Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πως η «αποψίλωση» του ΧΑ θα στοιχήσει πάνω από 2,3 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίησή του

tags :
Πως η «αποψίλωση» του ΧΑ θα στοιχήσει πάνω από 2,3 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίησή του
Εννέα εισηγμένες με συνολική αποτίμηση 2,3 δισ. ευρώ, ετοιμάζονται ή έχουν πολλές πιθανότητες να αποχωρήσουν από το ταμπλό της ελληνικής κεφαλαιαγοράς
Έως και 2,32 δισ. ευρώ θα μπορούσε να στοιχήσει στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ η έξοδος από το ταμπλό έως και 9 εισηγμένων με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Το squeeze out τριών εισηγμένων έχει ήδη εγκριθεί και οι μετοχές των Υγεία, Ντρουκφάρμπεν και Nexans θα σταματήσουν  να διαπραγματεύονται άμεσα.
Η αποτίμηση των 3 αυτών εταιρειών ανέρχεται στα 331 εκατ. ευρώ.
Στις 5 Απριλίου λήγει και η προσφορά των Μινωικών Γραμμών προς τους μετόχους μειοψηφίας.
Αν κάποιος δεν πουλήσει τις μετοχές του θα πρέπει μελλοντικά να έρθει σε επικοινωνία με τα γραφεία της εταιρείας καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση οι μέτοχοι μειοψηφίας παραμένουν που σημαίνει ότι δεν ασκείται squeeze out, αλλά θα παραμείνουν μέτοχοι σε μη εισηγμένη εταιρεία.
Το κόστος για το ΧΑ θα είναι 256 εκατ. ευρώ βάσει της τρέχουσας αποτίμησης της εταιρείας.
Μελλοντικά δύναται να αποχωρήσουν Νηρέας και Σελόντα, αν και θα πρέπει να δούμε πόσο θα μπορέσουν οι μέτοχοι μειοψηφίας να καθυστερήσουν την έξοδο.
Έξοδο από το ταμπλό επιθυμεί και ο νέος ιδιοκτήτης της Κρητών Άρτος.
Οι τρεις παραπάνω εισηγμένες έχουν μικρή αποτίμηση που δεν ξεπερνά τα 71 εκατ. ευρώ.
Η χθεσινή (18/3) πάντως αποκάλυψη του Bankingnews, ότι η Εθνική πουλάει την Πανγαία, πιθανότατα θα φέρει πλήγμα στην αποτίμηση του ΧΑ κατά 1,2 δισ. ευρώ.
Βέβαια η εμπορευσιμότητα είναι σημαντικά περιορισμένη και θα ήταν προτιμότερο για την αγορά η Invel να αυξήσει τη διασπορά μετά την εξαγορά από το να αφαιρέσει την εταιρεία από το ΧΑ.
Πρόταση εξαγοράς περιμένει και η διοίκηση του ΙΑΣΩ με την αγορά να τοποθετεί την πρόταση της Oaktree από τα 1,50 ευρώ και πάνω.
Τέλος η αγορά περιμένει πώληση και της Attica Group από τη MIG, σενάριο που δεν έχει διαψευστεί, με την αποτίμηση της εισηγμένης να είναι στα 302 εκατ. ευρώ.
Από το κύμα εξόδου ο κλάδος υγείας, όπως και ο κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας θα γίνει φτωχότερος ενώ ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας δεν θα έχει πλέον εκπρόσωπο στο ταμπλό.
Τα παραπάνω με βάση τα σημερινά δεδομένα, καθώς δεν είναι λίγα τα στελέχη της αγοράς που πιστεύουν ότι την έξοδο του ΧΑ θα δουν αρκετές εταιρείες ακόμη, ειδικά της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, αφού δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης.
Τα έξοδα είναι αρκετά και η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων περιορισμένη έως μηδενική.
Αυτό φαίνεται και από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, στις οποίες οι βασικοί μέτοχοι καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της αύξησης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης