Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall, εν όψει Fed - Κέρδη +0,25% για Dow Jones

Οριακές μεταβολές στη Wall, εν όψει Fed - Κέρδη +0,25% για Dow Jones
Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το Brexit, αλλά και τις συνομιλίες συγχώνευσης ανάμεσα στις Deutsche Bank και Commerzbank
(upd) Οριακές μεταβολές είχαν σήμερα (18/3/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς αύριο ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), ενώ οι νέες απώλειες στη μετοχή της Boeing διατηρούν υπό πίεση τον Dow Jones.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 25.914 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,38% στις 2.833 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,34% υψηλότερα, στις 7.714 μονάδες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα διατηρήσει την επιφυλακτική στάση της κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της την Τετάρτη και δεν αναμένουν ενδείξεις για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2019.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσδοκίες της αγοράς για μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed αυτή την εβδομάδα διαμορφώνονται στο μηδέν, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
Ωστόσο, οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν με προσοχή τις ανακοινώσεις της Fed, αναζητώντας ενδείξεις για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.
Νέες πιέσεις δέχθηκε, εν τω μεταξύ, η μετοχή της Boeing (-1,79%), καθώς το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ διεξάγει έρευνα για τη διαδικασία έγκρισης των αεροσκαφών Boeing 737 MAX από την ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA).

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «The Wall Street Journal», η οποία υποστηρίζει πως η έρευνα αφορά ένα σύστημα ασφαλείας που εκτιμάται ότι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στο δυστύχημα της Lion Air, στην Ιάβα της Ινδονησίας, την 29η Οκτωβρίου (189 νεκροί).
Οι αρχές θέλουν επίσης να μάθουν εάν το λόγω σύστημα MCAS, σκοπός του οποίου είναι να αποτρέπει την απώλεια στήριξης, ενδέχεται να έπαιξε ρόλο και στη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines κοντά στην Αντίς Αμπέμπα τη 10η Μαρτίου (157 νεκροί).
Πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή του Facebook, η οποία είχε βουτιά 3,3%, καθώς αναλυτής της Needham την υποβάθμισε σε «hold» από «buy», επικαλούμενος ανησυχίες για την πολιτική απορρήτου του μέσου κοινωνικής δικτύωσης και τις πιθανότητες περαιτέρω ερευνών.
Την ίδια ώρα, πιέσεις στις μετοχές ασκούν οι ανησυχίες για μια πιθανή καθυστέρηση μιας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «South China Morning News», η σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, και τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, ενδέχεται να αναβληθεί για τον Ιούνιο, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.
Ωστόσο, το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται χωρίς κάποιο πρόβλημα έχει καθησυχάσει τους επενδυτές, ενισχύοντας τις αγορές παγκοσμίως κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη 

Μεικτή ήταν η σημερινή εικόνα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το Brexit, αλλά και τις συνομιλίες συγχώνευσης ανάμεσα στις Deutsche Bank και Commerzbank, που ωθούν υψηλότερα τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Οι μετοχές των Deutsche Bank και Commerzbank σημείωσαν άνοδο 4,2% και 6,8% αντίστοιχα, μετά τη χθεσινή επιβεβαίωση των δύο γερμανικών τραπεζών ότι βρίσκονται σε συνομιλίες με σκοπό τη συγχώνευσή τους, ενώ ο ευρύτερος ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,2%.



Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,27% στις 382,11 μονάδες.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση 0,25% κι έκλεισε στις 11.657,06 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε ισχυρή άνοδο 0,98% στις 7.299,19 μονάδες, βρίσκοντας στήριξη στην αποδυνάμωση της στερλίνας, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,14% στις 5.412,83 μονάδες.
Σημαντική άνοδο 0,90% κατέγραψε ο FTSE MIB στο Μιλάνο, κλείνοντας στις 21.234,61 μονάδες, καθώς η Moody’s αποφάσισε να μην υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας.
Ειδικότερα, η Moody’s διατήρησε αμετάβλητη την Παρασκευή (15/3) την αξιολόγηση «Baa3» της Ιταλίας, βοηθώντας τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων να υποχωρήσουν σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2018.
Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με την Banco Bpm στο +4,7%, την UBI Banca στο +2,8%, την Unicredit στο +2,8%, την Bper Banca στο +2,6% και την Intesa Sanpaolo στο +1,6%.
Βελτίωση κατέγραψε και η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να διαμορφώνεται στο 2,46%, από 2,498% στο προηγούμενο κλείσιμο.


Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν και οι εξελίξεις που αφορούν το Brexit, καθώς η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May, θα επιχειρήσει για μία ακόμη φορά να εξασφαλίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου απέναντι στη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημαντική άνοδο 1,7% κατέγραψε ο κλάδος πρώτων υλών, με τις μετοχές των Rio Tinto, Anglo American και ArcelorMittal να σημειώνουν κέρδη 2,8%, 2,1% και 2,2% αντίστοιχα.
Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, πτώση κατέγραψε για έναν ακόμα μήνα το πλεόνασμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της Ευρωζώνης.
Οι εξαγωγές της ενιαίας νομισματικής ένωσης αυξήθηκαν κατά 2,5% τον Ιανουάριο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,4%, σε ετήσια βάση.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης να περιοριστεί στα 1,5 δισ. ευρώ, από 3,1 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Ασία

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω εξελίξεις αναφορικά με τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο 0,62% στις 21.584,50 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 6.190,50 μονάδες, με τις μετοχές των Rio Tinto και Fortescue Metals να ενισχύονται κατά 1,7% και 5,4% αντίστοιχα.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi έκλεισε με οριακή άνοδο 0,16% στις 2.179,49 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Samsung υποχώρησε κατά 1,1%.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά 1,37% και τις 29.409,01 μονάδες.
Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε σημαντική άνοδο 2,47% στις 3.096,42 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο 3,07% και τις 9.843,43 μονάδες.
«Οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα αποτέλεσαν έναν σημαντικό παράγοντα για την υποβάθμιση της παγκόσμιας ανάπτυξης», σχολιάζει ο αναλυτής της Oanda, Alfonso Esparza, προσθέτοντας ότι «ενώ τα σχόλια και από τις δύο πλευρές είναι θετικά, υπάρχουν λίγες λεπτομέρειες ως προς το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις».
«Η καθυστέρηση θα μπορούσε να δημιουργήσει για μία ακόμη φορά ανησυχία στις αγορές», διευκρίνισε ο αναλυτής της Oanda.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης