Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοβαρά επεισόδια με τραυματίες στην Αλβανία – Ανησυχία και παρεμβάσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

Σοβαρά επεισόδια με τραυματίες στην Αλβανία – Ανησυχία και παρεμβάσεις από ΗΠΑ και ΕΕ
Ανησυχία στη Δύση για την πολιτική αστάθεια στην Αλβανία
Από σοβαρά επεισόδια στιγματίστηκε ακόμη μία διαδήλωση της αντιπολίτευσης στα Τίρανα.
Η αλβανική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού το Σάββατο (16/3/2019) για να διαλύσει συγκέντρωση διαδηλωτών, που προσπάθησαν να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο.
Η αρχικά ειρηνική διαδήλωση μετετράπη σε βίαιη όταν ένας μικρός αριθμός διαδηλωτών, άρχισε να ρίχνει πέτρες στους αστυνομικούς, που περιφρουρούν το Κοινοβούλιο.
Από την επίθεση αυτή τραυματίστηκαν ελαφρά ορισμένοι αστυνομικοί.



Η διαδήλωση αυτή ήταν η πέμπτη από τα μέσα Φεβρουαρίου 2019, καθώς η αντιπολίτευση ζητά νέες εκλογές μετά από ισχυρισμούς περί διαφθοράς και εκλογικής απάτης.
Οι βουλευτές του βασικού αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος παραιτήθηκαν από τις κοινοβουλευτικές τους έδρες τον Φεβρουάριο, αλλά τους αντικατέστησαν άλλοι, όπως αναφέρει το Reuters.
Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Luzlim Basha, δήλωσε ότι η Αλβανία δεν θα έχει ειρήνη μέχρι να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Edi Rama κάτι που θα επιτρέψει στη χώρα ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
«Η Αλβανία δεν αποσταθεροποιείται με διαμαρτυρίες για ευρωπαϊκές αξίες.
Έχει αποσταθεροποιηθεί από το έγκλημα και τον εναγκαλισμό της κυβέρνησης με αυτό;
Πρέπει να τελειώσουμε με την παρούσα κατάσταση», είπε ο Basha.



Νωρίτερα, τόσο η EE, με την οποία η Αλβανία ελπίζει να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες στα τέλη Ιουνίου, όσο και οι ΗΠΑ προέτρεψαν όλες τις πλευρές να απέχουν από τη βία.
Αφού οι δυτικές εκκλήσεις προς την αντιπολίτευση να μην εγκαταλείψουν τις έδρες τους στο κοινοβούλιο, απορρίφθηκαν, η ΕΕ ανέφερε ότι υποστήριξε όλους εκείνους που εργάζονταν για να προωθήσουν την προσπάθεια προσχώρησης της Αλβανίας στην Ένωση.


«Δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα χωρίς δημοκρατία και χωρίς δικαιοσύνη», δήλωσε ο Basha, ο οποίος ξεκαθάρισε πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.
Από την πλευρά του ο Rama επιμένει ότι, οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά τον Ιούνιο του 2021 με την εκπνοή της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης.



Αναγνωρίζοντας την πρόοδο της αναδιάρθρωσης του δικαστικού σώματος για την απομάκρυνση των διεφθαρμένων δικαστών και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα πριν από τις τοπικές εκλογές του Ιουνίου.
«Είναι πλέον πολύ επείγον να ξεπεραστεί η σημερινή πολιτική κατάσταση δημιουργώντας μια εθνική πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Ιουνίου», πρόσθεσε η ΕΕ.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης