Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πόσο κερδισμένη μπορεί να βγει η Βρετανία από μία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ; - «Κλειδί» για το Λονδίνο οι επενδύσεις

Πόσο κερδισμένη μπορεί να βγει η Βρετανία από μία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ; - «Κλειδί» για το Λονδίνο οι επενδύσεις


Ένα σημαντικό κομμάτι της συμφωνίας θα είναι η ευθυγράμμιση του Ηνωμένου Βασιλείου με τα εμπορικά πρότυπα των ΗΠΑ
Καθώς απομένουν πλέον λιγότερες από δύο εβδομάδες μέχρι την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κατάσταση γύρω από το Brexit δε φαίνεται να είναι τόσο ξεκάθαρη όσο θα έπρεπε σε αυτό το χρονικό σημείο.
Την περασμένη εβδομάδα το βρετανικό κοινοβούλιο ουσιαστικά απέρριψε για δεύτερη φορά τη συμφωνία που είχε συνάψει η πρωθυπουργός Theresa May με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την επόμενη μέρα καταψήφισε και το ενδεχόμενο η Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς μία συμφωνία.
Ωστόσο, η πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών τάχθηκε υπέρ της παράτασης του Άρθρου 50 πέραν της 29ης Μαρτίου, δεδομένου ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθεί μία «χρυσή τομή» για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα μέσα σε διάστημα μερικών ημερών.
Ανεξαρτήτως ημερομηνίας κατά την οποία θα λάβει χώρα το Brexit, η επόμενη μέρα θα βρει το Ηνωμένο Βασίλειο στη διαδικασία αναζήτησης νέων εμπορικών συμφωνιών με διάφορες χώρες παγκοσμίως, μία εκ των οποίων είναι και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump προχώρησε σε μία ανάρτηση στο Twitter, μέσω της οποίας επεσήμανε ότι «η διοίκησή μου αναμένει να διαπραγματευτεί μία εμπορική συμφωνία μεγάλης κλίμακας με το Ηνωμένο Βασίλειο», για να καταλήξει λέγοντας ότι «η δυναμική είναι απεριόριστη».
Αργότερα, ο ίδιος δήλωσε ότι θα ήθελε να επιλυθούν τα ζητήματα που υπάρχουν γύρω από το Brexit, επαναλαμβάνοντας ότι «μπορούμε να κάνουμε μία πολύ μεγάλη εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο».
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των G20 τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Donald Trump διαβεβαίωσε την Theresa May ότι οι δύο χώρες θα προχωρήσουν σε εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.
Η πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ωστόσο εκτιμά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα δυσκολευτεί να συνάψει μία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ η οποία θα είναι «εξίσου καλή» με αυτή που υπάρχει ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, δεδομένης της επικείμενης αβεβαιότητας, καθώς και εξαιτίας μίας ενδεχόμενης αύξησης στις τιμές των τροφίμων.
Όπως ανέφερε μάλιστα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργικών Υποθέσεων, Phil Hoga, «500 εκατ. πελάτες πάντα θα έχουν μεγαλύτερη απήχηση σε μία τρίτη χώρα, σε σχέση με 65 εκατ. πελάτες», κάνοντας ουσιαστικά μία σύγκριση ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία.
Πρόσφατα η αμερικανική κυβέρνηση δημοσίευσε ένα έγγραφο στο οποίου παρουσιάζει τους στόχους που θέτει για μία επικείμενη εμπορική συμφωνία με το Λονδίνο, στο οποίο μεταξύ άλλων δίνεται έμφαση στους κύριους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αυξηθεί το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως είναι η μείωση των δασμών και η διασφάλιση ότι και οι δύο πλευρές θα ακολουθήσουν τα ίδια πρότυπα και τους ίδιους κανονισμούς.
Ωστόσο, ένα σημαντικό κομμάτι της συμφωνίας θα είναι η ευθυγράμμιση του Ηνωμένου Βασιλείου με τα πρότυπα των ΗΠΑ, ενώ μέχρι στιγμής το Λονδίνο συμβάδιζε με τα εμπορικά πρότυπα των Βρυξελλών.
Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα και στις μελλοντικές συμφωνίες ανάμεσα σε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι εξαγωγές κλάδων όπως είναι αυτός της γεωργίας δε θα πληρούν πλέον τα πρότυπα της ΕΕ.
Παράλληλα, ο ίδιος κλάδος θα βρίσκεται σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση μετά το Brexit, καθώς δε θα έχει πλέον πρόσβαση στις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες λάμβανε μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Παρόμοια ζητήματα αναμένεται να προκύψουν και για τους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών στη Βρετανία, με τον δεύτερο ειδικά να έχει σημαντική συνεισφορά στο εμπορικό πλεόνασμα της Βρετανίας με τις ΗΠΑ.
Μέσω της νέας συμφωνίας, η Ουάσιγκτον θα επιχειρήσει να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά του βρετανικού κλάδου υπηρεσιών, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο το έλλειμμα που εμφανίζει κατά τα τελευταία χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθαν στα 112,2 δισεκατομμύρια στερλίνες, την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές περιορίστηκαν στα 70,4 δισεκατομμύρια στερλίνες.
Η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες θα μπορούσε επίσης να περιορίσει σε ευρύτερο επίπεδο τις μελλοντικές κινήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων και τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.
Η Ουάσιγκτον θα επιχειρήσει να συμπεριλάβει μία ρήτρα στη συμφωνία, η οποία θα της επιτρέπει να αποχωρήσει από αυτή, σε περίπτωση που η Βρετανία συνάψει σχετικές συμφωνίες με ορισμένες χώρες.
Σημειώνεται ότι παρόμοιες ρήτρες περιλαμβάνονται και στους στόχους που έχει ανακοινώσει η αμερικανική κυβέρνηση αναφορικά με την αντίστοιχη εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας.
Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι τομείς οι οποίοι θα ενισχυθούν μακροπρόθεσμα, καθώς υπάρχει ήδη μία βάση πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί η συνεργασία των δύο χωρών.
Οι βρετανικές εταιρείες αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας, το 2015 οι επενδύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ανήλθαν στα 569 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 18% των συνολικών επενδύσεων.
Από την άλλη πλευρά, οι αμερικανικές επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν το 24,5% των συνολικών επενδύσεων από το εξωτερικό, στηρίζοντας πάνω από 1,34 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Προτού όμως οι δύο χώρες ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για το σχετικό ζήτημα, η Βρετανία πρέπει να βρει λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει με το ίδιο το Brexit, ώστε να μπορέσει μετά να ασχοληθεί με τη μελλοντική της πορεία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Leo Varadkar, ο Donald Trump ανέφερε μεταξύ άλλων για το Brexit ότι «με εκπλήσσει το πόσο άσχημα έχουν πάει όλα από την οπτική γωνία των διαπραγματεύσεων».
«Δεν υπήρχε κανένας λόγος για να συμβεί αυτό», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Αμερικανού προέδρου, προσθέτοντας ότι το βρετανικό κοινοβούλιο «μπορούσε να πραγματοποιήσει την ψηφοφορία και να προχωρήσουν όλα ομαλά».
Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ενδεχομένως να μη συμφωνεί απόλυτα με τον τρόπο που έχει χειριστεί το ζήτημα η βρετανική κυβέρνηση, εμφανίζεται έτοιμος να συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να επιτευχθεί «μία μεγάλη εμπορική συμφωνία».
Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Βρετανία επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση όντας σε μία ισχυρότερη θέση σε σχέση με αυτή που φέρεται να βρίσκεται αυτή τη στιγμή, ώστε να έχει περισσότερη ευελιξία στις εμπορικές διαπραγματεύσεις της όχι μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με τις υπόλοιπες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης