Νέα Ζηλανδία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία στο μακελάρη - Κατάργηση της οπλοκατοχής ζητά η κυβέρνηση

Νέα Ζηλανδία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία στο μακελάρη - Κατάργηση της οπλοκατοχής ζητά η κυβέρνηση
Στη Νέα Ζηλανδία πολίτες έχουν στην κατοχή τους νόμιμα 1,2 εκατομμύρια όπλα δηλαδή ένα όπλο σε κάθε τέσσερις κατοίκους
Κατηγορίες για ανθρωποκτονία απαγγέλθηκαν στον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ο οποίος θα παραμείνει υπό κράτηση ως τις 5 Απριλίου οπότε και η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτερο Δικαστήριο του Κράισττσερτς.
Ντυμένος με τη λευκή στολή των κρατούμενων και χωρίς παπούτσια ο 28χρονος Αυστραλός, δράστης του χθεσινού μακελειού σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς εμφανίστηκε σήμερα (16/3) στο δικαστήριο όπου του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald, ο Brendon Harrison Tarrant χαμογέλασε όταν οι δημοσιογράφοι τον φωτογράφησαν να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου. «Φαινόταν ήρεμος και παρατηρούσε επί πολλή ώρα τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους», μετέδωσε δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Radio New Zealand.
Ο Tarrant δεν ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, αλλά ούτε και να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του από το δικαστήριο
Ο δικαστής Paul Keller επέτρεψε στους φωτορεπόρτερ να τραβήξουν φωτογραφίες του Tarrant αλλά ζήτησε να δημοσιευθούν με το πρόσωπό του καλυμμένο από «μωσαϊκό», ενώ η δικαστική αίθουσα ήταν κλειστή για το κοινό. Σύμφωνα με την αστυνομία, είναι πιθανό να του απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες.
Η χθεσινή επίθεση εναντίον δύο τεμενών στο Κράισττσερτς, που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους και την οποία η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jasinda Arden έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική, είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί στη χώρα.
Δύο ακόμη πρόσωπα βρίσκονται υπό κράτηση και η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει την εμπλοκή τους στην επίθεση. Κανένας από τους συλληφθέντες δεν είχε ποινικό μητρώο, ούτε βρισκόταν σε καταλόγους στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία με πρόσωπα που παρακολουθούσαν οι αρχές.
Στο μεταξύ ένοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία σε όλες τις πόλεις της Νέας Ζηλανδίας, κάτι που είναι ασυνήθιστο για μια χώρα με πολύ χαμηλά ποσοστά ένοπλης βίας.

Απαγόρευση της οπλοκατοχής προωθεί η κυβέρνηση 

Η πρωθυπουργός Arden δεσμεύθηκε σήμερα να αλλάξει τη νομοθεσία της χώρας για την οπλοκατοχή, μία ημέρα μετά το μακελειό σε δύο τεμένη του Κράισττσερτς που διέπραξε ένας Αυστραλός με δύο ημι-αυτόματα όπλα τα οποία είχε στην κατοχή του νόμιμα.
«Ο δράστης είχε άδεια οπλοκατοχής την οποία είχε λάβει τον Νοέμβριο του 2017», διευκρίνισε η Arden στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Ουέλινγκτον, προτού μεταβεί στο Κράισττσερτς. Ο 28χρονος δράστης είχε αγοράσει δύο ημι-αυτόματα όπλα, δύο κυνηγετικά τουφέκια και μία καραμπίνα, εξήγησε η ίδια.
«Απλώς και μόνο το γεγονός (…) ότι αυτός ο άνθρωπος είχε άδεια και αγόρασε τέτοιου είδους όπλα με κάνει να λέω ότι οι άνθρωποι θέλουν να αλλάξει αυτό και δεσμεύομαι ως προς αυτό» τόνισε η Arden.
«Μπορώ να σας πω ένα πράγμα αυτή τη στιγμή: οι νόμοι μας για την οπλοκατοχή θα αλλάξουν», διαβεβαίωσε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απαγόρευση των ημι-αυτόματων όπλων.
Η Arden σημείωσε ότι έχουν γίνει τρεις προσπάθειες στο παρελθόν –το 2005, το 2012 και το 2017—για την αλλαγή της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής. Η Νέα Ζηλανδία είχε αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για την αγορά ημι-αυτόματων όπλων το 1992, δύο χρόνια αφού ένας ψυχικά διαταραγμένος άνδρας σκότωσε 13 ανθρώπους στο νησί Αραμοάνα. Ωστόσο αρκεί κάποιος να είναι άνω των 16 ετών για να ζητήσει να λάβει άδεια για ένα απλό όπλο, αφού παρακολουθήσει μαθήματα για την ασφαλή του χρήση. Με αυτή την άδεια μπορεί να αγοράσει και τουφέκια, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτα.
Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση των υπηρεσιών διατήρησης της τάξης τα περισσότερα όπλα στη Νέα Ζηλανδία δεν είναι καταγεγραμμένα και η αστυνομία αγνοεί πόσα είναι «νόμιμα και πόσα παράνομα». Κατά την ίδια ανακοίνωση η νομοθεσία που προβλέπει τη δήλωση των ημι-αυτόματων όπλων έχει κενά.
Η πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί την πλήρη απαγόρευση αυτού του είδους των όπλων, κάτι που η αστυνομία συστήνει από το 1997.
Το 2014 η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας είχε εκτιμήσει ότι πολίτες της χώρας έχουν στην κατοχή του νόμιμα 1,2 εκατομμύρια όπλα, κάτι που σημαίνει ότι αντιστοιχεί ένα όπλο σε κάθε τέσσερις κατοίκους. Η αστυνομία πόλης της Νέας Ζηλανδίας δεν οπλοφορεί και όταν παραστεί ανάγκη επεμβαίνουν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που είναι ένοπλες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS