Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H συγχώνευση Deutsche Bank και Commerzbank ενέχει τεράστια ρίσκα, σε κεφάλαια, προσωπικό

H συγχώνευση Deutsche Bank και Commerzbank ενέχει τεράστια ρίσκα, σε κεφάλαια, προσωπικό
Η Γερμανική κυβέρνηση επιτρέπει να υπάρξουν περικοπές στα λειτουργικά κόστη και να μειωθούν θέσεις εργασίας
(upd6) Oι δύο γερμανικοί τραπεζικοί όμιλοι Deutsche Bank και Commerzbank επιβεβαίωσαν το μεσημέρι της Κυριακής (17/3/2019), πως βρίσκονται επισήμως σε συνομιλίες με σκοπό τη συγχώνευσή τους, καθώς μετά απο μήνες διαβουλεύσεων είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στις τελικές τους αποφάσεις.
H Γερμανική κυβέρνηση στηρίζει το deal, ενώ το Cerberus το αμερικανικό fund που είναι βασικός μέτοχος και στις δύο τράπεζες πιέζει να υλοποιηθεί η συγχώνευση αλλά τα ρίσκα και η πιθανότητα επιτυχίας είναι αβέβαια.
Πάντως σε μία λιτή ανακοίνωσή της η Deutsche Bank επισημαίνει ότι, η διαδικασία των συνομιλιών δεν προεξοφλεί και την επίτευξη συμφωνίας.
Το εγχείρημα είναι υψηλού ρίσκου με πλειάδα προβλημάτων, κεφαλαίων, κόστους, εργαζομένων, χαμηλής απόδοσης.
Να σημειωθεί ότι στην Γερμανία δραστηριοποιούνται 1600 τράπεζες.

Η συγχώνευση των γερμανικών τραπεζών αποτελεί αντικείμενο πολλών συζητήσεων και εκτιμήσεων με τη γερμανική κυβέρνηση να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση της.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Γερμανική κυβέρνηση επιτρέπει να υπάρξουν περικοπές στα λειτουργικά κόστη και να μειωθούν θέσεις εργασίας ενώ άτομο που μετέχει στις διαπραγματεύσεις υποστήριξε «πως πρόκειται για μια ολοκληρωτική συγχώνευση αν και υπάρχουν ακόμη κάποια εμπόδια».
Η αποκάλυψη της έναρξης επίσημων συνομιλιών αυξάνει τις πιθανότητες να ολοκληρωθεί η σύμπραξη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας.
Την Πέμπτη (21/3/2019), τα εποπτικά συμβούλια και των δύο τραπεζών πρόκειται να πραγματοποιήσουν ξεχωριστές συναντήσεις για τη διαδικασία των συζητήσεων, που θα ακολουθήσει.
Η συγχώνευση των δύο τραπεζών απασχολεί αρκετό καιρό τη γερμανική κυβέρνηση, που έχει εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία της για τη Deutsche Bank, η οποία προσπαθεί από το 2008 να επιστρέψει σε μία βιώσιμη κερδοφορία.
Υπενθυμίζεται, πως η γερμανική κυβέρνηση κατέχει ποσοστό άνω του 15% στην Commerzbank μετά από τη διάσωσή της.
Νωρίτερα τον Μάρτιο του 2019 είχε γίνει γνωστό, πως το διοικητικό συμβούλιο της Deutsche συμφώνησε να διεξαγάγει συνομιλίες με την Commerzbank.
«Θα εξετάσουμε και θα αξιολογήσουμε σοβαρά μια διαδικασία συγχώνευσης», ανέφερε τραπεζική πηγή.
Ωστόσο πρόσθεσε με νόημα, «πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι, στο τέλος θα επιτευχθεί συμφωνία».
Οι δύο τράπεζες είχαν συνομιλίες για τη συγχώνευσή τους και το καλοκαίρι του 2016.
Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank Martin Zielke όσο και ο CEO της Deutsche Bank Christian Sewing συμμετείχαν σε εκείνες τις συζητήσεις, αν και ο τελευταίος ήταν εκείνη την περίοδο επικεφαλής της λιανικής.
Οι συζητήσεις δεν τελεσφόρησαν και οι δύο τράπεζες ξεκίνησαν τα αντίστοιχα προγράμματα εξυγίανσης.
Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, οι προοπτικές ανάκαμψής τους είναι περιορισμένες.
Η Commerzbank απώλεσε τους περισσότερους από τους οικονομικούς στόχους της για το 2020 μετά τη μείωση των προοπτικών των εσόδων της.
Την ίδια ώρα και εντός της Deutsche Bank, αυξάνονται οι αμφιβολίες για τις προσπάθειες ανάκαμψής της.

Έως και 30.000 απολύσεις από τη συγχώνευση Deutsche Bank – Commerzbank

Την εκτίμηση πως η συγχώνευση της Deutsche Bank με την Commerzbank θα είχε ως αποτέλεσμα την περικοπή 30.000 θέσεων εργασίας διατύπωσε ο Jan Duscheck εκπρόσωπος του γερμανικού συνδικάτου Verdi, το οποίο είναι μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Deutsche Bank.
Σε δηλώσεις του στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό n-tv ο Duscheck υποστήριξε ότι οι περισσότερες από αυτές τις 30.000 θέσεις εργασίας είναι στη Γερμανία, υποστηρίζοντας πως βραχυπρόθεσμα θα απειληθούν περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας.
Όπως μεταδίδει το Reuters, τα συνδικάτα αντιδρούν σφόδρα στην προοπτική συγχώνευσης των δύο γερμανικών τραπεζών, την οποία αναμένεται να συζητήσουν την ερχόμενη Πέμπτη 21/3 τα εποπτικά συμβούλια των δύο τραπεζών.
«Κατά τη γνώμη μας μια πιθανή συγχώνευση δεν θα οδηγήσει σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που θα είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα» υποστήριξε ο Duscheck.

H γερμανική κυβέρνηση στηρίζει το deal αλλά υπάρχουν προβλήματα

Οι απώλειες θέσεων εργασίας έως 30-35 χιλιάδες εκτιμούν ορισμένοι από το deal θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα ακόμη πολιτικό σκάνδαλο για τη γερμανική κυβέρνηση.
Η Commerzbank ανήκει κατά 15% στη γερμανική κυβέρνηση μετά τη διάσωση της κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.
Από το 2016, έχει μειώσει το προσωπικό και έχει εστιάσει στις καταθέσεις και στον δανεισμό.
Ωστόσο, η Commertzbank συνεχίζει να αγωνίζεται σε μια άκρως ανταγωνιστική γερμανική αγορά, η οποία διαθέτει σχεδόν 1.600 τράπεζες.
Η Deutsche Bank, η οποία εξαρτάται πολύ περισσότερο από τις εμπορικές και επενδυτικές συναλλαγές, έχει χάσει το μερίδιο αγοράς στις βασικές αγορές, οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες έχουν ισχυροποιηθεί έναντι της Deutsche bank.
Εάν ολοκληρωθεί η συγχώνευση επειδή τα εμπόδια είναι πολλά θα έχει δημιουργηθεί η 4η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη, πίσω από την HSBC, την BNP και την Credit Agricole.
Μια συγχώνευση μεταξύ των δύο μεγάλων τραπεζών της Γερμανίας θα άφηνε μόνο μια γερμανική τράπεζα με παγκόσμια εμβέλεια.
Μια συγχωνευμένη Deutsche-Commerzbank θα ελέγχει λιγότερο από το 10% των καταστημάτων της Γερμανίαςκαι θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από τους αποταμιευτές και τους συνεταιριστικς τράπεζες
Εν τω μεταξύ, ο πραγματικός λόγος πίσω από την πτώση των κερδών της Deutsche bank είναι οι πολιτικές της ΕΚΤ, που θα συνεχιστούν για το προσεχές μέλλον.

Συγχώνευση προβλημάτων - Τα υπέρ και τα κατά

Οι δύο τράπεζες πρόσφατα ενέτειναν τις άτυπες συζητήσεις τους.
Η Deutsche Bank διερευνούσε επίσης και άλλες στρατηγικές επιλογές ενώ σχεδίαζε να εφαρμόσει εκτεταμένες μειώσεις του λειτουργικού κόστους.
Η Deutsche Bank επιβεβαίωσε τον Φεβρουάριο το στόχο της για το 2019, αλλά κατέστη  σαφές ότι θα χρειαστεί να εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα εάν τα έσοδά της συνεχίζουν να μειώνονται.
Για την Deutsche Bank, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιδεινώνεται από το υψηλό κόστος χρηματοδότησης και τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας.
Ο πρόεδρος της Paul Achleitner πάντως εκτιμά ότι, η επέκταση της καταθετικής βάσης της Deutsche Bank - την οποία θα φέρει η Commerzbank - αποτελεί έναν τρόπο για τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.
Οι υποστηρικτές της συγχώνευσης εκτιμούν ότι, θα βοηθήσει τις δύο τράπεζες να μειώσουν το κόστος, με το κλείσιμο υποκαταστημάτων και την περικοπή θέσεων εργασίας.  
Παράλληλα εκτιμούν πως με αυτό τον τρόπο θα συγκεντρωθούν επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα ενώ η διεύρυνση της καταθετικής βάσης, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.
Οι επικριτές της συγχώνευσης από την πλευρά τους πιστεύουν, πως θα διατηρούσε τις δύο τράπεζες περισσότερα χρόνια σε καθεστώς εξυγίανσης με υψηλούς κινδύνους να παραμονεύουν.
Αρκετοί ισχυροί επενδυτές της Deutsche Bank εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη συγχώνευση, καθώς θα μειωνόταν η μετοχική συμμετοχή τους και μάλιστα σε χαμηλή αποτίμηση.
Ευνοϊκά προς τη συγχώνευση διάκειται, πάντως το αμερικανικό fund Cerberus, που αποτελεί σημαντικό μέτοχο και για τις δύο τράπεζες.
Και οι δύο τράπεζες έχασαν περισσότερο από το ήμισυ της χρηματιστηριακής τους αξίας μόνο το 2018.
Εάν η συγχώνευση πραγματοποιηθεί η νέα τράπεζα θα έχει περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ ενεργητικού και θα έχει αγοραία αξία περίπου 25 δισ. ευρώ με βάση τις τιμές των μετοχών της περασμένης Παρασκευής (15/3/2019).
Θα κατέχει το 1/5 της γερμανικής αγοράς λιανικής τραπεζικής και μαζί οι δύο τράπεζες θα απασχολούν 140.000 άτομα παγκοσμίως.
Η εργατική ένωση Verdi της Γερμανίας αντιτίθεται έντονα σε μια πιθανή συγχώνευση μεταξύ των δύο τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι, θα ήταν ένας πιο ελκυστικός στόχος για μια εχθρική εξαγορά από το εξωτερικό.
Επίσης υποστηρίζει, πως τουλάχιστον 10.000 θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ακριβό το κόστος της συγχώνευσης

Από τις 12/3/2019 το bankingnews.gr, έχει αναφερθεί στο σενάριο συγχώνευσης των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Γερμανίας για το οποίο πιέζει η γερμανική κυβέρνηση αποκαλύπτοντας τα πολλά προβλήματα και εμπόδια που υπάρχουν.

Ναι μεν θα δημιουργηθεί – ξανά – η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας με 1,45 τρισεκ. ευρώ με 70 δισεκ. κεφάλαια αλλά...

1)Θα απαιτηθούν επιπλέον 9 με 10 δισεκ. νέα κεφάλαια για να εξυγιανθούν πλήρως
2)Θα χρειαστεί να μειώσουν κατά 30 με 35 χιλιάδες το προσωπικό π.χ. η Deutsche bank έχει 91,7 χιλιάδες εργαζομένους και η Commerzbank 49 χιλιάδες εργαζόμενους.
3)Η απόδοση κεφαλαίων και ενεργητικού είναι εντυπωσιακά χαμηλή το 2018 οι δύο τράπεζες πέτυχαν κέρδη μόλις 1,2 δισεκ. ευρώ μετά φόρων
4)Εάν αναλυθούν οι πηγές εσόδων προκύπτει ότι τα επιχειρηματικά δάνεια και το private banking είναι οι βασικοί αιμοδότες και των δύο τραπεζών
5)Βασικό και κοινό πρόβλημα των δύο τραπεζών τα ασθενικά κεφάλαια, η Deutsche bank διαθέτει 47,5 δισεκ. common equity Tier 1 και 350 δισεκ. μέσο σταθμισμένο ενεργητικό και η Commerzbank 23,4 δισεκ. κεφάλαια και 180 δισεκ. μέσο σταθμισμένο ενεργητικό.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το SREP της Deutsche bank δηλαδή ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας και common equity tier 1 διαμορφώθηκε στο 11,82% πραγματικά χαμηλό για τις κεφαλαιακές αδυναμίες της τράπεζας και της Commerzbank σε 12,75%.
6)Η συνολική χρηματιστηριακή αξία της Deutsche bank ανέρχεται σε 16,4 δισεκ. και της Commerzbank σε 8,6 δισεκ. άθροισμα 25 δισεκ. ευρώ που σημαίνει ότι P/BV 0,34 οριακά χαμηλότερα από την τρέχουσα αποτίμηση της Eurobank στην Ελλάδα αλλά υψηλότερα από τον μέσο όρο των ελληνικών τραπεζών 0,21.
7)Να τονιστεί ότι το βασικό διαχρονικό πρόβλημα της Deutsche bank είναι η έκθεση σε παράγωγα, κάποια στιγμή είχε φθάσει να έχει έκθεση 850 δισεκ. ευρώ.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/combined%20DB%20commerzbank.jpg?itok=041kBFNw
Οικονομικά στοιχεία Deutsche bank και Commerzbank 2018
Ποσά αναφέρονται σε ευρώ
Τράπεζες

Deutschebank

Commerzbank

Σύνολο

Ενεργητικό

1,38 τρισ

462 δισ

1,84 τρισ

RWA

350 δισ

180 δισ

530 δισ

Κεφάλαια

47,5 δισ

26,4 δισ

77,5 δισ

CET1

13,6%

12,9%

13,25%

Συνολικά κεφάλαια

61,30 δισ

27,8 δισ

89 δισ

DTA

5,5 δισ

1,2 δισ

6,7 δισ

NPLs

1,2%

0,9%

1,05%

Έσοδα ΝΙΙ

13,12 δισ

4,74 δισ

17,86

Κέρδη

+341 εκατ

+865 εκατ

1,20 δισ

Εργαζόμενοι

91,7 χιλιάδες

49 χιλιάδες

140,7 χιλιάδες

Καταστήματα

2.064

1.000

3.064

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews





Ανησυχία εκφράζει η ΕΚΤ 

Την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο συγχώνευσης της Deutsche Bank με την Commerzbank εκφράζουν οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Η ΕΚΤ και άλλες ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι η Deutsche Bank δεν διαθέτει την απαραίτητη ισχύ προκειμένου να εξελιχθεί με επιτυχία μια πιθανή συγχώνευση με την Commerzbank και θα δώσουν την έγκρισή τους μόνο ένα κριθεί ότι το πλάνο είναι αξιόπιστο και βιώσιμο.
Πιθανή συγχώνευση θα οδηγήσει στη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ευρωζώνη, με κεφάλαια ύψους 1,9 τρισ. ευρώ αλλά και στην περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Το πιθανό deal θα απαιτήσει την έγκριση της ΕΚΤ, της Bundesbank και της BaFin.
Αξιωματούχοι της Deutsche Bank δήλωσαν στους Financial Times ότι η μεγαλύτερή τους ανησυχία αφορά το ενδεχόμενο αποτυχίας να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.

Η συγχώνευση Commerzbank - Deutsche Bank μπορεί να γίνει... η «ταφόπλακα» της Merkel

Ως πολιτικά... "αντιδημοφιλής" (sic) μπορεί να είναι η συγχώνευση Deutsche Bank - Commerzbank, σύμφωνα με τους αναλυτές, εξαιτίας του υψηλούς ποσοστού 15,6% που κατέχει το γερμανικό Δημόσιο στην Commerzbank.
Όπως αναλύουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αν και είναι νωρίς ακόμη να κριθούν οι πτυχές του ενδεχόμενου deal συγχώνευσης μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων τραπεζών της Γερμανίας, η κυβέρνηση της χώρας κλίνει προς τη διατήρηση ενός ποσοστού στο νέο "τραπεζικό πρωταθλητή" που θα δημιουργηθεί.
Αλλά όπως και πολλές άλλες πτυχές της συμφωνίας, θα είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με ελάχιστα ερείσματα.
Απλώς θα είναι η καλύτερη από οποιεσδήποτε άλλες επιλογές που απομένουν στο τραπέζι.
Και αυτό διότι η μετατροπή του 15,6% του κρατικού μεριδίου της Commerzbank σε μετοχές της συνδυασμένης τράπεζας είναι η προτιμώμενη επιλογή για την κυβέρνηση της καγκελαρίου Angela Merkel.
Αυτό θα αποφύγει την πολιτικά αντιδημοφιλική κίνηση του να επωμιστούν οι γερμανοί φορολογούμενοι τις πιθανές απώλειες που θα προκύψουν από την πώληση των κυβερνητικών μετοχών που αποκτήθηκαν κατά τη διάσωση του 2009.
Αλλά δεν είναι μόνο η στάση της κυβέρνησης που είναι «άβολη».
Οι βουλευτές του συνασπισμού της Merkel έχουν ήδη τρομοκρατηθεί από την προοπτική των 30.000 περικοπών θέσεων εργασίας εάν συγχωνευτούν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, όποια κι αν είναι η αξία μιας ισχυρής τράπεζας για την οικονομία της Γερμανίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε την Κυριακή ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με την Deutsche Bank και την Commerzbank.
Ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz και ο βασικός αναπληρωτής του, ο Joerg Kukies, πραγματοποίησαν τουλάχιστον 23 συναντήσεις με εκπροσώπους της Deutsche Bank πέρσι, σύμφωνα με έγγραφα που διαβιβάστηκαν στο κοινοβούλιο.
«Η Deutsche Bank θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να γίνουμε καλύτεροι και όχι μεγαλύτεροι», δήλωσε την Κυριακή ο Lothar Binding, ανώτερος συνεργάτης του συνασπισμού της Merkel, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, εκφράζοντας την αντίθεσή του στη συγχώνευση.
Ο κ. Joachim Pfeiffer, επικεφαλής του νομοσχεδίου του CDU για τις οικονομικές υποθέσεις, δήλωσε στον Der Spiegel ότι αντιτίθεται στη μόνιμη κυβερνητική συμμετοχή σε οποιαδήποτε νέα οντότητα.
Μια συγχώνευση είναι θέμα των δύο τραπεζών, όχι της κυβέρνησης, είπε.
Πάντως, η κυβέρνηση της Γερμανίας σκέφτεται να μεταβιβάσει τις μετοχές Commerzbank στον κρατικό δανειστή KfW, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει το μερίδιό της εάν η συγχωνευμένη τράπεζα απαιτήσει αύξηση κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης