Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Προκλήσεις από μία ενδεχόμενη συγχώνευση Deutsche Bank και Commerzbank

Fitch: Προκλήσεις από μία ενδεχόμενη συγχώνευση Deutsche Bank και Commerzbank
Έκθεση της Fitch Ratings για τις Deutsche Bank και Commerzbank
Η πρόθεση των Deutsche Bank (BBB+, αρνητικό outlook) και Commerzbank (BBB+, σταθερό outlook) για ενδεχόμενη συγχώνευση υπογραμμίζει την πίεση των δύο τραπεζών για βελτίωση της κερδοφορίας, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, τα κέρδη των γερμανικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει από τα χαμηλά επιτόκια και την έντονη ανταγωνιστική πίεση τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην εταιρική τραπεζική.
Η Deutsche συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης το οποίο δεν έχει ακόμη αποδώσει επαρκώς.
Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη σημαντική επιβράδυνση στη γερμανική οικονομία θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στον κλάδο.
Τα παραπάνω θα ωθήσουν τις τράπεζες να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους για να υπερασπιστούν τα κέρδη τους, επισημαίνεται.
«Η συγχώνευση θα πρέπει να βασίζεται σε ένα σταθερό στρατηγικό σχέδιο που συνεπάγεται αξιόπιστες συνέργειες εσόδων, αλλά τα απαραίτητα μέτρα αναδιάρθρωσης, τα οποία όμως θα είναι παρατεταμένα και δύσκολο να εκτελεστούν.
Μια συγχώνευση θα δημιουργούσε αρχικά έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους της Ευρώπης, με ενεργητικό περίπου 1,8 τρισεκ. ευρώ, αν και η απλούστευση μετά τη συγχώνευση πιθανώς θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντική συρρίκνωση του συνολικού ισοζυγίου.
Η συγχώνευση των δραστηριοτήτων λιανικής τραπεζικής των Deutsche και Commerzbank θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους, αλλά θα δημιουργούσε επίσης κίνδυνο στην υλική εκτέλεση.
Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα επειδή η Deutsche εξακολουθεί να ενσωματώνει την Postbank, την οποία απορρόφησε το 2018.
Ο συνδυασμός αυτών των δραστηριοτήτων με τις δραστηριότητες της Commerzbank θα έφερνε πολυπλοκότητα και πιθανότατα θα προκαλούσε υλικές δαπάνες αναδιάρθρωσης.
Τα συνδυασμένα εγχώρια μερίδια αγοράς δανείων και καταθέσεων των Deutsche και Commerzbank θα ανέρχονταν σε 10% -15%», σχολιάζεται.
Κατά την άποψη της Fitch, η απλή συγχώνευση των δραστηριοτήτων δεν θα βελτιώσει αυτόματα τη δημιουργία εσόδων, ειδικά στο κομμάτι της λιανικής τραπεζικής.
Στην επενδυτική τραπεζική, παρατηρείται μικρότερη αλληλεπικάλυψη μεταξύ των δύο ομίλων μετά τις μειωμένες διεθνείς δραστηριότητες της Commerzbank.
Ο συνδυασμός με την Commerzbank, η οποία βασίζεται λιγότερο στο εισόδημα από συναλλαγές, θα μείωνε την έκθεση στην μεταβλητότητα των κερδών που προέκυψε από την επενδυτική τραπεζική της Deutsche.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης