υπόθεση αυτή, που ταρακούνησε την κυβέρνηση Erdogan, ο οποίος ήταν τότε πρωθυπουργός, έθεσε στο στόχαστρο πολλούς υπουργούς και προσκείμενους στον Τούρκο ηγέτη που κατηγορήθηκαν για δωροληψία ή κατάχρηση δημόσιου χρήματος.
Πολλοί υπουργοί που ανήκαν στο περιβάλλον του Τούρκου προέδρου είχαν τότε παραιτηθεί.
Όμως, το σκάνδαλο γρήγορα κουκουλώθηκε και εκατοντάδες αστυνομικοί και δικαστές που συνδέονταν με την έρευνα συνελήφθησαν ή μετακινήθηκαν.
Απορρίπτοντας τις κατηγορίες, ο Erdogan απέδωσε την υπόθεση σε «συνωμοσία» του ιερωμένου Fethullah Gulen, ενός πρώην συμμάχου του, που στη συνέχεια μετατράπηκε σε «μαύρο πρόβατο» για τον Τούρκο ηγέτη.
Ο Fethullah Gulen, που διαμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και 20 χρόνια, κατηγορείται επίσης από την Άγκυρα ότι εξύφανε μια απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.
Οι τουρκικές Αρχές και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της γειτονικής χώρας περιγράφουν σήμερα το σκάνδαλο διαφθοράς του 2013 ως «απόπειρα δικαστικού πραξικοπήματος», που προμήνυε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016.
Η Άγκυρα κατηγορεί τους οπαδούς του Fethullah Gulen ότι εισέδυσαν σιγά σιγά σε τουρκικούς θεσμούς, όπως η Δικαιοσύνη, η Αστυνομία και η Εκπαίδευση, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα «παράλληλο κράτος».
Μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016, οι αρχές της Τουρκίας ξεκίνησαν διώξεις σε ένα μεγάλο εύρος φερόμενων υποστηρικτών του Gulen, αλλά και Κούρδων αντιφρονούντων και δημοσιογράφων, συλλαμβάνοντας δεκάδες χιλιάδες άτομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης