Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Το φυτίλι έχει ανάψει…. Προ των πυλών η έκρηξη της «φούσκας» στις ΗΠΑ

tags :
Phoenix Capital: Το φυτίλι έχει ανάψει…. Προ των πυλών η έκρηξη της «φούσκας» στις ΗΠΑ
Phoenix Capital: Το φυτίλι έχει ανάψει…. Προ των πυλών η έκρηξη της «φούσκας» στις ΗΠΑ 
Η Fed μόλις συνειδητοποίησε δύο πράγματα αναφέρει σε report της η εταιρία παροχής επενδυτικών συμβουλών Phoenix Capital.
Πρώτον δεν μπορεί να εξομαλύνει την νομισματική πολιτική χωρίς να «ανατινάξει» την φούσκα όλων των περιουσιακών στοιχείων (Everything Bubble) και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Δεύτερον η Fed βρίσκεται πολύ πίσω από την «καμπύλη» όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της επόμενης οικονομικής κάμψης.
Σύμφωνα με τη Phoenix Capital  όσον αφορά την πρώτη περίπτωση υπήρξαν κάποιες εξελίξεις το Φεβρουάριο του 2018.
Πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Fed του Dallas, Robert Kaplan δημοσίευσε ένα άρθρο όπου περιγράφει τους κινδύνους για την αγορά εταιρικών ομολόγων.
Το αμερικανικό χρέος μη χρηματοδοτικών εταιρειών ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πλέον υψηλότερο από την προηγούμενη κορυφή του, που επιτεύχθηκε στα τέλη του 2008...
Τα εταιρικά ομόλογα μην χρηματοπιστωτικών εταιριών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν από περίπου 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2008 σε περίπου 5,7 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2018...
Ο κ. Kaplan παραδέχεται ότι ο το χρέος των αμερικανικών εταιρών είναι πλέον περισσότερο μοχλευμένο στην πραγματική οικονομία από ότι ήταν το 2008.
Σημειώνει ότι ως εκ τούτου η αμερικανική οικονομία είναι πολύ  πιο ευαίσθητη στα επιτόκια.
Ένα υψηλό επίπεδο εταιρικού χρέους, μαζί με το υψηλό επίπεδο του κυβερνητικού χρέους των ΗΠΑ, πιθανόν να σημαίνει ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι πολύ πιο ευαίσθητη σε σχέση με το επιτόκιο από ότι ήταν ιστορικά.
Ακόμη πιο εκπληκτικό Kaplan δήλωσε ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η Fed αποφάσισε να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων!
Είναι πραγματικά τρομερό  ότι ένας Πρόεδρος της Fed επιβεβαιώνει αυτό το θέμα δημοσίως.
Θυμηθείτε, η κύρια εντολή της Fed είναι να διατηρήσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Αυτό εγγενώς σημαίνει υποβαθμισμένους κινδύνου /πιθανές απειλές για το χρηματοπιστωτικό σύστημα/οικονομία.
Έχοντας αυτό υπόψη, η παραπάνω αποδοχή από τον Πρόεδρο της Fed Kaplan είναι ασύλληπτη.
Εδώ έχουμε τον επικεφαλής μιας περιφερειακής ομοσπονδιακής τράπεζας που παραδέχεται ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα, και συγκεκριμένα η αγορά εταιρικών ομολόγων, έχει πλέον μεγαλύτερη μόχλευση από ότι ήταν το 2008 ως άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής της Fed.
Ακόμα πιο εκπληκτικό για έναν αξιωματούχο της Fed, είναι το γεγονός ότι ο Kaplan αναγνωρίζει ότι η αμερικανική οικονομία είναι πλέον πολύ πιο ευαίσθητη στις αυξήσεις επιτοκίων.
Δηλαδή ολόκληρο το αμερικανικό οικονομικό σύστημα έχει γίνει μια γιγαντιαία φούσκα που απαιτεί ακραία νομισματική πολιτική (εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια) για να μην ανατιναχθεί.
Αυτός είναι κυριολεκτικά ο ορισμός του… Everything Bubble.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης