Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις στην Attica Bank... θυμήθηκαν την ιδιωτικοποίηση - Ο ΕΦΚΑ ανακάλεσε έκτακτη ΓΣ, προσωρινή διοίκηση Πρόεδρος και CEO

tags :
Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις στην Attica Bank... θυμήθηκαν την ιδιωτικοποίηση - Ο ΕΦΚΑ ανακάλεσε έκτακτη ΓΣ, προσωρινή διοίκηση Πρόεδρος και CEO
Γιατί ανακάλεσε ο ΕΦΚΑ την έκτακτη γενική συνέλευση στην Attica Bank;
(upd5)Πρωτοφανείς εξελίξεις σημειώθηκαν στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα 18 Μαρτίου 2019 στην Attica Bank.
Ποιες είναι οι πρωτοφανείς μεθοδεύσεις;
Ανέβαλλαν επ΄ αόριστον την σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης, κατ΄ ουσία η τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου 2019 θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τις διοικητικές αλλαγές.
Μάλιστα...και αυτό είναι απίστευτο ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ στo διοικητικό συμβούλιο της Attica bank κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου ήταν σε ανοικτή ακρόαση με τον Τάσο Πετρόπουλο υφυπουργό Εργασίας... για να αποφασίσουν τι θα γίνει από εδώ και πέρα...
Ο Πετρόπουλος πρότεινε άπαξ και η τράπεζα δεν έχει Πρόεδρο να μην προχωρήσει άμεσα η αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου Θεόδωρου Πανταλάκη.
Πραγματικός τραγέλαφος.
Όμως δεν σταματάει εδώ το σήριαλ της Attica bank.
Δεν εμφανίστηκε ο Γιώργος Μιχελής πρώην πρόεδρος του ΤΧΣ που είχε προταθεί για Πρόεδρος στην Attica bank καθώς ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται....και λόγω προβλημάτων υγείας. 
Ο Αθ. Σταθόπουλος ο Πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων θα παραμείνει μεταβατικός Πρόεδρος ελλείψει Προέδρου.
Ο Θεόδωρος Πανταλάκης ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος αλλά και η ΤτΕ ήθελαν να κερδίσουν χρόνο και οι διοικητικές αλλαγές να μην πραγματοποιηθούν σε αυτή την φάση αλλά στην τακτική γενική συνέλευση.
Από τον Πανταλάκη ζητήθηκε να αποχωρήσει στην τακτική γενική συνέλευση...άπαξ και η τράπεζα είναι ακέφαλη αφού ο Μιχελής που προτάθηκε για Πρόεδρος απέρριψε την πρόταση. 
Και ενώ η Attica bank δεν έχει πρόεδρο, δεν θα έχει προσεχώς διευθύνοντα σύμβουλο, δεν βγάζει κέρδη, τα κεφάλαια είναι οριακά...ξαφνικά θυμήθηκαν λίγο πριν τις εκλογές την ιδιωτικοποίηση της Attica bank.
Μάλιστα θα υπογραφεί σύμφωνο εμπιστευτικότητας ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης χωρίς να έχει εγκριθεί η διαδικασία από Γενική Συνέλευση... τέτοιας κλίμακας διαφάνεια επικρατεί στην Attica bank.
Ένα διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει και όχι οι μέτοχοι για την πορεία της τράπεζας, ένα διοικητικό συμβούλιο που πιθανότατα θα αλλάξει ριζικά έως την τακτική γενική συνέλευση.
Όλα αυτά τα έχει μεθοδεύσει ο Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ που προσπαθεί να κρατήσει με όποιο τρόπο μπορεί την Attica bank υπό τον έλεγχο του.
Οι μεθοδεύσεις της ΤτΕ αποδεικνύουν ότι μια ομάδα που ελέγχει την διοίκηση της Κνετρικής Τράπεζας κάνει ότι θέλει, όποτε θέλει παραβιάζοντας κανόνες και προσβάλλοντας διαδικασίες.
Συμβαίνουν απίστευτα πράγματα.


Το παρασκήνιο του ΔΣ της Attica bank...που αποφάσισε την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας

Ενώ το βασικό θέμα ήταν η σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης όπως και η Attica Bank με ανακοίνωσή της είχε γνωστοποιήσει, τελικώς αποφασίστηκε να ανακληθεί επ αόριστον η απόφαση αυτή.
Κατ’ ουσίαν το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank με εντολή ΕΦΚΑ, που είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με 46%, δεν πήρε σαφή απόφαση για τη σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης και ουσιαστικά μεταθέτει τις τελικές αποφάσεις στην τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου 2019.
Ταυτόχρονα ούτε ο Γιώργος Μιχελής, ο οποίος είχε προταθεί για πρόεδρος της Attica Bank εμφανίστηκε, επιβεβαιώνοντας τον τραγέλαφο της υπόθεσης και ως εκ τούτου παραμένει προσωρινός πρόεδρος ο Αθ. Σταθόπουλος ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων.
Βέβαια για την όλη υπόθεση δεν ευθύνεται ο Μιχελής και αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί αλλά η προχειρότητα στους χειρισμούς...της τράπεζας και των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Να σημειωθεί ότι ο Σταθόπουλος είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο και ενώ στις συστημικές τράπεζες οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν αποχωρήσει στην Attica bank... ο Πρόεδρος του συλλόγου είναι ακόμη μέλος και λόγω αρχαιότητας παραμένει προσωρινός Πρόεδρος.

Γιατί ανακάλεσε ο ΕΦΚΑ την έκτακτη γενική συνέλευση;

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είχαν ζητήσει μέσω του ΕΦΚΑ να υποβάλει την παραίτησή του ο Θεόδωρος Πανταλάκης, ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank.
Όμως μετά τις παρεμβάσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, του Υφυπουργού Εργασίας, Τ. Πετρόπουλου, αλλά και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, κατάφεραν να διασώσουν προσωρινά τον Θ. Πανταλάκη από τη θέση του CEO της Attica Bank… με το πρόσχημα ότι δεν έχει κλείσει ο νόμος Κατσέλη και ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να πάει κόντρα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ανακοίνωση - επιβεβαίωση της Attica Bank

Κατά το σημερινό, 18 Μαρτίου 2019, Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank, ο βασικός μέτοχός της, ο ΕΦΚΑ, ανεκάλεσε το αίτημά του για σύγκλιση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της με θέμα την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, επιφυλασσόμενος να επανέλθει όποτε το κρίνει σκόπιμο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο στη συνέχεια ομόφωνα αποφάσισε να αναβάλει και την εκλογή νέου Προέδρου για την επόμενη συνεδρίασή του.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Kαθοριστικής σημασίας για τις μελλοντικές εξελίξεις και διοικητικές αλλαγές στην Attica bank είναι το σημερινό, 18 Μαρτίου 2019 έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει αυτήν την ώρα με βασικό θέμα να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση ώστε να ξεκαθαρίσουν οι διοικητικές αλλαγές.
Αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι η κυβέρνηση και ειδικά ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο υπουργός επικρατείας Φλαμπουράρης ζήτησαν από τον ΕΦΚΑ τον βασικό μέτοχο της Attica bank να ζητήσει τις παραιτήσεις Ρουμελιώτη (Προέδρου) και Πανταλάκη (διευθύνοντος συμβούλου).
Ο Ρουμελιώτης υπέβαλλε την παραίτηση του για να διευκολύνει τους χειρισμούς του ΕΦΚΑ του βασικού μετόχου αλλά ο Πανταλάκης δεν παραιτείται επικαλούμενος το καταστατικό που αναφέρει ότι μόνο η Γενική Συνέλευση μπορεί να αποφασίσει αλλαγές στην διοίκηση της Attica bank.
Εάν προσδιοριστεί έκτακτη γενική συνέλευση τότε δεν θα επικυρώσουν μόνο τον νέο Πρόεδρο – προτάθηκε ο Γιώργος Μιχελής πρώην πρόεδρος του ΤΧΣ χωρίς ο ίδιος να έχει ενημερωθεί, πραγματικά τραγέλαφος – αλλά ο ΕΦΚΑ θα προτείνει για νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιάννη Τσακιράκη σημερινό αναπληρωτή CEO της Attica bank.
Ωστόσο ο Θεόδωρος Πανταλάκης ο σημερινός CEO της Attica bank ζήτησε την στήριξη Στουρνάρα της ΤτΕ, Πετρόπουλου (υφυπουργού Εργασίας) αλλά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Δραγασάκη.
Ο Ρουμελιώτης που παραιτήθηκε από Πρόεδρος έφερε στο φως την υπόθεση Καλογρίτσα και πως ένας επιχειρηματίας πήρε 119-123 εκατ ευρώ δάνεια με μόλις 3 εκατ εξασφαλίσεις – ήταν 25 εκατ και επαναξιολογήθηκαν οι εξασφαλίσεις σε 3 εκατ - .
Ο Πετρόπουλος εμφανίζεται να υποστηρίζει τον Πανταλάκη και ο Δραγασάκης να εμφανίζεται ενοχλημένος για την υπόθεση Καλογρίτσα.
Η αλήθεια είναι όμως ότι συγκριμένος υπουργός της κυβέρνησης έχει πιέσει την Attica bank να χρηματοδοτήσει τον επιχειρηματία Καλογρίτσα με την τράπεζα να υποχωρήσει στις πιέσεις παραβιάζοντας τους τραπεζικούς κανόνες.
Στο παρασκήνιο λοιπόν ο Θεόδωρος Πανταλάκης ζητάει να μην αποχωρήσει σε έκτακτη γενική συνέλευση αλλά σε τακτική γενική συνέλευση τον Ιούνιο 2019 αντί τον Απρίλιο 2019 στην έκτακτη γενική συνέλευση.
Η απόφαση που θα λάβει το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο εάν δηλαδή συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση θα κρίνει και τον χρόνο αποχώρησης του Πανταλάκη από την διοίκηση της Attica bank.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο ΕΦΚΑ όντως έχει ζητήσει την παραίτηση Πανταλάκη και η κυβέρνηση που εκπροσωπεί ο Τσίπρας και Φλαμπουράρης έχουν ζητήσει την παραίτηση Πανταλάκη και Ρουμελιώτη.
Για να εκτονωθεί πλήρως η κατάσταση οι παραιτήσεις Ρουμελιώτη και Πανταλάκη αποδεικνύονται αναγκαιότητες.

Τι ανέφερε από τις 16 Μαρτίου 2019 το bankingnews

Τσίπρας και Φλαμπουράρης έχουν ταχθεί υπέρ της παραίτησης – αποχώρησης Θεόδωρου Πανταλάκη από την Attica bank αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες.
Ωστόσο ο Πετρόπουλος ο υφυπουργός Εργασίας που υπάγεται ο ΕΦΚΑ – είναι ο βασικός μέτοχος της Attica bank – τάσσεται υπέρ της άποψης οι αλλαγές στην τράπεζα να πραγματοποιηθούν όχι σε έκτακτη γενική συνέλευση αλλά στην τακτική του Ιουνίου 2019.
Υπάρχει διάσταση απόψεων, ωστόσο καλά ενημερωμένη πηγή αναφέρει ότι ο Τσίπρας ο πρωθυπουργός και ο Φλαμπουράρης ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις τράπεζες επιμένουν ότι στην Attica bank πρέπει να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση ώστε να αντικαταστήσει και τον διευθύνοντα σύμβουλο.
Στις 18 Μαρτίου 2019 στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο με ένα θέμα όχι να εκλέξει νέο Πρόεδρο, αυτό αποτελεί δευτερεύουσα εξέλιξη αλλά να αποφασίσει εάν θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση.
Εάν συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση τότε ο ΕΦΚΑ θα προτείνει για διευθύνοντα σύμβουλο στην Attica bank τον Ιωάννη Τσακιράκη σημερινό αναπληρωτή CEO της Attica bank.
Η σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης θα έχει ένα στόχο να αντικαταστήσει τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο της Attica bank.
Όμως η διάσταση απόψεων εντός της κυβέρνησης φαίνεται περίεργη.
Ο Φλαμπουράρης υποστηρίζει ότι ζητήθηκε η παραίτηση Ρουμελιώτη από την θέση του Προέδρου της Attica bank για να εκτονωθεί η εσωτερική κρίση, αλλά ο ΕΦΚΑ ζήτησε και την παραίτηση Πανταλάκη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica bank ο Θεόδωρος Πανταλάκης δήλωσε ότι δεν παραιτείται καθώς επικαλέστηκε το καταστατικό που αναφέρει ότι ο CEO μόνο με γενική συνέλευση των μετόχων μπορεί να αντικατασταθεί.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Πανταλάκης έχει την ενεργή υποστήριξη Στουρνάρα του διοικητή της ΤτΕ που υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητος στην Attica bank ενώ και ο Πετρόπουλος παραδόξως εμφανίζεται να ταυτίζεται με τις θέσεις Στουρνάρα.
Στο διοικητικό συμβούλιο στις 18 Μαρτίου θα αποσαφηνιστούν πολλές πτυχές της υπόθεσης.
Πάντως πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι ο ΕΦΚΑ ο βασικός μέτοχος της Attica bank με ποσοστό 46% περίπου ζήτησε επίσημα την παραίτηση Πανταλάκη, πέραν από την παραίτηση Ρουμελιώτη.
Ο Ρουμελιώτης παραιτήθηκε για να διευκολύνει τον ΕΦΚΑ αλλά ο Πανταλάκης ακολουθεί άλλη στρατηγική.
Η μάχη θα δοθεί εάν θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση ή εάν η τακτική γενική συνέλευση θα αναλάβει να πάρει τις δέουσες αποφάσεις.
Όσον αφορά το θέμα του Προέδρου τίποτε λιγότερο από τραγέλαφο, καθώς ο Προτεινόμενος Πρόεδρος ο Γιώργος Μιχελής ήταν ανενημέρωτος…. και ο Αθ. Σταθόπουλος που εξελέγη άτυπα προσωρινά Πρόεδρος έως το ΔΣ της 18ης Μαρτίου…επιλέγει ως ο αρχαιότερος του διοικητικού συμβουλίου…

Υποσημείωση

Είναι αξιοπερίεργο Τσίπρας και Φλαμπουράρης να τάσσονται υπέρ της παραίτησης Πανταλάκη και ο Πετρόπουλος να εμφανίζεται…να ταυτίζεται με τον Στουρνάρα.
Ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει μέτωπα και λόγω νόμου Κατσέλη με την ΤτΕ…δεν θεωρούμε ότι είναι ισχυρό επιχείρημα. 

Πρώτη ενημέρωση 23:12 17 Μαρτίου 2019

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης